השתלת חניכיים נועדה לטפל בנסיגת חניכיים חמורה. כלומר, מדובר בטיפול שנדרש כאשר רקמת החניכיים נשחקת ונסוגה ברמה כזאת שהיא חושפת חלקים ניכרים מתחתית השן, עד לרמת השורש. מצב זה מאופיין ברגישות לחום וקור, עליה בסיכון לעששת שורשים וכן לבעיה ברמה האסתטיות. השתלת חניכיים מבוצעת על ידי שימוש ברקמה מחלק אחר של הפה, למשל החיך, ואז ביצוע ההשתלה במיקום שבו החניכיים נסוגו. מטרת ההשתלה לכסות את השורשים החשופים, למנוע נסיגת חניכיים נוספת וכן להגן על שורשי השיניים מפני פגיעה ונזק.
שיעורי ההצלחה בהשתלות חניכיים בישראל ובעולם
על פי הסטטיסטיקה, להשתלת חניכיים יש אחוזי הצלחה גבוהים בישראל ובעולם. בארץ, רופאי שיניים ופריודונטים (רופאים עם התמחות בחניכיים) נעזרים בטכניקות מתקדמות ובטכנולוגיה חדישה, שמשפרים את אחוזי ההצלחה כך שההצלחה בארץ משתווה לזו שבמדינות המתקדמות בעולם. יש לציין כי שיעורי ההצלחה של השתלת חניכיים תלויה לא רק בטיב הטיפול אלא גם בבריאות הפה של המטופלים, בבריאות הכללית ובחומרת נסיגת. המחקרים מדווחים על שיעורי הצלחה של יותר מ- 90%, כך שמדובר בהחלט בטיפול יעיל שמשיג תוצאות יפות.
שלבי ההכנה לקראת השתלת חניכיים
לפני ביצוע ההשתלת נדרשת הכנה נאותה:
- תחילה בדיקה יסודית על ידי רופא שיניים. הרופא בודק את מצב החניכיים, היקף נסיגת החניכיים, בדיקת בריאות הפה, בירור מחלות רקע ושימוש בתרופות כרוניות.
- בהתבסס על הבדיקה, הרופא מכין תוכנית טיפול מותאמת אישית לצרכי המטופל או המטופלת. לרוב המטופלים יקבלו הוראות מה לעשות וממה להימנע, לפני הניתוח. ניתנים דגשים תזונתיים, איך לשמור על היגיינת הפה לקראת ההשתלה וכדומה.
- על מנת לבצע השתלה ביעילות מירבית, יבוצע לפי הצורך טיפול של ניקוי שיניים, הסרת אבנית ופלאק.
- רופא השיניים יסביר האם יש להפסיק זמנית טיפול תרופתי והאם יש להימנע מתוספי תזונה מסוימים או מאכלים שונים, כגון כאלה שמשפיעים על קרישת דם.
- הרופא עשוי לתת טיפול אנטיביוטיקה מקדים, לקראת הניתוח. מומלץ להימנע מעישון, אשר יכול להשפיע לרעה על תהליך הריפוי.
- שקיפות והסבר מקיף מצד הרופא לאורך הדרך מסייעים בהצבת ציפיות ריאליות, הרגעת חששות ויצירת אווירה נוחה ככל האפשר.
מהן הטכניקות הנפוצות ביותר בהשתלת חניכיים?
טכניקות של השתלת חניכיים התפתחו וכיום ישנם פתרונות יעילים לצורות שונות של נסיגת חניכיים.
לכל טכניקה מאפיינים משלה ואלה כמה מהטכניקות הנפוצות:
- השתלה באמצעות רקמות חיבור נחשבת לשיטה הנפוצה ביותר לטיפול בחשיפת שורשים ונסיגה בחניכיים. בשיטה זו הרופא מסיר רקמת חיבור מהחך. אותה רקמה לאחר מכן נתפרת לרקמת החניכיים ההיכן שנמצא השורש החשוף. שיטה זו נפוצה מאוד בשל תוצאותיה האסתטיות המצוינות והיא מתאימה למטופלים שצריכים רקמה לכיסוי ועיבוי החניכיים בגלל הנסיגה.
- ישנה שיטה נוספת, שבה לוקחים שתלי חניכיים מהחך, בצורה מעט שונה. בשיטה זו נלקחת רקמה בכמות רבה יותר, כדי לטפל בנסיגת חניכיים חמורה יותר או כאשר החניכיים דקות באופן מיוחד.
- ישנה שיטה להשתלה שבה לא נעשה שימוש ברקמה שלוקחים מהחיך של המטופלים. במקום זאת, "מושכים" רקמת חניכיים לעבר שורשי השן החשופים, כך שהשורשים יכוסו. לבסוף תופרים את החניכיים למקומם החדש. שיטה זו מתאימה לביצוע כאשר למטופלים יש רקמת חניכיים מספקת סמוך לשורשי השן החשופים.
בחירת סוג השתל המתאים בהתאם למקרה הקליני
בחירת סוג השתלת החניכיים המתאימה תלויה בכמה גורמים, למשל חומרת נסיגת החניכיים, מצב החניכיים הכללי וכן שיקולים אסתטיים. עבור מצבים שבהם ישנה נסיגת חניכיים קלה יחסית, מומלץ בדרך כלל שתל המבוסס על רקמת חיבור. שיטה זו יכולה להתאים כאשר יש צורך בהגדלת רקמת החניכיים הנוכחית וכיסוי לא גדול של שורשים חשופים. הבחירה בשיטה הספציפית מתבססת על עובי רקמת החיך לצד שיקול אסתטי. שתלים מרקמת חיבור יכולים לתת תוצאות מאוד טובות וטבעיות למראה. כאשר מדובר במקרים חמורים יותר של נסיגת חניכיים, לעיתים הרופא ימליץ על פתרונות אחרים. למשל שיטה שמתאימה למטופלים שיש להם רקמת חניכיים מספקת. שיטה זו חוסכת את הצורך בהליך כירורגי בחך ושומרת על אחידות אסתטית.
ניהול הסיכונים והסיבוכים לאחר הניתוח לשיפור ההחלמה
לאחר ניתוח השתלת חניכיים, חשוב לנהל בצורה נכונה ומבוקרת את ההחלמה. ניהול סיכונים והיערכות למניעת סיבוכים עוזרים במניעת זיהומים והקטנת כל אי נוחות. זיהום מהווה סיכון שמלווה כל הליך כירורגי (כולל השתלת חניכיים שנעשית בניתוח).
כדי למנוע הזדהמות רופאי שיניים רושמים טיפול באנטיביוטיקה ועל המטופלים להקפיד ליטול את התרופה עד הסוף. מלבד תרופות, שמירה על היגיינת הפה חשובה מאוד למניעת זיהום. חשוב לנקות את האזור בזהירות סביב השתל.
כמו כן נהוג להמליץ על שימוש במי פה מיוחדים, כך שלא ייווצר גירוי. חשוב להיזהר מצחצוח אגרסיבי.
מידה כלשהי של אי נוחות צפויה לאחר ההשתלה. צפויה גם נפיחות אך ניתן להיערך גם לכך. רופאי שיניים עשויים להציע תרופות משככות כאבים. חשוב להשתמש בתרופות הללו במינון המתאים ולפי ההוראות. ניתן להניח חבישות קרות (קומפרסים) באזור הניתוח, זה מקל על נפיחות וכאב. בהנחיית הרופא, רצוי להקפיד על מנוחה וללא פעילות מאומצת לתקופה מסוימת לאחר הניתוח.
עשוי לעניין אתכם | מהם שתלים דנטליים ומה תפקידם?
הנחיות להתנהלות המטופל להחלמה ושיקום בתקופה שלאחר ההשתלה
תקופת ההחלמה והשיקום לאחר ניתוח השתלת חניכיים נחשבת לבעלת משמעות בהצלחת ההשתלה.
מומלץ למטופלים לשים לב להנחיות הבאות:
- לאחר ניתוח להשתלת חניכיים, רצוי להקפיד לאכול רק מאכלים קרירים ורכים כמו יוגורט, פודינג, רסק תפוחים. יש להימנע מאכילה או שתייה של מזונות חמים או מתובלים וחריפים. יש להימנע מאוכל קשה שמצריך לעיסה, שכן זה עלול לגרות ולהכאיב באזור השתל.
- על המטופלים להקפיד על ניקוי הפה, לפי הוראות הרופא. לאחר הניתוח, צריך להיזהר מצחצוח אגרסיבי ויש להשתמש במברשת עם סיבים רכים במיוחד. אפשרי שימוש במי פה ייעודיים. אין להשתמש בחוט דנטלי באזור המושתל, עד להחלמה מלאה.
- חשוב להימנע מעישון ושתיית אלכוהול. אלה שני גורמים שמאיטים את ההחלמה ועלולים להזיק. בנוסף, יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומכל פעולה שעלולה להגביר דופק ולחץ דם.
- הקפידו להגיע לכל פגישות המעקב במרפאת שיניים מומלצת. פגישות אלה נועדו לאפשר לרופא השיניים לעקוב אחר תהליך ההחלמה ולתת טיפול או המלצה מידית לפי הצורך.
- יש לדווח לרופא על כל תסמין חריג או יוצא דופן. למשל אם חשים כאב חריג, אם מתחיל דימום קשה או שיש סימנים של זיהום. עדיף לפנות לרופא ללא צורך, מאשר להסתכן בתסמין שלא מטופל.
האם השתלת חניכיים יקרה ביחס לחלופות אחרות
השתלת חניכיים עשויה להיות טיפול יקר יותר ביחס לחלופות לא ניתוחיות שנועדו לטפל בנסיגת חניכיים קלה. במקרים קלים, אפשרי לבצע טיפול שמרני כגון שימוש במשחת שיניים ייעודיות, טיפול אנטיביוטי ושימוש במי פה רפואיים. אבל כאשר מדובר בטיפול יעיל בנסיגת חניכיים בינונית או חמורה, השתלת חניכיים עשויה להיות הפתרון הטוב ביותר לטווח ארוך ולמניעת החמרה במצב. לכן, העלות היא בהחלט לא השיקול המרכזי שצריך להתייחס אליו. עוד נציין כי עלות השתלת חניכיים משתנה בהתאם לסוג ההשתלה, רמת הניסיון של הרופא, מורכבות הניתוח ואופי הטיפול. כדאי להוסיף כי ישנם ביטוחים שמכסים חלק או אפילו את כל עלויות הטיפול. בדקו היטב את ביטוחי הבריאות שלכם. ביטוח שיניים ייעודי עשוי לכסות חלק מהעלות השתלת חניכיים, במיוחד אם לא מדובר בטיפול קוסמטי בעיקרו אלא כאשר יש צורך רפואי מובהק. אם כן, חשוב לבדוק עם חברת הביטוח שלכם מה מכוסה או להתייעץ עם הרופא לגבי אפשרויות מתאימות.
סקר שביעות רצון מטופלים מטיפולי השתלות חניכיים
לסיום נציין כי סקר מטופלים ידוע ככלי חיוני שנועד להעריך ולשפר את איכות שירותי טיפולי השיניים והשתלות החניכיים. בסקר שואלים מטופלים שעברו הליכי השתלת חניכיים, מהי לדעתם יעילות הטיפול, מהי הרמה המקצועית של הרופא, האם קיבלו מידע מקיף לפני הטיפול ואחריו, איך הייתה האווירה במרפאה. בסקרים מסוג זה השאלות כוללות גם דירוג של אי נוחות או כאב, שביעות רצון מהתוצאות האסתטיות של השתלים וכדומה.
המשוב שנאסף הוא כלי חשוב לצוות המרפאה, בבואם לבדוק את עצמם ולשפר את השירות לאורך זמן. המטרה היא לעמוד בציפיות המטופלים ובסופו של דבר, להשיג רמות שביעות רצון גבוהות ביותר. באופן כללי, מסקרי שביעות רצון שנאספו בקרב מטופלים במרפאות שיניים נבחרות, השתלת חניכיים זוכה לציונים גבוהים של שביעות רצון הן לפני ההליך, הן במהלכו והן אחריו. זקוקים לייעוץ ורוצים לדעת עוד על השתלת חניכיים? פנו למרפאה בעלת המוניטין, בניהולו של ד"ר מאיר ממרייב.