טיפול שורש

טיפול שורש - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש הוא הליך דנטלי שנועד לטיפול בשן עם עיסה פגומה או נגועה (מוך – החלק הפנימי ביותר של השן). העיסה היא רקמה רכה המכילה כלי דם, עצבים ורקמת חיבור, והיא עלולה להזדהם מסיבות שונות, כגון עששת עמוקה, שן סדוקה או טראומה, ולגרום לדלקת חניכיים, כאבים, לרגישות ולתסמינים נוספים. במקרים חמורים עלולות להיווצר מורסות בתוך השן (אלה אזורים מלאי מוגלה המוקפים ברקמה מתה). 

במקרים כאלה טיפול שורש הוא חיוני כדי לעצור את התקדמות הריקבון והזיהום. בזמן טיפול השורש רופא השיניים מסלק את הרקמה הפגועה, מנקה בקפדנות את תעלת השורש, וממלא את החלל בחומר מילוי מיוחד המיועד למנוע כניסת חיידקים.

ההליך עלול להשפיע באופן משמעותי על מבנה השן, ולכן טיפול שורש וכתר בדרך כלל מתבצעים יחד. כדי לשמור על השן, מכסים אותה בכתר לאחר הניקוי והמילוי (טיפול שכרוך בקידוח לתוך השן, הכנסת בורג, ובניית כתר מגן מעליה).

בורג שתל שנפל מה עושים >>

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

איך יודעים שצריך טיפול שורש?

כדי לוודא שאכן ישנו צורך בטיפול מסוג זה, רופא השיניים יבצע בדיקה יסודית שכוללת בדיקה חזותית, בדיקה במגע וצילומי רנטגן.

הרופא בודק מקרוב את מצב השן והרקמות הסמוכות על מנת להסיק עד לאיזה עומק הגיע הנזק והאם ישנה דלקת. לעיתים הרופא נעזר בבדיקה שכוללת חשיפת השן לטמפרטורה נמוכה או למגע ולחץ, על מנת לאשש את האבחנה.

יחד עם זאת, ישנם כמה סימנים שיכולים לעזור לכם להסיק בעצמכם האם יש סיכוי טוב שאתם זקוקים לטיפול שורש ועל כן צריך למהר למרפאת השיניים לבדיקה. 

ישנם מספר תחושות ותסמינים שיכולים להעיד על בעיה בשן או ברקמות הסובבות אותה:

אחד התסמינים השכיחים ביותר הוא כאבי שיניים עזים ומתמשכים, במיוחד בעת לעיסה או כל הפעלת לחץ על השן. הכאב עשוי להיות גם ספונטני ופועם.

רגישות מוגברת לחום ולקור, שנמשכת גם לאחר הסרת מקור החום/קור,, יכולה להיות סימן לדלקת או לזיהום בעיסה הדנטלית בשן.

נפיחות ורגישות בחניכיים סביב שן ספציפית עשויות להיות סימן לבעיות בשיניים, כולל מורסה.

שן שהפכה לדהויה בצורה בולטת (בדרך כלל לאפורה או צהובה כהה) עלולה להעיד על נזק לעיסה.

הלבנת שיניים >>

טעם או ריח לא נעימים בפה יכולים להיות תוצאה של זיהום או ניקוז מוגלה ממורסה.

אם חווים את אחד מהתסמינים הללו, מומלץ לפנות לרופא שיניים שיכול, באמצעות בדיקה וצילום רנטגן, לקבוע אם יש צורך בטיפול שורש. התערבות מוקדמת יכולה למנוע את התפשטות הזיהום ולהציל את השן מעקירה.

>> שיקום פה ולסת

אלה הסיבות העיקריות לטיפול שורש

ניתן להצביע על כמה סיבות עיקריות לכך שמטופלים יזדקקו לטיפול שורש. 

סיבותהסבר
עששת חמורה

כאשר העששת חודרת עמוק לתוך השכבות הפנימיות של השן, היא עלולה  לפגוע בשכבה הפנימית שנקראת, כאמור, מוך השן. זהו מצב נפוץ למדי שבעקבותיו מטופלים יזדקקו לטיפול שורש. במידה ומזניחים ולא מטופלים, הזיהום עלול להתפשט עד שהוא מגיע לעצם ולרקמת החניכיים הסמוכה. 

שן סדוקה או שבורהסדק בשן או שבר עלול לגרום לכך כי שכבת המוך עתירת כלי הדם והעצבים תיחשף לחיידקים המצויים בפה. כתוצאה מכך עלולה להיווצר דלקת וגם זיהום, כך שטיפול השורש נדרש להסרת המוך שנפגע לפני שממשיכים לטפל בשן עצמה. 
טיפולי שיניים חוזרים ונשניםבשיניים שהיו צריכות לעבור לאורך השנים כמה טיפולים כגון מספר סתימות, כתר או שיקום באופן אחר, עלול להיווצר נזק מצטבר. אותו נזק המצטבר לשלמות השן עלול לגרום לזיהום במוך שמחייב טיפול שורש.
פגיעה ישירה בשןשן עלולה להיפגע באופן קשר מפגיעה ישירה בשל חבלה, בגלל נפילה, פציעת ספורט וכדומה. בגין פגיעה מסוג זה במוך או כאשר נוצר זיהום או נזק משמעותי אחר, טיפול שורש נועד להציל את השן ולסלק את הרקמה הפגועה.

איך נערכים לטיפול שורש?

איך נערכים לטיפול שורש אינפוגרפיקה דר מאיר ממרייב

  • הנחיות רופא – רופא השיניים יספק הנחיות ספציפיות לפני ההליך, הן לגבי תרופות כמו אנטיביוטיקה, או לגבי תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לקחת אותן לפי ההוראות כי הדבר נחוץ במקרה של זיהום פעיל. לעיתים יהיו גם הנחיות לגבי אכילה או שתיה ומומלץ לפעול על פיהן.
  • בדיקה ממוקדת – לפני תחילת ההליך רופא השיניים יבצע בדיקות אחרונות ממוקדות באזור הטיפול.
  • טכניקות הרפיה – אם אתם סובלים מחרדה דנטלית כדאי לתרגל לפני ההליך טכניקות הרפיה, כמו נשימה עמוקה או מדיטציה, כדי להקל על כל חרדה או עצבנות.
  • אוזניות להסחת דעת – הליך טיפול שורש יכול לקחת קצת זמן. אם רופא השיניים מאפשר, כדאי לשקול להביא אוזניות ולהאזין למוזיקה, ספר שמע או פודקאסט, כדי להעביר את הזמן ולהסיח את הדעת.

כמה זמן לוקח טיפול שורש האם מדובר במפגש אחד?

משך טיפול השורש תלוי במורכבות המקרה. בטיפולי שורש פשוטים יחסית, ניתן להשלים את הטיפול כולו בפגישה אחת שאורכה כחצי שעה עד שעתיים. ישנם טיפולי שורש מורכבים יותר, שבהם מן הנמנע להשלים את הטיפול בפגישת טיפול אחת.

במקרים מורכבים שבהם חלק גדול מהשן ניזוק או כאשר המבנה של השן, השורש והתעלות מקשה על הטיפול, עשויים להידרש שני טיפולים ולעיתים רחוקות אף יותר מזה.

כל טיפול עשוי להימשך כשעה עד שעה וחצי. בטיפול הראשון תתבצע הסרת המוך שניזוק וחיטוי המקום ולבסוף סתימה זמנית. לאחר החלמה של שבוע או שבועיים, המטופל או המטופלת יחזרו למרפאה לביצוע סתימה קבועה ובמידת הצורך גם התקנת כתר. 

>> הקצעת שורשים

מה ההבדל בין טיפול שורש לבין עקירת שן?

טיפול שורשעקירת שן
תהליך שמטרתו להציל את השן הטבעית על ידי הסרת המוך שניזוק ואטימת השן למניעת הזדהמות נוספת.פעולה שבה הרופא מסיר את השן מהלסת, נדרשת כאשר השן ניזוקה קשה מדי להצלה.
בזמן טיפול שורש, הרופא ירדים את האזור ומטופלים לא צפויים לחוש כאב. התחושה במהלך הטיפול עשויה להיות לחץ מסוים או כאב עמום.בעקירת שן, הרופא גם מרדים את האזור אך הפעולה עשויה להיות יותר פולשנית ולגרום לתחושה חזקה יותר של כאב לאחר ההרדמה.
לאחר טיפול שורש, יתכן כאב ורגישות באזור, אך זה בדרך כלל ניתן לטיפול בעזרת תרופות נגד כאבים.לאחר עקירת שן, יתכן כאב חזק יותר ותהליך החלמה ארוך יותר, עם צורך בתרופות כאב חזקות יותר.
טיפול שורש מאפשר שימור של רקמת השן הנותרת ושמירה על המראה הטבעי של השן.עקירת שן מובילה לאובדן השן ועשויה לדרוש טיפולים נוספים כמו שתלים או גשרים לשחזור הפונקציה והאסתטיקה.
טיפול שורש נתפס כטיפול שמנסה להימנע ככל האפשר מכאב באמצעות שימוש בשיטות הרדמה מודרניות וטכניקות ניהול כאב.עקירת שן היא לעיתים פתרון אחרון כאשר אין אפשרות אחרת להצלת השן ועלולה להיות מלווה בתחושת כאב משמעותית לאחר הפעולה.

טיפול שורש – על התהליך ושלביו

טיפול שורש הוא הליך דנטלי רב-שלבי:

  1. אבחון והערכה – רופא השיניים מתחיל בביצוע בדיקה יסודית של השן הפגועה, כולל צילום רנטגן, כדי להעריך את היקף הזיהום או הנזק.
  2. הרדמה – לפני תחילת ההליך, רופא השיניים נותן הרדמה מקומית כדי להקהות את התחושה בשן הפגועה ובאזור מסביבה, על מנת להבטיח שהמטופל לא ירגיש כאב במהלך הטיפול.
  3. בידוד ועיקור – מניחים סגר גומי סביב השן כדי לשמור עליה יבשה, וכדי למנוע זיהום מהרוק. רופא השיניים גם יעקר (יעשה סטריליזציה) את האזור כדי למזער את הסיכון לזיהום במהלך ההליך.
  4. פתיחת גישה – קודחים חור גישה קטן דרך החלק העליון של השן, כדי לאפשר גישה לעיסה ולתעלות השורש.
  5. הסרת רקמות חולות – מסירים את רקמת עיסת השיניים מהשן ומתעלות השורש באמצעות מכשירים מיוחדים. רופא השיניים מנקה ומעצב בקפידה את פנים השן כדי להכין אותה למילוי.
  6. שטיפה – שטיפה של השן ושל תעלות השורש בתמיסה אנטי-מיקרוביאלית כדי לחטא את החלק הפנימי ולחסל את כל החיידקים או הפסולת שנותרו.
  7. מילוי התעלות – לאחר ניקוי וחיטוי, רופא השיניים ממלא את השן ואת תעלות השורש בחומר מיוחד שאוטם את החלל, כדי למנוע זיהום נוסף.
  8. איטום פתח הגישה – את חור הגישה בכותרת השן אוטמים בחומר סתימה, זמני או קבוע.
  9. שִׁחזוּר – שן שעברה טיפול שורש תזדקק, במקרים רבים, לשיקום נוסף כדי להגן עליה ולחזק אותה. לשם כך מניחים כתר דנטלי מעל השן, שמספק תמיכה נוספת ומונע שברים. להנחת הכתר תדרוש ביקור נוסף במרפאה.

האם מורגש כאב במהלך הטיפול שורש או אחריו?

מטופלים עלולים להירתע מטיפול שורש בשל חשש מכאבים, אך האם זה מוצדק? למעשה המצב שונה. כדאי לדעת ששיטות הרדמה מודרניות ודרכים נלוות לטיפול בכאב מאפשרות לעבור את הטיפול בצורה יותר קלה מכפי שחושבים.

זו עובדה – טיפול השורש לרוב לא כואב או מציק יותר מאשר טיפול של סתימה רגילה במרפאת השיניים. 

לקראת טיפול שורש הרופא השיניים ירדים את האזור שסביב השן הפגועה. כך המטופלים לא צפויים לחוש כאב במהלך הטיפול.

חלק מהמטופלים עשויים לחוש מעין צביטה קלה לקראת ההרדמה, עד שההרדמה נכנסת לפעולה. במהלך טיפול השורש עצמו מטופלים בדרך כלל מדווחים על תחושת לחץ מסוימת או כאב עמום ולא מעבר לכך.

זה קורה כאשר החלק הפגוע בשן, בדיוק אותו החלק שגרם לכאב השיניים, מסולק על ידי הרופא. המטופלים ברובם הגדול מדווחים לאחר הטיפול שלעומת כאב השיניים שחוו לפני כן, אי הנוחות בזמן או לאחר הטיפול בטלים בשישים. 

לאחר שמסתיים הטיפול האזור עשוי לכאוב מעט, לעיתים תהיה רגישות מסוימת. תרופות סטנדרטיות נגד כאבים יכולות לסייע. בשורה התחתונה, כמעט תמיד המטופלים מופתעים לטובה מכך שהטיפול שהסתיים היה הרבה פחות מציק כפי שציפו.

אם הכאב חמור או מחמיר, או שמופיעה נפיחות מתמשכת, או כל סימפטום חריג לאחר טיפול השורש, צריך ליצור קשר עם רופא השיניים, משום שאלה יכולים להיות סימנים לסיבוכים.

טיפול שורש - הדמייה של שיניים במהלך טיפול שורש ד״ר ממרייב

באיזה טכנולוגיות ומכשירים משתמשים בזמן טיפול שורש?

בין ההכלים והטכנולוגיות העיקריים המשמשים את רופא השיניים ניתן לציין את הדברים הבאים:

  • מכשירי הדמיה משוכללים – טכנולוגיות הדמיה כגון צילומי רנטגן וסריקות CT תלת מימדיות מאפשרות לרופא השיניים לקבל תצוגה מפורטת מאוד של השן והשורש. טכנולוגיות אלה מסייעות לתכנן את הטיפול על הצד הטוב ביותר. 
  • טכניקות הגדלה ומכשירי הגדלה – מדובר בטכנולוגיות כמו עדשות מגדילות, שנועדו לסייע לרופא השיניים לראות היטב את כל החלקים הזעירים שבתוך השן, במהלך הטיפול. הנראות המוגדלת מאפשרת לנקות היטב ולאטום את תעלות השורש הזעירות. 
  • מכשירי ניקוי – מכשירים אלה המצוידים במנוע חזק מאפשרים ניקוי, סילוק והסרה של חלקים חולים ומזוהמים של המוך מתוך השן ומתוך תעלות של השורש. ישנם כיום מכשירים יעילים ומהירים יותר ביחס לאלה שהיו בשימוש עד לפני שנים ספורות.

מה הסיכוי שטיפול השורש יכשל?

מטופלים עשויים לחשוש מכך שהטיפול לא יצליח, כך שראוי לומר על כך כמה מילים. אנו שמחים לומר כי לטיפולי שורש יש אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. על פי המחקר והנתונים הסטטיסטיים, אחוזי ההצלחה עולים על 90 אחוזים.

ישנה משמעות לרמת ניסיון של הרופא וליכולת המקצועית שלו, אך גם לכמות הנזק שהשפיעה על השן. טיפול שורש עשוי להיכשל כאשר הזיהום חוזר בשל הסרה לא מספקת של מוך מזוהם או כאשר איטום התעלות לא בוצע בצורה מושלמת.

ישנם מצבים שבהם תעלות השורש חסומות בשל הסתיידות והדבר מקשה על הניקוי. כמו כן, לעיתים לאחר הטיפול נוצר סדק בשן שיש לטפל בו.

כישלון הטיפול מתבטא בחזרה של כאב שיניים, נפיחות או תסמינים אחרים כגון רגישות מוגברת, אך כמובן שיש מה לעשות. 

כאשר נדרש טיפול נוסף, ישנן כמה אפשרויות:

  • ייתכן שהרופא ימליץ על טיפול שורש חוזר.
  • יתכן שיהיה מקום להליך כירורגי זעיר, שמאפשר לאטום בצורה טובה מאוד את קצות השורש.  
  • בחלק קטן מהמקרים לא יהיה מנוס מפני עקירה של השן החולה. זה המקום לציין שככל שמגיעים לרופא השיניים בשלב מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי שהטיפול יעבור בהצלחה. לכן רצוי להגיע לביקורת במרפאת השיניים פעמיים בשנה, גם אם לא חשים בכאבי שיניים. 

 

עשוי לעניין אתכם | השתלת עצם >>

מהם מבנה וכתר ומה תפקידם בטיפולי שורש?

  • מבנה השן – מתייחס בדרך כלל למרכיבים השונים של שן טבעית. רכיבים אלה כוללים:

אמייל – השכבה החיצונית והקשה ביותר של השן, שמגנה מפני נזק.

דנטין – ממוקם מתחת לאמייל, זוהי רקמה קשה שמהווה את עיקר מבנה השן. 

עיסה (מוך) – החלק הפנימי ביותר של השן. מורכב מרקמות רכות, כלי דם, עצבים ורקמת חיבור.

לאחר טיפול שורש מחדירים לעיתים לתוך תעלת השורש מבנה יצוק כדי לשחזר את מבנה השן שנפגע בגלל הזיהום או הטיפול. במקרים מסוימים ניתן לוותר על המבנה, ולהסתפק בסתימה קבועה שנדחסת לתוך תא העיסה, והיא זו שתתמוך במבנה הקיים.

  • כתר – כתרים לשיניים הם החלק הגלוי שניתן לראות כשמחייכים. כתר דנטלי, הוא מבנה דמוי כובע המשמש להגנה ושיקום של שן שעברה או סבלה מנזק משמעותי. בהקשר של טיפול שורש, לרוב מניחים כתר דנטלי על גבי השן שעברה את ההליך. הכתר מעניק הגנה לשן (שיתכן ונחלשה לאחר הסרת עיסת השיניים וקידוח נרחב במהלך טיפול השורש), משחזר את צורת השן, את התפקוד ואת המראה, ומאפשר שימוש בשן ללעיסה ולשמירה על החיוך.

ֿ>> כתרים לשיניים קדמיות

הצוות של ד"ר מאיר ממרייבבתמונה צוות המרפאה של ד״ר מאייר ממרייב

תהליך ההחלמה לאחר טיפול שורש

לאחר טיפול שורש תהליך ההחלמה מהיר יחסית. 

  • ניתן לצפות לרגישות באזור, אולם במידת הצורך ניתן ליטול תרופות כגון אקמול שמספקות  את ההקלה הנחוצה. 
  • ביום או יומיים הראשונים לאחר הטיפול צפויה נפיחות מסוימת, באזור החניכיים הסמוך לטיפול השורש. הרקמה עשויה להיות דלקתית ומעט רכה. זהו חלק טבעי מהריפוי וההתאוששות. 
  • השן שטופלה עשויה להיות רגישה לחום או לקור וכן בלעיסה. התופעה זמנית ובתוך ימים ספורים זה חולף (כאשר הדלקת מתרפאת).
  • מומלץ שלא ללעוס בעזרת השן שקיבלה טיפול שורש, כל עוד לא הסתיים הטיפול עם סתימה קבועה או כתר. 
  • יום לאחר טיפול השורש ניתן לצחצח בזהירות את האזור ולנקות בחוט דנטלי. 
  • חזרה צפויה לשגרה אפשרית בדרך כלל כבר כעבור יום או יומיים לאחר טיפול השורש. 

הערה חשובה: 

אם מרגישים כאב חזק, הנפיחות לא יורדת או שישנם תסמינים אחרים שלא חולפים תוך מספר ימים, יש לפנות למרפאת השיניים לבירור נוסף. 

המלצות של מטופלים שעברו טיפול במרפאת השיניים של ד"ר ממרייב >>

הקודם
הבא

שאלות נפוצות שמטופלים שואלים על טיפול שורש:

אם תחושת הכאב בשן שטופלה לא עוברת, רופא השיניים יעשה צילום רנטגן על מנת לבדוק אם יש צורך בחידוש טיפול השורש. זיהום  עלול להופיע בגלל שבטיפול הקודם האזור לא נוקה במלואו, או שבשן שטופלה קיימת תעלת שורש נוספת שלא זוהתה, ושגם בה התפתחה  דלקת. 

במקרה כזה יהיה צורך בחידוש טיפול השורש; רופא השיניים יפתח את השן, ינקה פעם נוספת, וישקם אותה.

עקרונית, טיפול שורש "מחזיק" מעמד לכל החיים, אם מקפידים לשמור על  היגיינת פה טובה, מבקרים אצל השיננית לטיפולי ניקוי תקופתיים, ודואגים לביקורי מעקב אצל רופא השיניים כדי לגלות סימנים מקדימים לבעיה, לזיהום ועוד. 

ההרדמה בטיפולי שורש היא הרדמה מקומית. במקרים מסוימים כמו טיפול שורש אצל ילדים אקטיביים במיוחד, או מבוגרים עם חרדה דנטלית קשה, ניתן לבצע טיפול שורש גם בהרדמה מלאה קלה.

ניתן לעבור טיפול שורש במהלך ההריון, אלא אם כן רופא השיניים יחליט שאין בעיה דחופה ואפשר לדחות את הטיפול עד אחרי הלידה.

אם הטיפול מתבצע בזמן ההריון חשוב להתייעץ עם רופא השיניים לגבי החשיפה לקרני רנטגן, לנקוט באמצעי זהירות מתאימים להריון, ולוודא שחומרי ההרדמה המקומית שהרופא משתמש בהם מתאימים לאשה הרה (כמו אפינפרין למשל) כמו גם החומרים הנוספים שמשתמשים בהם לניקוי ולמילוי השן.

אם יש צורך באנטיביוטיקה לפני או אחרי הטיפול ניתן להתאים גם אותם לרווחת המטופלת.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

בורג שתל נפל מה לעשות  תמונה ראשית

בורג שתל נפל: מה לעשות?

תכליתו ותפקידיו של בורג שתל לשיניים תכלית בורג שתל לשיניים הוא רכיב חיוני של שתלי שיניים, שמטרתם להחליף שיניים שנשרו או נעקרו.  ברגי השתלים משמשים

מידע נוסף »

השתלת שיניים ללא כאבים

ככל שרפואת השיניים ובמיוחד השתלות השיניים הולכים ומתקדמים, כך השתלת שיניים ללא כאבים הופכת לאפשרות מוחשית. טיפולי השתלות שיניים היו בעבר שם נרדף לאי נוחות

מידע נוסף »
השתלת שיניים ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים

נראות השיניים וחלל הפה הם חלק בלתי נפרד מהעניין, אך למרבה הצער – לא כולם נולדו עם הגנטיקה של השיניים המושלמות, בעוד כי חלק מהאנשים

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​