כל אחד היה רוצה ליהנות ממראה של שיניים מושלמות, אך למרבה הצער – לא לכולם זה מתאפשר. שיניים הרוסות או אפילו חסרות יכולות להשפיע ברמה ניכרת על הדימוי העצמי שלנו, ואילו מצבים כאלו מביאים איתם לשולחן גם לא מעט בעיות תפקודיות.
לכן הפתרון המתבקש במקרים אלו כמובן יהיה לערוך טיפול השתלת שיניים. אז איך הטיפול הזה עובד, למי הוא יכול להתאים ומה עוד עליכם לדעת בנושא זה? על כך בכתבה הבאה >>
חשיבות השיניים הקדמיות
לפני שנסביר לכם כיצד טיפול השתלת שיניים קדמיות מתבצע, הרי שעליכם לדעת קודם לכן מדוע מדובר בטיפול כה חשוב. ובכן, כל חלק ממערכת השיניים שלנו הוא חשוב, אך לשיניים הקדמיות יש חשיבות יוצאת דופן.
מדובר בעצם בשיניים ה"חותכות" שלנו, ולהן יש חשיבות רבה, לא רק מבחינה אסתטית – אלא גם מבחינה פונקציונלית. שיניים קדמיות משמשות אותנו עבור נגיסה במזון וחתיכתו, ובעצם בזכותן אנו מסוגלים ללעוס את האוכל בצורה בה הוא נחתך לחתיכות קטנות יותר על מנת שנוכל לעכל אותו בצורה יותר נוחה ויעילה.
מעבר לכך, שיניים קדמיות משפיעות על הדיבור שלנו, ואנחנו צריכים אותן על מנת להפיק צלילים מסוים, כמו לדוגמא צלילי האות ס' או ז'.
כמובן שיש פה גם עניין אסתטי חשוב לא פחות – שיניים קדמיות הן השיניים הבולטות ביותר, ובהתאם לכך רואים אותן כל הזמן, בייחוד כאשר אנו מחייכים.
החשיבות של אבחון טוב ומדויק של החניכיים
אבחון נאות של מצב החניכיים וזיהוי מוקדם של נסיגת חניכיים חשובים מאוד לבריאות השיניים ולמניעת סיבוכים. רופא השיניים המקצועי מקפיד בזמן הבדיקה לבדוק את עומק כיסי החניכיים, בדיקת סימנים לדלקת ונוכחות של נסיגת חניכיים. בזכות בדיקה מקצועית ניתן לזהות בעיות בשלב מוקדם ומבעוד מועד. זוהי הדרך הטובה ביותר לטיפול, מניעת החמרה, כאבים וסבל מיותר.
בהקשר זה, נדגיש כי נסיגת חניכיים היא תהליך הדרגתי. לרוב הוא מתחיל ללא סימפטומים מורגשים וללא כאבים. אבחון מוקדם שאיננו מורגש יזוהה אך ורק על ידי הרופא, באופן שניתן להציע טיפול מתאים, מהר יותר וביעילות. המשמעות של אבחון מוקדם טמונה במניעת אובדן שיניים, עצירת נסיגת החניכיים ומניעת רגישות וכאבים.
איך ניתן למנוע מלכתחילה נסיגת חניכיים?
מניעת נסיגת חניכיים מתחילה בשגרת של צחצוח השיניים נכונה, אך זה לא הכל.
- הקפידו על צחצוח שיניים פעמיים ביום בטכניקה נכונה. שאלו את רופא השיניים על כך, במידת הצורך.
- העדיפו מברשת שיניים רכה והיזהרו מצחצוח אגרסיבי מדי. צחצוח חזק מדי עלול לפגוע ברקמת החניכיים ולעודד נסיגת חניכיים.
- השתמשו בחוט דנטלי. גם מי פה מחטאים יכולים לסייע מאוד במניעת הצטברות של רובד חיידקים ואבנית. גורמים אלה הידועים ובעלי משמעות רבה לנסיגת חניכיים.
- תזונה מאוזנת ועשירה בויטמינים מחזקת את הגוף כולו ובתוך כך גם את החניכיים שלכם.
- אל תוותרו על ביקורת קבועה במרפאה. רופא השיניים שלנו והשיננית יעזרו על ידי ניקוי מקצועי של אבנית למי שצריך. כך גם נוכל לזהות כל בעיה ולטפל בה לפני שיופיעו כאבים ניכרים או בעיות חניכיים מכל סוג.
טיפול השתלת שן קדמית – מתי נזדקק לו?
טיפול השתלת שיניים הוא טיפול יעיל ובטוח, אותו מבצעים בדרך כלל כאשר יש צורך בהחלפת שן קדמית חסרה (או שיניים קדמיות, תלוי בחומרת המקרה כמובן). הטיפול מתבצע על ידי השתלת בורג טיטניום בתוך עצם הלסת, עליו מותקן כתר דמוי שן.
טיפול השתלת שיניים קדמיות יהיה נחוץ במקרים בהם מדובר באובדן שן קדמית, כמו לדוגמא כתוצאה ממחלת העששת, מחלת חניכיים אחרת, פגיעה פיזית או כל סיבה אחרת.
מדובר בפתרון קבוע ויציב, שעוזר להחליף כמעט לגמרי את תפקוד שורש השן, ומקנה פתרון אסתטי ייחודי שמחזיר לכל מי שמבצע אותו את הביטחון לחייך בחופשיות.
איך זה עובד?
בפועל, מדובר בטיפול מהיר יחסית. שתלים דנטליים באופן כללי הם שתלים המורכבים מברגי טיטניום זעירים, אותם מחדירים ישירות לעצם הלסת. תפקידם לשמש בתור מעין אלטרנטיבה מלאכותית לשורש השן, ואילו הברגים תומכים בכתר השן המלאכותי שתפקידו להחליף את החלק החיצוני של השיניים.
- 1. לפני הכל, הרופא המטפל שיסייע לכם יערוך אבחון של מצבכם הקיים, על מנת שתוכלו להתאים ביחד טיפול ייעודי.
- 2. לאחר מכן, תעברו לשלב ההכנה, במסגרתו הרופא בין היתר גם יכין את החניכיים שלכם עבור הטיפול. חשוב להדגיש כי בשלב זה ייתכן כי תצטרכו לבצע גם השתלת עצם, אך דבר זה קורה רק במקרים בהם למטופל אין די עצם עבור הטיפול עצמו.
- 3. אחר כך מבצעים את התקנת השתל עצמו, ואילו בשלב זה לעיתים גם יותקן כתר זמני, עד להכנת הכתר הקבוע אותו מתקינים מאוחר יותר.
ההבדלים בין מחלת חניכיים לנסיגת חניכיים
למרות שמחלת חניכיים ונסיגת חניכיים קשורות זו לזו, יש גם הבדלים בין השניים. מחלת חניכיים, שנקראת פריודונטיטיס, זו דלקת כרונית הפוגעת ברקמות התומכות של השיניים. המחלה נגרמת בעיקר בשל פעילות חיידקים. תחילה נגרמת דלקת חניכיים קלה. אם היא לא מטופלת, עלולה הדלקת להחמיר ואף להתפתח לפגיעה בעצם התומכת בשיניים.
נסיגת חניכיים, לעומת זאת, היא תהליך שבו רקמת החניכיים הולכת ונסוגה. הנסיגה גורמת לחשיפה של שורשי השיניים. בין הסיבות לנסיגת החניכיים נוכל לציין ממחלות חניכיים, צחצוח שיניים אגרסיבי מדי והשפעות של שינויים הורמונליים. מחלת חניכיים תמיד מלווה בדלקת, אולם נסיגת חניכיים יכולה להתרחש גם ללא סימני דלקת או כאבים.
במחלת חניכיים מטפלים על ידי ניקוי עמוק ומקיף של האבנית. לעתים עשוי להידרש גם טיפול אנטיביוטי. נסיגת חניכיים במצב מתקדם עשויה להיות מטופלת על ידי ניתוח. במידת הצורך ניתן לבצע אף השתלת חניכיים, במיוחד אם נסיגת חניכיים שלא טופלה לאורך זמן רב.
השתלת שיניים קדמיות – איך היא שונה מהשתלת שיניים אחוריות?
אמנם רוב תהליכי ההשתלה די דומים, אך חשוב לציין כי בכל זאת קיימים כמה הבדלים מהותיים בין השתלת שן קדמית לבין השתלת שן אחורית.
קודם כל, חשוב לציין כי כאשר מדובר בהשתלת שיניים קדמיות – יש דגש משמעותי על בחירת שתל עם נראות אסתטית ככל הניתן, זאת מאחר ושיניים קדמיות הן השיניים שפחות או יותר הכי רואים.
לעומת זאת, כאשר מדובר בהשתלת שיניים אחוריות פחות שמים דגש על הפן האסתטי, מכיוון שאלו שיניים פחות בולטות. בנוסף, השתלים הדרושים עבור השתלת שיניים קדמיות יהיו קטנים יותר, מאחר ומדובר בשיניים קטנות יותר בהשוואה לשיניים אחוריות.
כך השיקום מתבצע בפועל
גם כאן לעיתים יהיה צורך בתהליכי שיקום השן. ובכן, תהליכי שיקום השיניים הקדמיות עשויים לכלול שימוש בשיניים תותבות, החלפת כתרים ישנים וכמובן שגם השתלה דנטלית אותה אמורים לבצע באיכות גבוהה.
חשוב מאוד לבחור נכון את שיטת ההשתלה האידיאלית עבור המקרה הספציפי שלכם, כך שנוכל לקבל תוצאה במראה טבעי, שתחזיר לנו את הביטחון העצמי ובעזרתה נוכל ליהנות מתפקוד תקין של חלל הפה.
ולסיכום – האם קיימים סיכונים מיוחדים?
כמו כל הליך רפואי אחר, גם כאן סיבוכים וסיכונים שונים אינם בלתי נמנעים. אמנם, כדי לסבר את האוזן – חשוב להדגיש כי השכיחות של סיבוכים בתהליך השתלת שיניים קדמיות היא נמוכה להפליא, ואילו לרוב מדובר בסיבוכים לא חמורים בכלל שניתן לטפל בהם בקלות יחסית.
עם זאת, כדאי לדעת כי עדיין ייתכנו תופעות לוואי, ובעיקר כאבים אחרי הטיפול – בהם תוכלו לטפל באמצעות משככי כאבים, אותם הרופא המטפל שלכם ירשום עבורכם, בהתאם למידת הצורך כמובן.