דימום מהחניכיים

דימום מהחניכיים - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

דימום מהחניכיים יכול להיות בעיה שכיחה ומטרידה שאנשים רבים חווים בשלב מסוים בחייהם. זה קורה לעתים קרובות כתוצאה ממחלת חניכיים הנגרמת מהצטברות של רובד וחיידקים לאורך קו החניכיים. כאשר החניכיים הופכות דלקתיות ומגורות, הן נעשות רגישות ונוטות לדימומים, במיוחד במהלך צחצוח, שימוש בחוט דנטלי או אכילה. גורמים אחרים כגון שינויים הורמונליים, היגיינת פה לקויה, תרופות מסוימות ומצבים בריאותיים יכולים גם הם לתרום לדימום חניכיים. דימום חניכיים מזדמן אמנם אינו סיבה לדאגה מיידית, אך אין להתעלם מדימום מתמשך או מוגזם, מכיוון שהוא עשוי להצביע על בעיה דנטלית או בריאותית בסיסית. 

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

על מה מעיד דימום בחניכיים?

חניכיים מדממות יכולות להצביע על מספר בעיות בסיסיות, כאשר השכיחה שבהן היא מחלת חניכיים (הידועה גם כדלקת חניכיים או פריודונטיטיס). מחלת חניכיים נגרמת מהצטברות של רובד חיידקים על השיניים ולאורך קו החניכיים. אם לא מסירים את הרובד באמצעות צחצוח רגיל וחוט דנטלי, זה יכול לגרות ולהדליק את החניכיים, ולהוביל לדימום.

  • היגיינת פה לקויה – עקב צחצוח לקוי, אי ניקוי חיידקים באמצעות קיסם דנטלי או חוט דנטלי, מה  שמאפשר הצטברות רובד ואבנית.
  • שינויים הורמונליים – תנודות הורמונליות יכולות לגרום למשל לדימום מהחניכיים בהריון, בתקופת ההתבגרות או בזמן מחזור, משום שהחניכיים הופכות לרגישות יותר לדימומים.
  • מחסור בוויטמינים – צריכה לא מספקת של ויטמינים C ו-K עלולה להחליש את כלי הדם ולהגביר את הסיכון לדימום בחניכיים.
  • שימוש בתרופות – תרופות מסוימות, כמו מדללי דם או תרופות נגד טסיות, מפריע לתהליך הקרישה ועלול לגרום לדימום ביתר קלות של החניכיים.
  • מחלות מערכתיות – מצבים רפואיים כמו לוקמיה, סוכרת והפרעות אוטואימוניות עלולים להשפיע על בריאות החניכיים ולהוביל לדימום בחניכיים.

אולי יעניין אותך:

השתלות שיניים ביום אחד | יישור שיניים שקוף

כיצד לעצור דימום בחניכיים

אם יש דימום מהחניכיים בעת צחצוח באופן תדיר, מומלץ לבדוק אפשרות לניקוי השיניים וקו החניכיים: 

ניקוי אבנית: משתמשים במכשירים מיוחדים להסרת רובד, אבנית (רובד מוקשה) וחיידקים ממשטחי השיניים ומתחת לקו החניכיים. זה עוזר לחסל את הגורם הבסיסי לדימום בחניכיים, וגם מאפשר לרקמות החניכיים להחלים  מהדלקת ולהיצמד לשיניים בצורה יעילה יותר.

הקצעת שורשים: במקרים קשים של דימום מהחניכיים טיפול מומלץ הוא הקצעת שורשים. הטיפול מתמקד בניקוי עמוק של שורשי השיניים ובהסרת הרובד התת חניכי, הסרת בקטריות וחיידקים, וטיפול ברקמות חניכיים דלקתיות. הקצעת שורשים מתמקדת בהחלקת המשטחים הגסים של שורשי השן. תהליך זה מסייע להסיר את כל החיידקים שנותרו ומקדם את ההצמדה מחדש של רקמות החניכיים לשורשי השן, צמצום עומק הכיס ושיפור בריאות החניכיים.

שיפור היגיינת הפה: צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום באמצעות מברשת שיניים רכה תוך שימוש בתנועות סיבוביות קטנות בקו החניכיים. שימוש בחוט דנטלי מדי יום כדי להסיר רובד ופסולת בין השיניים ולאורך קו החניכיים, שיקום הפה ואסתטיקה זה חלק הכרחי בשמירה על בריאות הפה.

הקפדה על תזונה מאוזנת: תזונה עשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים. מומלץ להגביל מזון ממותק וחומצי, מכיוון שהם יכולים לתרום לדלקת חניכיים ולעששת.

דימום מהחניכיים - תמונה לדוגמה

הפסקת עישון: עישון ושימוש בטבק עלולים להחמיר מחלות חניכיים ולעכב את הריפוי. 

בדיקות שיניים קבועות: לניקוי מקצועי ובדיקות חלל הפה. 

שטיפה עם מים מלוחים: שטיפת הפה עם מי מלח פושרים (כפית מלח מומסת בכוס מים פושרים) למשך כ-30 שניות, כמה פעמים ביום. שטיפות מי מלח יכולות לעזור להפחית דלקת ולקדם ריפוי.

טיפול במצבים מערכתיים: אם מתברר שלדימום מהחניכיים סיבות הנובעות ממצבים רפואיים, מומלץ להתייעץ עם הרופא איך להתמודד עם זה.

מה יגרור אי טיפול בדימום בחניכיים?

אם דימום מהחניכיים אינו מטופל כיאות, זה עלול להוביל למספר סיבוכים פוטנציאליים ובעיות בריאות הפה:

  • התקדמות מחלות חניכיים: חניכיים מדממות, כמו שצויין, הן לרוב סימן מוקדם לדלקת חניכיים. אם היא אינה מטופלת, היא יכולה להתפתח למחלת חניכיים – פריודונטיטיס. דלקת חניכיים כוללת דלקת וזיהום של רקמות החניכיים, מה שמוביל לנזק נוסף לחניכיים, לעצם הלסת ולמבנים התומכים של השיניים. זה יכול לגרום לנסיגת חניכיים, תזוזת שיניים, אובדן שיניים וצורך בטיפולים נרחבים ויקרים יותר.
  • דלקת חניכיים מתמשכת: דימום ודלקת מתמשכים של החניכיים עלולים לגרום לאי נוחות ורגישות כרוניות. החניכיים עלולות להפוך נפוחות, אדומות ורגישות, מה שגורם לאי נוחות כשמנסים לאכול, ללעוס או לצחצח את השיניים כראוי. זה יכול להשפיע על איכות החיים הכללית ועל שיטות היגיינת הפה.
  • ריח רע מהפה: הצטברות של חיידקים ופסולת בפה עקב מחלת חניכיים לא מטופלת יכולה לגרום לריח רע מהפה מתמשך (הליטוזיס). החיידקים משחררים תוצרי לוואי בעלי ריח רע, מה שמוביל לריח לא נעים שעלול להימשך גם לאחר צחצוח או שימוש במי פה.
  • מורסות שיניים: מחלת חניכיים יכולה ליצור כיסים או מרווחים בין השיניים והחניכיים, מה שמאפשר לחיידקים להצטבר וליצור מורסות שיניים. מורסות אלו הן זיהומים כואבים שעלולים לגרום לנפיחות, להיווצרות מוגלה ולאי נוחות חמורה. מורסות שיניים עשויות לדרוש התערבות דנטלית מיידית, כגון טיפול שורש או עקירה.
  • סיכונים בריאותיים מערכתיים: מחלות חניכיים נקשרו למצבים בריאותיים מערכתיים שונים, כולל מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת, בעיות נשימה וסיבוכים במהלך ההריון. חיידקים ודלקת, הקשורים למחלת חניכיים, שאינם מטופלים, יכולים להיכנס לזרם הדם ולגרום להתפתחות או להחמרה של בעיות בריאות מערכתיות.

התדרדרות של בריאות הפה: הזנחת הטיפול בדימום מהחניכיים עלולה להוביל ל"דומינו" של בעיות בריאות הפה. זה יכול לגרום לעששת, אובדן שיניים, נסיגת חניכיים, איבוד עצם בלסת וצורך בהתערבויות דנטליות נרחבות כגון עקירות שיניים, ניתוחי חניכיים או השתלות שיניים.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

בורג שתל נפל מה לעשות  תמונה ראשית

בורג שתל נפל: מה לעשות?

תכליתו ותפקידיו של בורג שתל לשיניים תכלית בורג שתל לשיניים הוא רכיב חיוני של שתלי שיניים, שמטרתם להחליף שיניים שנשרו או נעקרו.  ברגי השתלים משמשים

מידע נוסף »

השתלת שיניים ללא כאבים

ככל שרפואת השיניים ובמיוחד השתלות השיניים הולכים ומתקדמים, כך השתלת שיניים ללא כאבים הופכת לאפשרות מוחשית. טיפולי השתלות שיניים היו בעבר שם נרדף לאי נוחות

מידע נוסף »
השתלת שיניים ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים

נראות השיניים וחלל הפה הם חלק בלתי נפרד מהעניין, אך למרבה הצער – לא כולם נולדו עם הגנטיקה של השיניים המושלמות, בעוד כי חלק מהאנשים

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​