הרמת סינוס

הרמות סינוס – תהליכים לפני ביצוע השתלת שיניים

ככלל, מבוססת פרוצדורת השתלת השיניים על השתלת שתל דנטלי בצורת בורג אל תוך עצם הלסת. במקרים בהם מסת העצם באזור ההשתלה, אינה מספיקה לצורך קיבוע השתלים כנדרש, ניתן לבצע השתלת עצם או הרמת סינוס, שהיא מקרה פרטי של השתלת עצם באזור השיניים הטוחנות של הלסת העליונה. טכנולוגיות הטיפול כיום, מאפשרות להשלים את מהלך הטיפול בצורה מדויקת ובמפגש אחד ויחיד.

בעולם של היום יש פתרונות להרבה מאוד דברים שבעבר לא היו להם כל מענה. הדבר בולט בעיקר בתחום הזה של השתלים הדנטליים. אפשר היום לשחזר ולחדש את המראה של השיניים ולקבל מראה טבעי לגמרי שיהיה מושלם יותר מהמקור.

הבעיה היא שלא כל אחד יתאים לטיפול כזה. כי לצורך החדרה של השתל, יש צורך בכמות מסוימת של עצם. אם אין את הכמות הדרושה, לא יהיה למעשה דרך להחדיר את השתל. הפתרון המוצע הוא הרמת סינוס. איך זה מתבצע בפועל? האם ההליך כרוך בסיכונים כלשהם וכמה זמן החלמה נדרש לניתוח כזה?

מהי הרמת סינוס?

הרמת סינוס היא מקרה פרטי של השתלת עצם, המתאימה להשתלות שיניים בלסת העליונה בלבד. הסינוס הוא למעשה חלל הממוקם באזור שבין חלקה העליון של הלסת העליונה מעל השיניים הטוחנות ועד האף.

גם במקרה זה, יכולות מחלות רקע או הגיל עצמו, להוביל לשחיקה במסת העצם של רצפת הסינוס, ולייצר מגבלה דומה ביכולת לקבע את השתלים הדנטליים למקומם.

במקרים אלה, ניתן לבצע הליך הנקרא הרמת סינוס, ומשמעותו היא למעשה עיבוי של רצפת הסינוס, שמתפקדת גם כעצם הלסת העליונה אליה יקובעו השתלים.

כיצד מבוצעת הרמת סינוס?

גם בהליך של הרמת סינוס, נדרש לבצע את ההליך המלא של נטילת מסת עצם והשתלתה באזור הנדרש לביצוע השתלת השיניים, ולשם כך קיימות מספר טכניקות, שהחדישה ביותר ביניהן היא שיטת ה-iRaise.

טכניקה זו מבוססת על הכנסת שתל דנטלי חלול למקומו, והעברת מסת העצם להשתלה אל האזור הנדרש דרך השתל עצמו. טכנולוגיה זו מאפשרת לנצל את קידוח השתל, הן לטובת מיקום וקיבוע השתל והן לטובת השתלת העצם במקומה, ועל ידי כך מפחיתה מן המורכבות הכירורגית וחוסכת זמן טיפול משמעותי.

הליך הרמת סינוס באמצעות טכנולוגיית iRaise נמשך פחות משלושים דקות, ומאפשר להשלים את המהלך של ביצוע הרמת הסינוס והשתלת השתל הדנטלי בתוך מפגש טיפול אחד.

ככלל, הליך הרמת סינוס מתבצע תחת הרדמה מקומית, למעט מקרים ספציפיים בהם נדרשת הרדמה מלאה על פי שיקול הדעת של הרופא המטפל. הליך הרמת הסינוס יכול להתבצע בסינוס אחד או בשני הסינוסים באותו הטיפול.

הרמת סינוס - הדמייה

באילו מצבים מומלץ לבצע הרמת סינוס? 

הסינוסים הם החללים שיש לנו בעצמות הפנים. יש שניים מעל הלסת העליונה כאשר אלו מתחברים דרך פתחים צרים אל חלל האף. הרמת סינוס זה למעשה הכינוי הליך הכירורגי אותו מבצעים במצבים אשר בהם אין מספיק עצם בלסת העליונה לצורך החדרת השתל הדנטלי. ההליך כולל השתלת עצם טבעית או מלאכותית בחלקה האחורי של הלסת העליונה מה שיוצר את הבסיס אליו אפשר יהיה לחבר את השתל בסופו של דבר. את העצם או תחליף העצם מחדירים מתחת לרקמה הרכה שמצפה את הסינוס באזור שם יניחו בהמשך את השתל. זה למעשה נקרא – הרמת סינוס.

הרמת סינוס סגורה

זוהי השיטה המתונה יותר שהיא גם פחות פולשנית. זהו ניתוח שמוצע למטופלים שסובלים ממחסור קטן של עצם, עד לגודל של שני מ"מ.

באמצעות שיטה זו ניתן להסתפק ביצירת פתח קטן דרך הלסת באזור שם נדרשת הפרוצדורה. דרך אותו חור דוחסים את העצם או את התחליף שלו אל תוך הסינוס. באמצעות טיפול כזה ניתן באותו טיפול כבר להחדיר מיד את השתל ולחסוך את ההמתנה ואת הזמן עד להחלמה ולטיפול הבא.

הרמת סינוס פתוחה 

הרמת סינוס פתוחה היא כבר הליך מורכב הרבה יותר. שיטה זו מתאימה לאנשים שסובלים ממחסור חמור בעצם. בשיטה הזו יוצרים פתח בצד החיצוני של הלסת העליונה וזאת על מנת שתהיה גישה אל הסינוס. דרך הפתח מחדיר הרופא את תחליף העצם אל חלל הסינוס. לאחר השתלת סינוס בשיטה זו נדרשת המתנה של כחצי שנה עד שהגוף ייצר את תאי העצם החדשים ויחליף את העצם המלאכותית. תהליך זה מכונה "קליטת העצם". אחריו ניתן להתקדם להחדרת השתל הדנטלי.

אולי יעניין אותך: הלבנת שיניים | ציפויי חרסינה

כמה זמן נמשך ניתוח הרמת סינוס?

ניתוח להרמת סינוס הוא לא סיפור ארוך ואם הכול זורם על פי התוכנית, זה לא ייקח יותר מחצי שעה בערך.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של הרמת סינוס?

מטופלים רבים מביעים חשש מניתוח הרמת סינוס, בעיקר בשל תופעות לוואי אפשריות. חשוב להפריד בין מציאות למיתוסים.

בעוד שהרמת סינוס איננה חפה מתופעות לוואי, היא נחשבת לטיפול בטוח למדי, בפרט כאשר הטיפול מבוצע על ידי רופא מיומן ובעל וותק. תופעות לוואי אפשריות כוללות למשל: 

איך להתכונן לפני ניתוח הרמת סינוס?

ישנם כמה וכמה בדיקות אותם צריך לבצע לפני ניתוח להרמת סינוסים.

  • יש לבקש מכתב מסכם מרופא המשפחה לגבי מצבו הרפואי של המטופל ומידע לגבי תרופות קבועות שהוא צורך.
  • צילום פנורמי
  • צילום CBCT בכל הלסת העליונה.
  • הסרת אבנית כשלושה שבועות לפחות קודם הניתוח וזאת על מנת להגן ולשמור מפני זיהום אפשרי בעת ביצוע ההליך.
  • כדאי להימנע מארוחה גדולה וכבדה לפני הניתוח. (אין צורך להיות בצום)

תמונה להמחשה שיקום לאחר טיפול שיניים

שיקום והחלמה לאחר הניתוח

ההחלמה מניתוח הרמת סינוס ומכל תופעות הלוואי היא בין שבוע לעשרה ימים. ההליך עצמו נעשה תחת הרדמה מקומית כך שאין כל כאב במהלך הניתוח ובשעה שאחריו.

כדאי ליטול משככי כאבים לקראת השעה בה יפוגו השפעתם של חומרי ההרדמה ולהמשיך מספר ימים בהתאם לרמת הכאב ועל פי הוראות הרופא. תיתכן נפיחות ואולי גם דימומים מהאף שלרוב יחלפו ללא טיפול.

במידה ואיכות עצם הלסת מספקת ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד >>

הנחיות לאחר ניתוח הרמת סינוס

לאחר ניתוח הרמת סינוס, הישמעות להנחיות הרופא נועדה לזרז החלמה ולהקל על אי נוחות. אלה כמה מההנחיות הנפוצות ומומלצות: 

מתי אפשר לחזור לשגרה?

מטופלים נדרשים בדרך כלל לבצע רק פעילות יומיומית שאיננה מאומצת, בתוך מספר ימים לאחר הניתוח להרמת סינוס. עשויים לחלוף מספר שבועות לפני שמרגישים בנוח לעמוד בפעילות מאומצת יותר. תקופת ההחלמה הראשונית, שבה מתרחש ריפוי משמעותי והפחתה בנפיחות, אורכת כשבוע.

ריפוי מקיף יותר והשתלבות טובה של שתל דנטלי לתוך העצם הטבעית, יכולים לארוך כ-5 עד 9 חודשים.  במהלך תקופה זו, סימפטומים של נפיחות, אי נוחות ושטפי דם, הולכים ומשתפרים במהירות. בטווח הארוך, רוב המטופלים נהנים מתחושה טבעית בפה ויכולת תפקוד גבוהה, בהתאם לתוכנית טיפול ושיקום אישית.

האם קיימים טיפולים חלופיים להרמת סינוס?

ישנם טיפולים שיכולים להוות חלופה להרמת סינוס, למשל עבור מטופלים מחפשים אפשרויות פחות פולשניות או כאשר רמת אובדן העצם נמוכה יחסית. חלופות אלה יכולות להגדיל את עצם הלסת העליונה או לנצל עצם קיימת לתמיכה בשתלים דנטליים, וזאת מבלי להרים את קרום הסינוס. 

  • שימוש בשתלים דנטליים קצרים, בעלי מבנה קצר יותר לעומת שתלים סטנדרטיים. ניתן להשתמש בהם כאשר גובה העצם מתחת לסינוסים מוגבל, אך עדיין יש ביכולת העצם לתמוך בשתל קצר. אפשרות זו מבטלת את הצורך בהרמת סינוס כלשהי.
  • השתלת עצם ללא הרמת סינוס מתאימה במקרים של אובדן מועט של מסת עצם. במקרים מסוימים אפשר להשתיל עצם סביב האזור הרצוי, מבלי להרים את קרום הסינוס. הליך זה פחות פולשני והוא יכול להיות מספק ויעיל עבור חלק מהמטופלים.
  • ישנן טכניקות חדשניות, חלקן ניסיוניות, שבהן נעזרים ברכיבים שמעודדים גדילת עצם כגון שימוש בתאי גזע ושיטות אחרות. כאשר הטיפול מצליח, משיגים מסת עצם מוגדלת בלסת העליונה.  

מהו אחוז הצלחה בניתוחי הרמת סינוס?

לניתוחי הרמת סינוס יש אחוזי הצלחה גבוהים באופן מרשים. מחקרים מראים שיעורי הצלחה שעולים על  90% ולעיתים אף עולים על 95%. הצלחת הניתוח תלויה בגורמים כגון מיומנותו וניסיונו של המנתח, סוג השתלת העצם ומצב בריאותי כללי. כדי להגדיל את הסיכויים לניתוח מוצלח להרמת סינוס, כדאי לפעול כך: 

מה זה שתלים דנטליים?

השתלים הדנטליים נועדו לתת לנו מענה איכותי בכל מצב של מחסור בשיניים. במקום לעשות שימוש בשיניים תותבות שהן לא תמיד נוחות, הן זזות ולא באמת נותנות מענה נוח ויעיל, אפשר ללכת על התחליף של שתלים דנטליים. מדובר בכתרים שמורכים על גבי שתלים אותם מבריגים אל תוך עצם הלסת מה שנותן למעשה מענה מושלם ממש כמו שיניים טבעיות.

הודות לשימוש בשתלים הדנטליים אנחנו יכולים ליהנות היום מאיכות חיים טובה יותר ומחיוך מלא עם שיניים בוהקות גם במצב של אובדן שיניים.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​