מהו טיפול הקצעת שורשים?
הקצעת שורשים היא טיפול חניכיים לא ניתוחי המכונה גם ניקוי עמוק. הוא נועד לטפל במחלות חניכיים או דלקת חניכיים כאשר הטיפול השמרני לא היה אפקטיבי.
כששואלים מה זה הקצעת שורשים? התשובה היא שזו הסרה זהירה של רובד, אבנית, חיידקים, ורקמות דלקתיות מהכיסים של החניכיים, ממשטחי שורשי השן, ומתחת לקו החניכיים. מטרת ההליך היא להחליק אזורים מחוספסים על משטחי השורשים, ביטול משקעי חיידקים, והדבקה מחדש של החניכיים לשיניים.
הקצעת שורשים היא טיפול יעיל לניהול מחלת חניכיים בשלביה המוקדמים והלאה, מה שעוזר לשלוט בזיהום, להפחית דלקת ולעצור את התקדמות מחלת החניכיים. יחד עם נוהלי היגיינת פה טובים בבית, הקצעת שורשים יכולה לתרום לבריאות ארוכת הטווח של החניכיים והשיניים.
מתי יש צורך בהקצעת שורשים?
הקצעת שורשים נחוצה כאשר מתגלה מחלת חניכיים, במיוחד פריודונטיטיס. היא מומלצת בדרך כלל כאשר יש כיסי חניכיים עמוקים (רווחים בין החניכיים והשיניים) וסימנים של דלקת וזיהום.
אינדיקציות שעשויות לחייב הקצעת שורשים:
- כאשר עומק כיסי חניכיים עולה על 3 מילימטר וישנה הצטברות אבנית ורובד, ייתכן שיהיה צורך בהקצעת שורשים. כיסים עמוקים מספקים סביבה לשגשוג של חיידקים, ועלולים להוביל לנזק נוסף לחניכיים ולעצמות אם לא יטופלו.
- חניכיים אדומות, נפוחות ורכות, יכולות להצביע על דלקת חניכיים או פריודונטיטיס.
- דימום חניכיים, במיוחד בזמן צחצוח או שימוש בחוט דנטלי, יכול להיות סימן למחלת חניכיים.
- נסיגת חניכיים תוך חשיפת שורשי השיניים, עלולה להוביל לרגישות ולסיכון מוגבר לעששת. הקצעת שורשים יכולה לעזור להסיר חיידקים ולהחליק את משטחי השורשים, להפחית את הרגישות ולקדם הצמדת חניכיים מחדש.
- הצטברות משמעותית של אבנית (רובד מוקשה) ורובד על השיניים ומתחת לקו החניכיים, כחלק מתופעות לוואי של גשר בשיניים, מצריכה הקצעת שורשים לאחר הורדת הגשר כדי להסיר משקעים אלו.
- אם צילומי רנטגן או טכניקות הדמיה אחרות חשפו אובדן עצם סביב השיניים, זה מצביע על התקדמות מחלת חניכיים. במקרים כאלה, מבצעים הקצעת שורשים כדי לעצור את ההרס הנוסף של מבנה העצם התומך.
- עבור אנשים שעברו טיפול חניכיים או שיש להם היסטוריה של מחלת חניכיים, הקצעת שורשים קבועה מומלצת לעתים קרובות כחלק מתוכנית תחזוקה חניכיים מקיפה.
כיצד מתבצע טיפול הקצעת שורשים?
- הערכה: לפני הקצעת שורשים, נערכת בדיקה יסודית של בריאות הפה (כולל בדיקה דנטלית) כדי למדוד את עומק כיסי החניכיים ולהעריך את חומרת מחלת החניכיים, ואת מצב העצם התומכת בשיניים.
- הרדמה מקומית: ניתן לבצע הרדמה מקומית – בהתאם להיקף הטיפול הדרוש ורמת הנוחות של המטופל – כדי להרדים את האזור. זה מבטיח חוויה ללא כאבים.
- אבנית: רופא השיניים משתמש במכשירים מיוחדים, כגון סקאלרים אולטרסאונדים או סקאלרים ידניים, כדי להסיר בזהירות רובד, אבנית וחיידקים ממשטחי השן, כולל מתחת לקו החניכיים. התהליך מתבצע הן על שורשי השיניים והן על המשטחים החשופים של השיניים.
- הקצעת שורשים: לאחר הסרת האבנית, רופא השיניים ימשיך לבצע הקצעת שורשים, כולל החלקת המשטחים הגסים של שורשי השן, והסרת חיידקיים התורמים לדלקת חניכיים. המשטחים החלקים מקשים על חיידקים להיצמד לשורשים, ומעודדים ריפוי וחיבור מחדש של החניכיים.
- טיפול אנטיבקטריאלי: במקרים מסוימים, ניתן למרוח חומר אנטי-מיקרוביאלי או אנטיביוטיקה על האזורים המטופלים כדי לחסל עוד יותר חיידקים ולסייע בתהליך הריפוי.
- מעקב ותחזוקה: לאחר הקצעת שורשים, מומלץ לקבוע עם רופא השיניים פגישת מעקב כדי להעריך את התקדמות הריפוי. הרופא גם יספק הנחיות לגבי שיטות היגיינת הפה. ביקורי תחזוקת חניכיים סדירים הם חיוניים למעקב אחר בריאות החניכיים ומניעת הישנות של מחלת חניכיים.
אולי יעניין אותך:
מה ההבדל בין הקצעת שורשים לניקוי שגרתי על ידי שיננית?
ההבדל העיקרי בין הקצעת שורשים לניקוי שגרתי – מניעתי הוא העומק והמיקוד של הליך הניקוי.
ניקוי שגרתי כולל הסרת רובד ואבנית מהמשטחים הנראים של השיניים, ומעל קו החניכיים, בדרך כלל במהלך בדיקות שיניים קבועות, ומתאים לאנשים עם חניכיים בריאות וללא סימנים למחלת חניכיים.
הקצעת שורשים, לעומת זאת, נועדה לטיפול במחלות חניכיים על ידי מיקוד לאזורים העמוקים יותר מתחת לקו החניכיים ולשורשי השן. לכן להקצעת שורשים מחיר גבוה יותר מאשר ניקוי שגרתי.
הנחיות בימים שלאחר טיפול הקצעת שורשים
כדי למנוע לאחר ביצוע טיפול הקצעת שורשים תופעות לוואי חיוני לעקוב אחר הוראות רופא השיניים כדי לקדם ריפוי ולשמור על בריאות החניכיים.
מספר הנחיות כלליות לימים שלאחר הטיפול:
- אם רופא השיניים רשם תרופות כלשהן, כגון אנטיביוטיקה או משככי כאבים, הקפידו לקחת אותן לפי המינון המומלץ והשלימו את הכמות המלאה של אנטיביוטיקה אם נרשמה.
- הימנעו מצחצוח של האזורים המטופלים או משימוש בחוט דנטלי במשך 24 השעות הראשונות לאחר הקצעת השורשים, כדי לאפשר ריפוי ראשוני. לאחר מכן ניתן להמשיך לצחצח את האזורים המטופלים, אך היו עדינים והשתמשו במברשת שיניים בעלת זיפים רכים.
- רופא השיניים עשוי להציע להשתמש בשטיפת פה ספציפית כדי לסייע בתהליך הריפוי או כדי לשלוט בחיידקים.
- הימנעו ממזונות ומשקאות מגרים במשך מספר ימים לאחר הטיפול. עדיף להימנע ממזונות ומשקאות חמים, חריפים או חומציים, מכיוון שהם עלולים לגרום לאי נוחות או לגירוי. הקפידו על תזונה רכה או נוזלית במידת הצורך.
- אם אתם חווים כאב או אי-נוחות, משככי כאבים ללא מרשם כמו איבופרופן או פרצטמול יכולים לעזור להקל על כל אי נוחות. אם אתם חווים כאב מתמשך או חמור, פנו מיד לרופא השיניים.
- שטפו את הפה במי מלח פושרים לאחר 24 השעות הראשונות. ערבבו חצי כפית מלח בכוס מים פושרים וגרגרו בעדינות בחלל הפה במשך 30 שניות, ואז תירקו החוצה. זה יכול לעזור לקדם ריפוי ולהפחית חיידקים באזורים המטופלים.
- אל תוותרו על פגישות המעקב המתוכננות עם רופא השיניים.
מהן התחושות לאחר טיפול ניקוי עמוק?
לאחר טיפול ניקוי עמוק, כמו הקצעת שורשים, ייתכן שתחוו תחושות שונות כחלק מתהליך הריפוי. תחושות אלו יכולות להשתנות מאדם לאדם:
- ייתכן שתהיה רגישות מוגברת בשיניים, במיוחד לטמפרטורות חמות או קרות. רגישות זו היא בדרך כלל זמנית וצריכה להיעלם תוך מספר ימים.
- החניכיים עשויות להרגיש רכות או כואבות בעקבות ההליך. רגישות זו היא תגובה טבעית לטיפול, ל"חיטוט" בכיסי החניכיים. זה בדרך כלל נפתר תוך מספר ימים.
- לעיתים חווים דימום קל מהחניכיים, במיוחד במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי. זה סימן לכך שהחניכיים מתרפאות והדלקת מצטמצמת. אם הדימום נמשך, או מחמיר, פנו לרופא השיניים.
- החניכיים עשויות להיראות מעט נפוחות; נפיחות זו היא בדרך כלל זמנית ואמורה להצטמצם ככל שהחניכיים מתרפאים.
- אנשים מסוימים עשויים לחוות טעם מתכתי זמני בפה. זה יכול להיות בגלל נוכחות של דם או החומרים המשמשים במהלך ההליך.
איך לבחור את הרופא המטפל
בעת בחירת רופא שיניים מומחה לביצוע הקצעת שורשים או כל הליך דנטלי אחר, חשוב לקחת בחשבון מספר גורמים כדי להבטיח שתקבלו טיפול איכותי.
שאלות תשובות - ד”ר מאיר ממרייב עונה
ישנם לא מעט מקרים שבהם ניתן למנוע טיפול הקצעת שורשים בעזרת כמה דרכים. על ידי ניקוי עמוק בשיניים ועל ידי מניעת התפתחות של מחלות חניכיים, לא מגיעים למצב שבו נדרשת הקצאת שורשים. הקפידו על צחצוח שיניים יסודי פעמיים ביום לפחות. אל תוותרו על שימוש בחוט דנטלי לפחות כמה פעמים בשבוע. הקפידו להגיע לביקורת ומעקב מדי מספר חודשים במרפאת השיניים. עם זאת, חשוב לזכור שגם מי שמקפיד מאוד על ניקיון הפה עדיין עשוי להזדקק לטיפול של הקצעת חניכיים ושורשים מסיבות גנטיות או בשל רגישות טבעית. זו הסיבה שלא צריך להיות שאננים וחשוב להגיע למרפאה לביקורת מפעם לפעם לצורך רפואה מונעת.
על מנת למנוע כאבים, הקצעת שורשים נעשית תחת אלחוש מקומי. כלומר המטופל או המטופלת לא אמורים לחוות כאב של ממש בזמן הטיפול. אפשרי כי תהיה אי נוחות מסוימת, הכל בהתאם לחומרת מחלת החניכיים ולמאפיינים כמו רמת הרגישות האישית. לאחר שפגה ההרדמה והסתיים התהליך של הקצעה בשיניים תיתכן תקופת מה של רגישות. לרוב זוהי רגישות לקור. כמו כן טבעי לחוש כאבים קלים באזור הטיפול, בחניכיים ותיתכן נפיחות מסוימת שחולפת בתוך זמן קצר. עם זאת, אי הנוחות הזמנית הכרוכה בטיפול נועדה למנוע בעיות עתידיות שכואבות ולא נעימות בהרבה. אגב לרוב, המטופלים חשים כי אפילו ניקוי חניכיים עמוק הרבה פחות מציק מכפי ששיערו לפני כן.
לאחר שעוברים טיפול של הקצעת שיניים, התוצאות יכולות להחזיק מעמד לאורך זמן, בהתאם לכמה כללים. בין היתר חשוב להקפיד על צחצוח בכל יום, שימוש במי פה לפי הצורך וכל פעולה אחרת שהרופא ממליץ עליה. יש כמובן גורמים נוספים שיכולים להשפיע על משך התוצאות, כמו גיל המטופל, הרגלים כגון עישון, מחלות רקע. אם מקפידים על טיפול מקצועי של ניקוי שיניים עמוק ולאחר מכן גם מקפידים לצחצח היטב ולהחליף מברשת שיניים בכל פרק זמן סביר, התוצאות יכולות להישמר מספר שנים. שימו לב כי הקצעת שורשים אינה מרפאת כבמטה קסם את מחלת החניכיים. זהו טיפול יעיל, אך יש להקפיד על טיפולי המשך במרפאה לפי הצורך. התייעצו על כך עם רופא השיניים לאחר הטיפול.
הקצעת שורשים אכן יכולה לסייע במניעת אובדן שיניים. נזכור כי אובדן שיניים מלווה לא מעט מטופלים שסובלים ממחלת חניכיים שהוזנחה. טיפול הקצאת שורשים עוצר את התקדמות המחלה על ידי סילוק מחוללי המחלות העיקריים בפה. סילוק רובד חיידקים, אבנית ופלאק תורם למשטחים נקיים יותר. כמו כן הטיפול גם מפחית את הדלקת בחניכיים. כאשר החניכיים פחות מודלקות הן יכולות במידה רבה להתחדש, להתרפא ולהתהדק סמוך לשיניים. הטיפול יכול אף למנוע או לכל הפחות להאט אובדן של עצם נוספת סביב השיניים. משמעות הדבר היא שהטיפול משפר את יציבות השן. בזכות השטח החלק של השורש לאחר הטיפול, הרבה יותר קשה לחיידקים להתאסף ולהצטבר שם. נדגיש כי הקצעת שורשים תהיה יעילה במיוחד ככל שהיא מבוצעת בשלבים מוקדמים יותר של מחלת החניכיים.
משך הטיפול ומספר המפגשים תלויים באופי הטיפול ובעיקר בכמות השיניים הזקוקות לטיפול. יש משמעות גם לחומרת מחלת החניכיים ולגורמים נוספים. באופן טיפוסי, טיפול הקצעת שורשים מתבצע בכל פעם באזור מסויים של הפה (ולא בכל הפה בעת ובעונה אחת). ניתן לצפות לתהליך טיפול בן 2 עד 4 מפגשים על פי רוב. כל פגישה יכולה לארוך כחצי שעה עד שעה.