מהו ריח רע מהפה?
ריח רע מהפה, הידוע גם בשם באשת הפה, הוא ריח לא נעים שמורגש כאשר אתם נושמים או מדברים עם אחרים. זה יכול להיות בעייה של ממש, גורם להימנעות ממצבים חברתיים, מבוכה חברתית ואי נוחות כללית בעבודה, בלימודים, בדייטים רומנטיים וכיוצא בזה.
הריח מתואר לעתים קרובות כריח רע, מעופש או מסריח, שנשאר גם לאחר צחצוח שיניים או שימוש במי פה. שוו בנפשכם שאתם מנהלים שיחה עם מישהו ומבחינים בשינוי בהבעת הפנים שלו כשהוא קולט את ריח נשימתכם. לא נעים, נכון? חשוב לדעת שהדבר ניתן לטיפול ויש סיבות טובות לטפל בכך.
הסיבות הנפוצות לריח רע מהפה
אלה כמה מהסיבות המרכזיות שעלולות להוביל לריח פה לא נעים:
כגון שום, בצל ומאכלים מאוד מתובלים, מכילים תרכובות שעלולות להישאר בפה ולגרום לתופעה של ריח רע מהפה. תרכובות אלה נספגות במערכת הדם ונפלטות בנשימה, ולכן הריח יכול להימשך גם לאחר הצחצוח. והנה עובדה: אצל אנשים מסוימים ריח אופייני לאחר אכילת שום יכול להימשך עד 72 שעות לאחר אכילתו!
חוסר הקפדה על צחצוח שיניים והעברת חוט דנטלי מאפשרים לחיידקים לשגשג בפה, מה שמוביל להצטברות של פלאק ושאריות מזון. כאשר חיידקים מפרקים את שאריות המזון משתחררת תרכובות בעלות ריח רע. שימו לב, ידועים מאות רבות של סוגי חיידקים שנמצאים בפה של אדם ממוצע.
מצבים כמו דלקת חניכיים ונסיגת חניכיים מתרחשים כאשר חיידקים מתיישבים על החניכיים וגורמים לדלקת ודימום. החיידקים ניזונים מהרקמה ומשאריות מזון ומשחררים רכיבים שמעוררים ריח רע מהפה. כדאי לדעת, מחלת חניכיים היא הגורם המוביל לאובדן שיניים אצל מבוגרים.
מחלות ומצבים רפואיים שונים עלולים להוביל לריחות בלתי רצויים מהפה. לדוגמה, סוכרת יכולה לגרום לריח לא נעים ולעיתים מתקתק. מחלות מסוימות של הכבד עלולות לגרום לריח מעופש או דמוי אמוניה. עובדה שמעניין לדעת היא שבימי קדם, רופאים נהגו לאבחן כל מיני מחלות על ידי רחרוח הבל הפה של המטופלים.
התסמינים של ריח רע מהפה
אלה כמה מהתסמינים הידועים של ריחות לא נעימים מהפה:
התסמין הבולט ביותר של ריח רע מהפה הוא כאמור נשימה המלווה בניחוחות שליליים. ריח זה עשוי להיות מורגש על ידי אחרים ולעיתים הוא מורגש גם על ידי מי שריח פיו עצמו איננו נעים.
חוסר ברוק המופרש בפה יכול לתרום לצמיחה של חיידקים הגורמים לריח לא נעים. רוק עוזר לשטוף ולסלק חלקיקי מזון וחיידקים כך שכאשר ייצור הרוק פוחת, הריח הרע מהפה עלול להחמיר. זו הסיבה שמטופלים רבים חווים הבל פה מאוד לא נעים בהתעוררות מהשינה, כאשר הפה יבש. יצור הרוק יכול לרדת עד למחצית במהלך השינה לעומת במצב עירנות.
שכבה של מעין ציפוי לבן או צהבהב על הלשון יכולה להעיד על הצטברות חיידקים. פני השטח המחוספסים של הלשון מספקים סביבה נוחה לשגשוג חיידקים, והציפוי יכול לפלוט ריח רע.
טעם לא נעים בפה, המתואר לעתים קרובות כחמוץ או מתכתי, יכול להתלוות לריח רע מהפה. טעם זה עשוי לנבוע מנוכחות חיידקים או תוצרי הלוואי שהם מייצרים. אגב, טעם וריח קשורים קשר הדוק, כאשר למעשה רוב מה שאנו מרגישים בתור "חוש הטעם" מגיע למעשה מחוש הריח שלנו.
כיצד מאבחנים ריח רע מהפה?
אבחון מקצועי של ריח רע מהפה יכול להיעשות במרפאת השיניים, אך יש גם דרכים לבדיקה עצמית ראשונית. תחילה נדגיש כי רופא השיניים יבדוק את הפה, השיניים והחניכיים לאיתור סימני ריקבון, עששת או זיהום ובעיות אחרות שעלולות לעורר ריח מובהק.
במקרים מסוימים רופא השיניים עשוי לבצע בדיקה נוספת (לא פולשנית), עם מכשיר אשר מודד את רמות תרכובות הגופרית בנשימה. זה יכול לעזור לקבוע את חומרת הבעיה באופן אובייקטיבי.
בחלק מבתי המרקחת ניתן לרכוש מכשיר לבדיקת ריח הפה לשימוש ביתי. כמו כן, תוכלו לנסות בעצמכם בדיקה עצמית פשוטה. הבדיקה נעשית על ידי נשיפה על מפרק כף היד והרחת המקום. זוהי אינדיקציה ראשונית וכדאי לעשות זאת בשעות שונות לאורך היום (ריח הפה עשוי להשתנות ואיננו אחיד ביום ובלילה).
כך אפשר לשמור על פה בריא ושיניים נקיות לאורך זמן
שמירה על פה בריא ושיניים נקיות תורמים למניעת ריח רע מהפה. הנה כמה המלצות:
שימוש במשחת שיניים
שימוש בחוט דנטלי
מכשיר לניקוי הלשון
שתיית מים מרובה
חשיבות הבדיקה אצל רופא השיניים כשיש ריח רע מהפה
אם אתם חווים את אי הנעימות של ריח רע מהפה, למרות הקפדה על היגיינת הפה וצחצוח יום יומי, אנו ממליצים על הגעה לבדיקה אצל רופא שיניים. בדיקות מבעוד מועד עוזרות לזהות בעיות שנמצאות מאחורי הריח הלא נעים. למשל מחלת חניכיים או עששת עלולים לתרום לבעיית הריח.
במהלך בדיקת שיניים, רופא השיניים יבדוק את מצב הפה ויספק המלצות לטיפול לפי הצורך. אגב, אפשר גם לקבל במרפאה שירותי ניקוי להסרת אבנית ורובד חיידקים. אבנית עלולה להחמיר את הריח הרע שמורגש בנשימה ובדיבור.
הטיפול המתאים כנגד באשת הפה
הטיפול בריח רע מהפה מבוסס על הסיבה לכך ולכן נדרש אבחון. במקרים רבים שיפור הרגלי הצחצוח וטיפול בכל בעיה כגון חורים ועששת, מובילים להפחתה בריח ואף מעלימים את הבעיה באופן מלא. אם קיימת מחלת חניכיים, רופא השיניים עשוי להמליץ על ניקוי עמוק של אבנית והקצעת שורשים.
פעולה זו נועד לסילוק פלאק ואבנית גם מתחת לקו החניכיים והחלקת משטחי השורש כדי למנוע הצטברות אבנית וחיידקים לאחר הטיפול. במקרים חמורים יותר אנטיביוטיקה או תרופות אחרות עשויות להידרש על מנת לטפל בזיהום ודלקות התורמים לבאשת הפה.
לסיום, נציין כי עבור מטופלים הסובלים מריח רע מהפה בשל מצבים רפואיים, טיפול בבעיה השורשית היא הדבר הנהון ביותר. אי לכך, מלבד הגעה לרופא השיניים, יתכן שתיעזרו במקביל ברופא לטיפול בסוכרת או ברופא שמטפל במחלות של הכבד, זיהומים בדרכי הנשימה וכיוצא בזה.