מהו טיפול שורש?
טיפול שורש הוא הליך דנטלי שנועד לטיפול בשן עם עיסה פגומה או נגועה (מוך – החלק הפנימי ביותר של השן). העיסה היא רקמה רכה המכילה כלי דם, עצבים ורקמת חיבור, והיא עלולה להזדהם מסיבות שונות, כגון עששת עמוקה, שן סדוקה או טראומה, ולגרום לדלקת חניכיים, כאבים, לרגישות ולתסמינים נוספים. במקרים חמורים עלולות להיווצר מורסות בתוך השן (אלה אזורים מלאי מוגלה המוקפים ברקמה מתה).
במקרים כאלה טיפול שורש הוא חיוני כדי לעצור את התקדמות הריקבון והזיהום. בזמן טיפול השורש רופא השיניים מסלק את הרקמה הפגועה, מנקה בקפדנות את תעלת השורש, וממלא את החלל בחומר מילוי מיוחד המיועד למנוע כניסת חיידקים. ההליך עלול להשפיע באופן משמעותי על מבנה השן, ולכן טיפול שורש וכתר בדרך כלל מתבצעים יחד. כדי לשמור על השן, מכסים אותה בכתר לאחר הניקוי והמילוי (טיפול שכרוך בקידוח לתוך השן, הכנסת בורג, ובניית כתר מגן מעליה).
איך יודעים שצריך טיפול שורש?
ישנם מספר תחושות ותסמינים שיכולים להעיד על בעיה בשן או ברקמות הסובבות אותה:
- כאב שיניים חמור: אחד התסמינים השכיחים ביותר הוא כאבי שיניים עזים ומתמשכים, במיוחד בעת לעיסה או כל הפעלת לחץ על השן. הכאב עשוי להיות גם ספונטני ופועם.
- רגישות לחום ולקור: רגישות מוגברת לחום ולקור, שנמשכת גם לאחר הסרת מקור החום/קור,, יכולה להיות סימן לדלקת או לזיהום בעיסה הדנטלית בשן.
- חניכיים נפוחות: נפיחות ורגישות בחניכיים סביב שן ספציפית עשויות להיות סימן לבעיות בשיניים, כולל מורסה.
- שינוי צבע של השן: שן שהפכה לדהויה בצורה בולטת (בדרך כלל לאפורה או צהובה כהה) עלולה להעיד על נזק לעיסה.
- טעם רע בפה: טעם או ריח לא נעימים בפה יכולים להיות תוצאה של זיהום או ניקוז מוגלה ממורסה.
אם חווים את אחד מהתסמינים הללו, מומלץ לפנות לרופא שיניים שיכול, באמצעות בדיקה וצילום רנטגן, לקבוע אם יש צורך בטיפול שורש. התערבות מוקדמת יכולה למנוע את התפשטות הזיהום ולהציל את השן מעקירה.
איך נערכים לטיפול שורש?
- הנחיות רופא – רופא השיניים יספק הנחיות ספציפיות לפני ההליך, הן לגבי תרופות כמו אנטיביוטיקה, או לגבי תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לקחת אותן לפי ההוראות כי הדבר נחוץ במקרה של זיהום פעיל. לעיתים יהיו גם הנחיות לגבי אכילה או שתיה ומומלץ לפעול על פיהן.
- בדיקה ממוקדת – לפני תחילת ההליך רופא השיניים יבצע בדיקות אחרונות ממוקדות באזור הטיפול.
- טכניקות הרפיה – אם אתם סובלים מחרדה דנטלית כדאי לתרגל לפני ההליך טכניקות הרפיה, כמו נשימה עמוקה או מדיטציה, כדי להקל על כל חרדה או עצבנות.
- אוזניות להסחת דעת – הליך טיפול שורש יכול לקחת קצת זמן. אם רופא השיניים מאפשר, כדאי לשקול להביא אוזניות ולהאזין למוזיקה, ספר שמע או פודקאסט, כדי להעביר את הזמן ולהסיח את הדעת.
כמה זמן לוקח טיפול שורש?
כמה זמן לוקח טיפול שורש היא שאלה פופולרית. טיפול שורש ניתן לסיים בדרך כלל בפגישה של שעה. אך לעיתים, אם הגישה לשן קשה, או אם יש זיהום מוגלתי מתמשך, או שהרופא נתקל בבעיות אחרות, יהיה צורך בביקורים נוספים; כל מקרה לגופו.
>> הקצעת שורשים
טיפול שורש – על התהליך ושלביו
טיפול שורש הוא הליך דנטלי רב-שלבי:
- אבחון והערכה – רופא השיניים מתחיל בביצוע בדיקה יסודית של השן הפגועה, כולל צילום רנטגן, כדי להעריך את היקף הזיהום או הנזק.
- הרדמה – לפני תחילת ההליך, רופא השיניים נותן הרדמה מקומית כדי להקהות את התחושה בשן הפגועה ובאזור מסביבה, על מנת להבטיח שהמטופל לא ירגיש כאב במהלך הטיפול.
- בידוד ועיקור – מניחים סגר גומי סביב השן כדי לשמור עליה יבשה, וכדי למנוע זיהום מהרוק. רופא השיניים גם יעקר (יעשה סטריליזציה) את האזור כדי למזער את הסיכון לזיהום במהלך ההליך.
- פתיחת גישה – קודחים חור גישה קטן דרך החלק העליון של השן, כדי לאפשר גישה לעיסה ולתעלות השורש.
- הסרת רקמות חולות – מסירים את רקמת עיסת השיניים מהשן ומתעלות השורש באמצעות מכשירים מיוחדים. רופא השיניים מנקה ומעצב בקפידה את פנים השן כדי להכין אותה למילוי.
- שטיפה – שטיפה של השן ושל תעלות השורש בתמיסה אנטי-מיקרוביאלית כדי לחטא את החלק הפנימי ולחסל את כל החיידקים או הפסולת שנותרו.
- מילוי התעלות – לאחר ניקוי וחיטוי, רופא השיניים ממלא את השן ואת תעלות השורש בחומר מיוחד שאוטם את החלל, כדי למנוע זיהום נוסף.
- איטום פתח הגישה – את חור הגישה בכותרת השן אוטמים בחומר סתימה, זמני או קבוע.
- שִׁחזוּר – שן שעברה טיפול שורש תזדקק, במקרים רבים, לשיקום נוסף כדי להגן עליה ולחזק אותה. לשם כך מניחים כתר דנטלי מעל השן, שמספק תמיכה נוספת ומונע שברים. להנחת הכתר תדרוש ביקור נוסף במרפאה.
האם מורגש כאב במהלך הטיפול או אחריו?
במהלך טיפול שורש לא אמורים להרגיש כאב מפני שרופא השיניים מבצע הרדמה מקומית לפני ההליך.
עם זאת, חשוב לציין שלעיתים חשים לחץ או אי נוחות קלה במהלך טיפול, אך תחושות אלו לא אמורות להיות כואבות.
כאב אחרי טיפול שורש הוא נורמלי; מדובר בדרך כלל בכאב מקומי שניתן לשכך עם משככי כאבים ללא מרשם.
אם הכאב חמור או מחמיר, או שמופיעה נפיחות מתמשכת, או כל סימפטום חריג לאחר טיפול השורש, צריך ליצור קשר עם רופא השיניים, משום שאלה יכולים להיות סימנים לסיבוכים.
כמה זמן "מחזיק" טיפול שורש?
עקרונית, טיפול שורש "מחזיק" מעמד לכל החיים, אם מקפידים לשמור על היגיינת פה טובה, מבקרים אצל השיננית לטיפולי ניקוי תקופתיים, ודואגים לביקורי מעקב אצל רופא השיניים כדי לגלות סימנים מקדימים לבעיה, לזיהום ועוד.
באיזו הרדמה משתמשים בטיפול שורש?
ההרדמה בטיפולי שורש היא הרדמה מקומית. במקרים מסוימים כמו טיפול שורש אצל ילדים אקטיביים במיוחד, או מבוגרים עם חרדה דנטלית קשה, ניתן לבצע טיפול שורש גם בהרדמה מלאה קלה.
מהם מבנה וכתר ומה תפקידם בטיפולי שורש?
- מבנה השן – מתייחס בדרך כלל למרכיבים השונים של שן טבעית. רכיבים אלה כוללים:
אמייל – השכבה החיצונית והקשה ביותר של השן, שמגנה מפני נזק.
דנטין – ממוקם מתחת לאמייל, זוהי רקמה קשה שמהווה את עיקר מבנה השן.
עיסה (מוך) – החלק הפנימי ביותר של השן. מורכב מרקמות רכות, כלי דם, עצבים ורקמת חיבור.
לאחר טיפול שורש מחדירים לעיתים לתוך תעלת השורש מבנה יצוק כדי לשחזר את מבנה השן שנפגע בגלל הזיהום או הטיפול. במקרים מסוימים ניתן לוותר על המבנה, ולהסתפק בסתימה קבועה שנדחסת לתוך תא העיסה, והיא זו שתתמוך במבנה הקיים.
- כתר – כתרים לשיניים הם החלק הגלוי שניתן לראות כשמחייכים. כתר דנטלי, הוא מבנה דמוי כובע המשמש להגנה ושיקום של שן שעברה או סבלה מנזק משמעותי. בהקשר של טיפול שורש, לרוב מניחים כתר דנטלי על גבי השן שעברה את ההליך. הכתר מעניק הגנה לשן (שיתכן ונחלשה לאחר הסרת עיסת השיניים וקידוח נרחב במהלך טיפול השורש), משחזר את צורת השן, את התפקוד ואת המראה, ומאפשר שימוש בשן ללעיסה ולשמירה על החיוך.
האם אפשר לעבור טיפול שורש בהריון?
ניתן לעבור טיפול שורש במהלך ההריון, אלא אם כן רופא השיניים יחליט שאין בעיה דחופה ואפשר לדחות את הטיפול עד אחרי הלידה.
אם הטיפול מתבצע בזמן ההריון חשוב להתייעץ עם רופא השיניים לגבי החשיפה לקרני רנטגן, לנקוט באמצעי זהירות מתאימים להריון, ולוודא שחומרי ההרדמה המקומית שהרופא משתמש בהם מתאימים לאשה הרה (כמו אפינפרין למשל) כמו גם החומרים הנוספים שמשתמשים בהם לניקוי ולמילוי השן.
אם יש צורך באנטיביוטיקה לפני או אחרי הטיפול ניתן להתאים גם אותם לרווחת המטופלת.
בתמונה צוות המרפאה של ד״ר מאייר ממרייב
מתי נדרש חידוש טיפול שורש?
אם תחושת הכאב בשן שטופלה לא עוברת, רופא השיניים יעשה צילום רנטגן על מנת לבדוק אם יש צורך בחידוש טיפול השורש. זיהום עלול להופיע בגלל שבטיפול הקודם האזור לא נוקה במלואו, או שבשן שטופלה קיימת תעלת שורש נוספת שלא זוהתה, ושגם בה התפתחה דלקת.
במקרה כזה יהיה צורך בחידוש טיפול השורש; רופא השיניים יפתח את השן, ינקה פעם נוספת, וישקם אותה.