דלקת חניכיים

דלקת חניכיים - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

דלקת בחניכיים עלולה לפגוע ברמת איכות החיים שלנו.  אפילו בהנאות הפשוטות, כמו להתעורר בכיף ליום חדש, בגלל שצחצוח השיניים בבוקר כואב ולעיתים גורם לדימום בכיור, מראה לא נעים לפתוח בו את היום.  גם לאורך היום, כשאנו מנווטים בין משימות יום העבודה שלנו, החניכיים המודלקות מלווות אותנו בכאב טורדני. 

שלא לדבר על הארוחות, שפעם היו אירועים משמחים ועכשיו אנו נאלצים לאכול בזהירות כדי שלא יכאב ולא נמצא פס אדמדם על תפוח שנגסנו בו. 

כשהגיע סוף כל סוף הזמן ללכת לישון, הכאבים והדימום שקורים כשאנחנו מצחצחים שיניים ועובדים עם החוט הדנטלי מזכירים לנו שחניכיים מודלקות זו לא חגיגה. 

דלקת חניכיים משפיעה על כל היבט של חיי היומיום שלנו. המצב לעיתים לא דרמטי אבל לפני שהוא מידרדר, כדאי ליזום ביקור במרפאת השיניים לבדיקה ולטיפול בדלקת החניכיים.

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

מה זה דלקת חניכיים ואיך זה נראה?

דלקת חניכיים היא צורה נפוצה וקלה יותר של מחלת חניכיים (מחלה פריודונטלית), הגורמת לגירוי דלקתי של החניכיים מסביב לבסיס השיניים.

לא תמיד ניתן להבחין בקלות בשלבים המוקדמים של הדלקת, ולא כולם ירגישו סימפטומים; עם זאת, ככל שהדלקת תתקדם, התסמינים יהפכו ברורים וחדים.

הם עשויים לכלול אדמומיות או נפיחות בחניכיים, רגישות או כאב, חניכיים מדממות (במיוחד בזמן צחצוח או שימוש בחוט דנטלי), הרגשה של ריח רע מהפה (בגלל  נוכחות של חיידקים), נסיגת קו החניכיים, שחושפת את שורש השן, ולעיתים אף לראות אבנית המופיעה כמשקע צהבהב או חום לאורך קו החניכיים.

איך נדע האם אנו סובלים מדלקת חניכיים?

זיהוי הסימנים והתסמינים של דלקת חניכיים יכול לעזור לקבוע אם סובלים מדלקת, ולהחליט לטפל בה. הנה כמה אינדיקציות נפוצות:

דלקת חניכיים יכולה להיות נוכחת בפה גם ללא תסמינים בולטים, במיוחד בשלביה המוקדמים. לכן מומלץ לבצע בדיקות שיניים סדירות לגילוי מוקדם, שכן רופאי שיניים יכולים לזהות סימנים של דלקת חניכיים עוד לפני שהתסמינים מתגלים. 

מי רגיש במיוחד להתפתחות דלקת חניכיים?

רגישות מיוחדת לדלקות חניכיים קיימת בקרב נשים בהריון. תקופת ההיריון מאופיינת ברגישות יתר בקרב לא מעט מטופלות בשל השינויים ההורמונליים המשמעותיים שמתרחשים בגוף האישה באותה עת.

ההורמונים גורמים לתגובת יתר לגורמי גירוי כמו למשל פלאק, וכך נוצר סיכוי גבוה מן הרגיל לדלקת בחניכיים (ביחס למטופלות שאינן בהיריון). משום כך רצוי במיוחד שנשים הרות תקפדנה על ניקיון הפה, צחצוח שיניים והגעה לביקורת במרפאת השיניים בקביעות.

בני נוער בגיל ההתבגרות עשויים גם הם להימצא בסבירות גבוהה מהרגיל לפתח דלקת חניכיים. השינויים הגופניים וההורמונליים בגילאים אלה, בשילוב תזונה לא בריאה או אי הקפדה על צחצוח שיניים נכון, עלולים להוביל להתפתחות דלקת בחניכיים.

אמנם החניכיים מתחדשות באופן טבעי כל פרק זמן מסוים אך ללא הקפדה על הרגלי תזונה וצחצוח שיניים, לצד ביקורת במרפאת השיניים מעת לעת, דלקת חניכיים עלולה להחמיר ובהמשך להפוך לבעיה כרונית ומציקה.

כאבי חניכיים - תמונה ראשית

אנו ממליצים להורים לסייע לילדים כבר מגיל צעיר לסגל הרגלים נכונים. חשוב לתת דוגמא אישית, להסביר על חשיבות התזונה הבריאה והפחתת המתוקים. צריכת ממתקים עתירי סוכר ופחמימות מגבירים את הסיכון לדלקת חניכיים ומחלות שיניים אחרות.

ד"ר ממרייב

סוגים של דלקות חניכיים

דלקת חניכיים יכולה להופיע בתצורות שונות. הסוג השכיח ביותר הוא דלקת קלה, הקשורה ברובד חיידקים ופלאק. בשלב הראשון זוהי הצורה הקלה של מחלות חניכיים. זו עדיין לא מחלה כרונית אלא התפרצויות מזדמנות של חניכיים רגישות, לעיתים נפיחות או דימום קל של החניכיים. הדימום יופיע לרוב בעקבות צחצוח שיניים או שימוש בחוט דנטלי.

סוג נוסף הוא דלקת חניכיים שנובעת מגורמים כגון זיהומים פטרייתיים או ויראליים. לעיתים הדלקות יתפתחו כתוצאה מנטילת תרופות מסוימות או מחלות מערכתיות (סיסטמיות). כדאי לדעת כי הרקמה החיצונית שבתוך הפה היא אחד האזורים בעל פוטנציאל הזיהום והרגישות מהגבוהים בגוף. לכן השפעות של זיהומים הגורמים לדלקות מאוד נפוצות ורוב המטופלים סובלים בשלב כזה או אחר מדלקת חניכיים.

אם דלקת חניכיים קלה איננה מטופלת ומניחים לה להחמיר, היא עלולה להפוך למחלת חניכיים רצינית בהרבה. PERIODOTITIS זה שמה של המחלה בצורתה הכרונית. מלבד נפיחות בחניכיים, שינויים בצבע או במרקם, עשויה להחמיר תופעה של נסיגת חניכיים, רגישות ודימום. ללא טיפול השיניים עלולות להתרופף ועם הזמן עשויה להידרש עקירה.

סיבות עיקריות לזיהום בחניכיים

זיהום בחניכיים הוא בעיה נפוצה שיכולה להוביל לסיבוכים משמעותיים במידה ונמנעים מטיפול. אלה כמה מסיבות העיקריות לזיהום בחניכיים וכיצד רצוי להתמודד עימן.

פלאק הוא שכבה עקשנית של חיידקים המצטברת על השיניים ועל החניכיים. צחצוח לא סדיר או בשיטה לא יעילה מאפשר לחיידקים להצטבר עוד ועוד. הקפידו על צחצוח שיניים פעמיים ביום, השתמשו לפי הצורך בחוט דנטלי ואם מרגישים רגישות, אפשר להשתמש במי פה מחטאים.

חוסר בוויטמינים וברכיבים מזינים אחרים עלול להחליש את הגוף ואת מערכת החיסון ולגרום בנוסף, לתופעות כמו דלקות חוזרות בחניכיים. צריכת סוכרים ופחמימות, שתיית משקאות מתוקים בשפע, פוגעים בבריאות הפה בצורה מתמשכת. לכן אנו ממליצים ככלל בריא לחיים לעבור לתזונה מאוזנת יותר. אכלו פירות, ירקות, פחות סוכרים. הקפידו על כל אבות המזון, במידה התואמת לאורח החיים ולמבנה הגוף והגיל שלכם.

רמות גבוהות של סוכר בדם מגבירות את הסיכוי לזיהומים ודלקות המשפיעים גם על חלל הפה. לכן אם אתם סובלים מסוכר גבוה חשוב לחתור לאיזון רמות הסוכר בדם באמצעות תזונה נכונה, ספורט וטיפול תרופתי בהתאם להנחיות הרופא.

מתח לאורך זמן יכול להחליש את המערכת החיסונית ולהגביר את הסיכון לדלקות בכלל ולדלקות חניכיים בפרט. סטרס ולחץ מתמשכים מעלים את רמות הורמוני הלחץ, באופן שמקשה על הגוף להתמודד עם זיהומים. נסו לנקוט דרכים להפחתת חרדות ומתחים לשיפור הבריאות הכללית ובריאות החניכיים.

חלק מהתרופות, בעיקר כטיפול כרוני, יכולות לגרום ליובש בפה או לשינויים הורמונליים המשפיעים על מצב החניכיים. כאשר הפה יבש וחסר רוק, החיידקים משגשגים ביתר קלות. תפקיד הרוק לסלק חלק ניכר מרובד החיידקים ולכן, במידת הצורך שוחחו עם הרופא לגבי אפשרות לשינוי מינון או החלפת סוגי התרופות שגורמות לכם לתופעות לוואי לא רצויות כמו יובש בפה. כמו כן הקפידו על שתייה מרובה ושימוש בתכשירים שמחזירים את הלחות לחלל הפה

"אני מקפיד להדגיש בפני המטופלים שלי את הקשר החזק בין בריאות הפה לבריאות הכללית," אומר ד"ר ממרייב. "לדוגמה, אנחנו יודעים שיש קשר בין סוכרת לבין מחלות חניכיים. לכן, שמירה על אורח חיים בריא יותר ואיזון רמות הסוכר בדם מועילים הן לבריאות הכללית והן לבריאות הפה."

ד"ר ממרייב

טיפול בדלקת החניכיים

הטיפול בדלקת חניכיים נע בין אמצעים לא-פולשניים, המתמקדים בשיפור היגיינת הפה, ועד להתערבויות פולשניות יותר, הכל בהתאם לחומרת המצב והתגובה האינדיבידואלית לטיפול הראשוני. 

אמצעים לא פולשניים:

  • שיפור היגיינת הפה באמצעות צחצוח נכון, שימוש בחוט דנטלי ושטיפות במי פה.
  • ניקוי שיניים מקצועי על ידי שיננית.
  • הקצעת שורשים, שהיא ניקוי עמוק שנעשה על ידי רופא השיניים להסרת אבנית ורובד מתחת, ובכיסים של קו החניכיים.

תרופות:

  • שטיפת פה אנטי מיקרוביאלית עם מי פה המכילים חומרים אנטי בקטריאליים כדי להפחית את כמות החיידקים המזיקים בפה.
  • אנטיביוטיקה במקרים מסוימים כדי לשלוט בזיהום החיידקי ובדלקת.

טיפולים מתקדמים לא פולשניים:

  • מריחת חומרי איטום דנטליים על משטחי הלעיסה של הטוחנות על מנת להגן עליהן מפני הצטברות פלאק ולהפחית את הסיכון לדלקת חניכיים.
  • טיפול תרופתי מקומי.

התערבויות כירורגיות או פולשניות:

  • ניתוח חניכיים במקרים של דלקת חניכיים מתמשכת או מתקדמת. ייתכן שיהיה צורך בכריתת חניכיים (הסרת רקמת חניכיים עודפת) או בניתוח דש (הרמת החניכיים לניקוי וטיפול באזורים עמוקים יותר).
  • השתלת חניכיים במקרים בהם החניכיים נסוגו בצורה משמעותית. השתלת חניכיים לכיסוי שורשי שיניים חשופים.
דלקת חניכיים - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

סיבוכים אפשריים בדלקות חניכיים 

אם דלקת חניכיים לא מטופלת (או לא מטופלת ביעילות), היא עלולה להוביל למספר סיבוכים פוטנציאליים החורגים מגבולות הפה. 

  • הדלקת והזיהום של רקמות החניכיים עלולות להתקדם למצב חמור יותר, ולגרום נזק למבנים התומכים העמוקים יותר של השיניים, מה שעלול להוביל לאובדן שיניים.
  • דלקת חניכיים לא מטופלת עלולה גם ליצור כיסי זיהום ברקמת החניכיים, ולהוביל למורסות כואבות הדורשות ניקוז וטיפול אנטיביוטי.
  • כאשר החניכיים נסוגות או מתרחקות מהשיניים עקב דלקת חניכיים מתקדמת, שורשי השיניים נחשפים, וכתוצאה מכך מתפתחת רגישות מוגברת לעששת. 
  • ריח רע מתמשך מהפה גם עלול להתלוות לדלקת חניכיים,
  • מחקרים הראו קשר בין בריאות הפה לבריאות מערכתית; דלקת חניכיים לא מטופלת עשויה להגביר את הסיכון למצבים מערכתיים, כולל מחלות לב, סוכרת ובעיות נשימה. 
טיפול בציפויים וציפויים ועיצוב קו החניכיים בלייזר

דלקת חניכיים  דרכי מניעה 

מניעת דלקת חניכיים אפשרית בעיקר על ידי אימוץ אורח חיים בריא ונטרול גורמי הסיכון שצוינו קודם לכן. מדובר בהקפדה על היגיינת פה נכונה, מעקב תקופתי קבוע אצל רופא שיניים, שינוי הרגלי אורח חיים – כמו מעבר לתזונה מאוזנת והפסקת עישון – שתיית מים מרובה לאורך היום, ובנוסף, אימוץ טכניקות להפחתת מתח כרוני – למשל פעילות גופנית, מדיטציה וכו'..

המלצות של מטופלים שעברו טיפול במרפאת השיניים של ד"ר ממרייב >>

הקודם
הבא

שאלות נפוצות עבור שתלים דנטליים

ישנם מספר גורמים לדלקת חניכיים:

כשמנסים לפרט את הגורמים לדלקת חניכיים, אנו מתייחסים לגורמים הספציפיים המובילים ישירות להתפתחותה. הגורם העיקרי לדלקת חניכיים הוא הצטברות רובד פלאק על השיניים ולאורך קו החניכיים.

כאשר הרובד – שהוא סרט דביק המורכב מחיידקים, חלקיקי מזון ורוק – אינו מוסר כראוי באמצעות שיטות היגיינת הפה הרגילות, כמו צחצוח ושימוש בחוט דנטלי, הדבק יכול לגרות ולהדליק את החניכיים, ולגרום לדלקת חניכיים. הצטברות הפלאק מספקת סביבה מתאימה לשגשוג של חיידקים מזיקים, מה שמוביל לדלקת של רקמות החניכיים.

גורמי סיכון לדלקת חניכיים הם מצבים, התנהגויות, או מאפיינים המגבירים את הסבירות של אדם לפתח את המחלה, אך לא בהכרח לגרום לה ישירות.

גורמי סיכון יכולים למשל להגביר את הרגישות לדלקת חניכיים בכך שהם יוצרים תנאים שמקלים על הצטברות הרובד, או על הופעת דלקת ברקמות החניכיים.

בין גורמי הסיכון הנפוצים לדלקת חניכיים אפשר למצוא היגיינת פה לקויה, עישון, תרופות מסוימות, שינויים הורמונליים, מצבים רפואיים, תזונה לקויה, נטייה גנטית ועוד.

בעוד שהגורם העיקרי לדלקת חניכיים הוא הצטברות רובד, הרי שנוכחותם של גורמי סיכון עלולה להחמיר את המצב או להגדיל את הסיכוי לפתח דלקת חניכיים מלכתחילה.

לדוגמה, מישהו עם היסטוריה משפחתית של מחלת חניכיים הוא בסיכון גבוה יותר לפתח דלקת חניכיים בשל הנטייה הגנטית שלו, גם אם הוא שומר על היגיינת הפה.

מבחינה טיפולית, חשוב להבחין בין הגורמים וגורמי הסיכון. זאת, מכיוון שהבנת שני ההיבטים עוזרת לרופאים לזהות ולטפל בגורמי סיכון פוטנציאליים כדי למנוע או לרסן את התפתחות המחלה. שינוי או סילוק גורמי סיכון יכולים למלא תפקיד מכריע בהפחתת הסבירות להתפתחות מחלת חניכיים, ולקדם בריאות פה טובה יותר.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »
השתלת שיניים אחוריות ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים אחוריות

הסיבה המרכזית להשתלת שיניים אחוריות השתלת שיניים אחוריות נעשית נחוצה יותר, ככל שאורך החיים מתארך. ככל שאנשים מזדקנים, הם נוטים יותר לסבול מאובדן שיניים, במיוחד

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​