כתמים בשיניים

כתמים בשיניים ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

מהם כתמים בשיניים?

ישנם לא מעט סוגים של כתמים בשיניים וניתן לחלק אותם לפנימיים וחיצוניים. כתמים פנימיים מתחוללים בחלקם הגדול בתוך השן. כתמים אלה נובעים בין היתר מגנטיקה, שימוש בתרופות מסוימות, חבלה בשן ולעיתים עקב חשיפה מוגזמת לפלואוריד בגיל צעיר (בזמן התפתחות השן). בניגוד לכתמים חיצוניים, אלה הפנימיים אינם נגרמים על ידי מזון או משקאות. הם מאופיינים בצבע שמחלחל עמוק יותר, משפיע על השכבות הפנימיות של השן (הדנטין). סוג זה של כתמים נחשב לעיקש במיוחד. על מנת להעלים כתמים כאלה לרוב נדרש טיפול הלבנה מקצועי במרפאת השיניים או טיפול בציפויי חרסינה.

כתמים חיצוניים הם הסוג הנפוץ יותר. הם מתרחשים על פני האמייל החיצוני של השן. ה"אשמים" העיקריים הם מוצרי טבק וחומרים מכתימים שיש למשל בקפה, תה, יין אדום ופירות וירקות מסוימים. כתמים אלה נוטים לצהוב או חום. פעמים רבות ניתן להתמודד איתם בשיפור טכניקת צחצוח השיניים או ניקוי אבנית במרפאת השיניים. יחד עם זאת אם לא מטפלים בהם, כתמים חיצוניים יכולים להפוך ליותר עמידים וקשים להסרה.

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

כיצד נוצרים כתמים בשיניים?

תהליך היווצרות הכתמים בשיניים מושפע מגורמים שונים. במקרה של כתמים חיצוניים, זה נובע מאופי האמייל. אמייל אמנם הוא חומר נוקשה ועמיד ביותר, אבל פני השטח שלו אינם חלקים אלא מלאים עמקים ובליטות מיקרוסקופיים. פיגמנטים שונים עלולים להיצמד לפני השטח המחוספסים של האמייל וזה מוביל לשינוי צבע נראה לעין. בנוסף, מאכלים ומשקאות חומציים עלולים לשחוק את האמייל, וזה מאיץ היווצרות של כתמי שיניים. עם הזמן, כתמים חיצוניים שלא מטופלים חודרים  עמוק יותר לתוך האמייל וכך נעשים עמידים יותר.

תוצאות לפני ואחרי בדיקת של פגמים בשיניים - קליניקת ממרייב

סוגי כתמים בשיניים לפי צבעים

כתמי שיניים עלולים לבוא לידי ביטוי בשלל צבעים. הצבע עשוי לרמז על סיבה ייחודית או אופי של בעיה שכדאי לבדוק ולטפל.

כתמים צהובים

קשורים לרוב לגורמים חיצוניים, מושפעים מקפה, תה וטבק. לרוב מצביעים על נוכחות של משקעים או אבנית ועשויים לרמז על היגיינת פה לקויה או לא מספקת. כתמים צהובים לא מזיקים בטווח הקצר, אך עלולים לגרום צרות אם לא מטפלים בהם לאורך זמן.

כתמים חומים

נובעים למשל מצריכת מאכלים ומשקאות עם רמה גבוהה של טאנינים (מקורם ביין אדום, פירות יער). שימוש בטבק עשוי גם הוא לגרום לכתמים כאלה. לעיתים הם יהיו שטחיים בלבד אך עשויים גם להתלוות לשחיקת אמייל משמעותית יותר.

כתמים שחורים או אפורים

נחשבים לנפוצים פחות, אבל גם בעייתיים יותר. עשויים לנבוע משימוש מתמשך בתרופות מסוימות, להיגרם על רקע טיפולי שיניים וותיקים כגון סתימות אמלגם. כמו כן לפעמים מהווים סימן לעששת. אם הבחנתם בכאלה, רצוי להקדים ולגשת לאבחון אצל רופא השיניים.

כתמים לבנים

כתמים אלה נחשבים לפעמים לסימנים מוקדמים לעששת, או תוצאה של חשיפה מוגזמת לפלואור בגיל צעיר. במקרה השני, הם יותר בעיה קוסמטית. במקרה הראשון, כדאי להמשיך מעקב אצל רופא השיניים כדי למנוע היווצרות חורים מעששת מתקדמת.

כתמים כתומים או ירוקים

נחשבים לנדירים. יכולים להעיד על נוכחות של חיידקים או אפילו  פטריות בפה. הבחנתם בהם? גשו בהקדם לניקוי מקצועי ולאחר מכן הקפידו על היגיינת הפה שלכם.

מניעת היווצרות כתמים בשיניים

צחצוח פעמיים ביום הוא קו ההגנה הראשון מפני הכתמים. צחצוח קבוע וחוט דנטלי לפי הצורך מסירים פלאק וחלקיקי אוכל שתורמים להיווצרות כתמים. ניתן מעת לעת להשתמש במשחת שיניים מלבינה, אבל רצוי לא להגזים (זו משחת שיניים שוחקת).

צריכת פחות משקאות ואוכל שידועים כמכתימים. כמו כן אם שותים קפה, תה, אוכלים פירות יער וכדומה, השתדלו לאחר מכן לשטוף את הפה, זה מקשה על התבססות הכתמים. חשוב לא פחות להקפיד על בדיקות שיניים וניקוי שיניים ואבנית לפי הצורך. במרפאת השיניים ניתן להסיר אבנית כפי שבלתי אפשרי בבית. אגב, ניקוי אבנית מלטש את השיניים, הן נעשות חלקות יותר ופחות סופחות כתמים.

שיטות טיפול להעלמת כתמים בשיניים

קשה למנוע כתמים באופן מוחלט ולכן, אפשר לקחת בחשבון טיפול בכתמים בשיניים באחת השיטות הבאות.

שיטות טיפול להעלמת כתמים בשיניים דר מאיר ממרייב

  1. הלבנת שיניים מקצועית נעשית על ידי רופא השיניים. זוהי שיטה יעילה להסרת כתמים חיצוניים. בשיטה זו משתמשים בחומרי הלבנה בריכוז גבוה, שהם חזקים יותר מאלה שנמכרים בשוק החופשי. מדובר בפתרון אידיאלי למטופלים עם כתמים עקשניים, כאשר רוצים תוצאות מהירות ומשמעותיות. עם זאת, הטיפול פחות מתאים לבעלי שיניים רגישות, אם יש מחלת חניכיים, או אמייל מאוד שחוק.
  2. ציפויי חרסינה הן טיפול מסוג אחר לחלוטין. מדובר ב"עלים" דקים מחרסינה או חומר מרוכב  אחר. את החרסינה מצמידים לחלק הקדמי של השיניים וזהו פתרון טוב נגד כתמים חיצונים או פנימיים שמגלים עמידות להלבנה. ציפויי חרסינה ידועים גם כמתאימים לתיקון אסתטי נוסף כגון כיסוי שיניים סדוקות, הסתרת רווחים גדולים וכיוצא בזה. הציפויים מתאימים למטופלים המחפשים פתרון ארוך טווח לשינוי צבע חמור ולמי שרוצה חיוך כמו שרואים בפרסומות.
  3. עבור כתמים חיצוניים קלים עד בינוניים, תוכלו לשקול שימוש במוצרי הלבנה שנמכרים ללא מרשם. מוצרים אלא מגיעים בצורות שונות כגון ג'לים, במשחות שיניים ועוד. הם נחשבים לפחות חזקים מאשר טיפולי הלבנה במרפאה ועשויים ליצור אי נעימות בקרב בעלי שיניים רגישות.
  4. במקרה הצורך ניתן לשלב הלבנה במרפאת השיניים, יחד עם מיקרו שחיקה של האמייל. דרך זו תתאים למטופלים עם כתמים קלים מסוגים מסוימים. שימו לב שחשוב להקפיד על טיפול מקצועי במיוחד כדי שלא לפגוע יתר על המידה באמייל השן.

הלבנה לצורך העלמת הכתמים

הלבנת שיניים מבוססת על חומרי הלבנה כגון מי חמצן או חמצן קרבמיד, שידועים ביכולתם לפרק כתמים ולהבהיר את צבע השיניים. שיטות ההלבנה הביתיות כאמור, מתאימות לכתמים קלים.

ריכוז חומרי ההלבנה נמוך יחסית ולכן הם בטיחותיים לשימוש עצמי. לעומת זאת, הלבנת שיניים מקצועית מבוצעת אך ורק ידי רופא שיניים מוסמך. זו הלבנה שמתאימה למי שסובלים מכתמים עקשניים או עמוקים, שעשויים להופיע עם הגיל, בשל שימוש בתרופות, בעקבות כתמים קלים שלא טופלו ועוד.

רופא שיניים משתמש בריכוזים גבוהים יותר של חומרי הלבנה ולעיתים משלבים אמצעים חדשניים כגון אורות מיוחדים או לייזר – כדי לשפר את תהליך ההלבנה. הלבנה מקצועית מתאימה גם למטופלים הסובלים מבעיות קודמות בשיניים, שלא יכולים לעבור טיפולי הלבנה ביתיים בבטחה.

הלבנה לצורך העלמת הכתמים דר מאיר ממרייב תמונה ראשית

האם הלבנת שיניים פוגעת בשיניים

יש מטופלים שחוששים מהנזק שהלבנה עלולה לגרום לשיניים שלהם, אך האם לחשש הזה יש סיבה? סיבה מרכזית להיווצרות נזק היא שימוש שגוי במוצרי הלבנה או שימוש יתר.

המרכיב ברוב מוצרי ההלבנה הוא כאמור מי חמצן או קרבמיד שעלולים לגרום לרגישות בשיניים ולגירוי בחניכיים בשימוש מופרז. הלבנת יתר עלולה לגרום לפגיעה באמייל, מה שמגדיל את הרגישות והופך את השן לחשופה יותר לרגישות ולעששת.

כדי למנוע פגיעה, הקפידו לעקוב בקפידה אחר הוראות השימוש או להיעזר ברופא שיניים לצורך הלבנה מקצועית. כמו יש לבצע הלבנה רק על שיניים בריאות.

מדוע כתמים לבנים עלולים להעיד על תחילת התפתחות עששת?

כתמים לבנים על השיניים עשויים לבשר על שלב ראשוני בבעיות שיניים, לרבות עששת. אחת הסיבות העיקריות להיווצרות כתמים אלה היא תחילתו של פירוק המינרלים של השן.

התופעה מתרחשת כאשר חומצות שיוצרים חיידקים בפה שוחקות את אמייל השן והתוצאה – היווצרות כתמים לבנים וגיריים למראה. כתמים אלה מלמדים על תהליך פירוק האמייל. אם זה לא מטופל, עשויה להיווצר עששת של ממש. חשוב להתייחס ברצינות לכתמים מהסוג הזה אפילו שהם נראים תמימים.

טיפול מוקדם יעצור את הנזק וימנע חורים בשן בהמשך. ראשית, חשוב להקפיד יותר על צחצוח שיניים יומי, מדוקדק ולא חפוז. ניתן לשקול טיפול בפלואוריד שמסוגל לבנות מחדש את האמייל במידה והנזק שנוצר עדיין קטן.

כתמים כהים ושחורים על גבי השיניים – משמעותם וכיצד לטפל

סיבה נפוצה להיווצרות כתמים כהים היא עששת או חורים. כתמים אלה יכולים לנבוע גם מהצטברות אבנית או כתוצאה מטיפול תרופתי כרוני. אפשרות נוספת, מדאיגה יותר, היא שהכתמים הללו מעידים על נזק עצבי בתוך השן (עצב שניזוק ללא תקנה) או סתימה ישנה שנהרסה. הטיפול בכתמים כהים ושחורים צריך להתחיל עם אבחון.

טיפולים ופתרונות אפשריים:

  • אם מדובר בעששת, הטיפול כולל הסרת החלק החולה של השן והתקנת סתימה. אם העששת נרחבת והגיעה לעצב, נדרש טיפול שורש.
  • אם שינוי הצבע קשור לאבנית, הפתרון הוא ניקוי שיניים והסרת אבנית בשיטה מקצועית. זה יאפשר להסיר את האבנית בצורה מקיפה וכן מלבין את השיניים.
  • במקרים בהם הכתמים השחורים נובעים מסתימות ישנות, ניתן להחליף את הסתימות או לחילופין, לשקול ציפויי חרסינה.

מה עומד מאחורי כתמי קפה/תה ומדוע הם קשים כל כך להסרה?

כתמי קפה ותה נוצרים ב"אשמת" ה-טאנינים, חומרים אורגניים הנמצאים בצמחים כגון פולי קפה ועלי התה. טאנינים נקשרים לאמייל בשיניים, וגורמים בהדרגה לשינוי צבע. עוצמת הכתמים תלויה בכמות צריכת הקפה או התה, כמו גם בחוזק החליטה.

יש לציין כי כתמים אלה אינם מופיעים באופן אחיד. לרוב הם בולטים יותר באזורים שבהם לנוזל יש מגע ממושך יותר עם השיניים, לרבות ליד קו החניכיים או בין השיניים.

כתמי קפה ותה יכולים להיות עקשניים וקשים להסרה מכיוון שהם חודרים את פני השטח המחוספסים (באופן מיקרוסקופי) באמייל השן. עם הזמן, הכתמים מחלחלים עמוק יותר, מה שהופך אותם עמידים בפני ניקוי בצחצוח.

גורמים כמו הנקבוביות של האמייל, הרגלי היגיינת פה וכמות צריכת המשקאות נוטים להשפיע על חומרת הכתמים. מטופלים מסוימים עשויים להיות מועדים יותר לכתמים אלה בשל גורמים גנטיים, הרכב האמייל שלהם או בשל סתימות שעלולות להקל על היווצרות הכתמים. טיפולי הלבנה עשויים להועיל מאוד במקרה של כתמים עיקשים.

כתמים כהים ושחורים על גבי השיניים - משמעותם וכיצד לטפל תמונה ראשית

כיצד לטפל ולמנוע כתמי עישון על גבי השיניים

הכתמים הנגרמים כתוצאה מעישון נובעים בעיקר מהזפת והניקוטין שבטבק. חומרים אלה נצמדים לשיניים, וכך גורמים לשינוי צבע לאורך זמן – לצהוב או חום. הדרך הטובה ביותר למנוע כתמים אלה היא, כמובן, להפסיק לעשן.

עם זאת, עבור אלה שממשיכים לעשן, הפחתת תדירות העישון יכולה לעזור במידת מה. הרגלי היגיינת פה, כגון צחצוח קבוע וקפדני ושטיפת הפה, יכולים לעזור במניעת כתמים נוספים ומניעת החמרה.

בנוסף, אפשר לשקול שימוש במשחת שיניים המיועדת למעשנים. היא מכילה חומרים שוחקים ונועדה להתמודדות עם כתמים קשים (אך לא להגזים בשימוש). שטיפת הפה במים או מי פה לאחר עישון יכולה להפחית כתמים.

לטיפול בכתמי עישון קשים, ניקוי שיניים מקצועי הוא השיטה היעילה ביותר. שיננית תיטיב להסיר כתמים אופייניים ואבנית. במקרה הצורך, אפשר להשלים את הטיפול עם הלבנת שיניים במרפאה. אגב, מוצרים להבהרת שיניים ביתית פחות יעילים עבור מעשנים ביחס לכתמים שלא כתוצאה מעישון.

כיצד לטפל ולמנוע כתמי עישון על גבי השיניים תמונה ראשית

כתמים לאחר טיפול אורתודונטי – סיבות אפשריות ומניעה

טיפול אורתודנטי עשוי להשפיע בכמה דרכים על היווצרות כתמים.

  1. אחד הגורמים המרכזיים להיווצרות כתמים לאחר טיפול אורתודונטי (יישור שיניים), הוא קושי בשמירה על היגיינת פה בזמן התהליך. פלטות ומכשירים אורתודונטיים אחרים עשויים להקשות על ניקוי שיניים יעיל. התוצאה היא הצטברות פלאק ואבנית, שמעודדים היווצרות כתמים. כדי למנוע זאת, צריך להקפיד על ניקוי וצחצוח שניים קפדני אפילו יותר מהרגיל בזמן הטיפול האורתודונטי. אפשר לצחצח בזהירות וכן להשתמש במשחת שיניים עם תוספת פלואוריד. כדאי לדעת שישנן מברשות מיוחדות ודקות, עם נגישות גבוהה לאזורים שבין הפלטות או הסמכים. כמו כן ניתן להשתמש במכשירי ניקוי שיניים המבוססים על זרם מים חזק.
  2. כמו בכל מקרה אחר של היווצרות כתמים, זיכרו כי צריכת אוכל ומשקאות שמכתימים (כדוגמת אלה שהזכרנו קודם לכן), עלולה להוביל לשינוי צבע. זה אפילו בולט יותר סביב הסוגריים והרצועות של הפלטה. כדי למנוע כתמים אלה, מומלץ בתקופת היישור להמעיט בצריכת משקאות מכתימים. אם שותים תה או קפה או אוכלים למשל פירות יער מכתימים, רצוי בהקדם לצחצח שיניים או לפחות לשטוף את הפה במים.
  3. גם כתמים לבנים הם בעיה נפוצה לאחר הסרת הפלטה. הסיבה היא תהליכי הסתיידות אופייניים באמייל, אשר יכולים לאחר מכן להוביל לעששת. הכתמים הלבנים לרוב יופיעו ליד הסוגרים. גם כאן, אותן עצות יכולות לעזור, למשל צחצוח קפדני, שטיפת פה בתדירות רבה. חשוב במיוחד להקפיד על בדיקות שיניים סדירות במהלך טיפול אורתודונטי. כך הרופא יוכל לתת עצות מתאימות בכל מקרה לגופו.

כתמים על גבי שתלים דנטליים – מקורם ודרכי הטיפול בהם

הכתמים שעלולים להופיע על שתלים דנטליים, נראים בדרך כלל על הכתר (השן המלאכותית) ולא על השתל עצמו. כתרים המחוברים לשתלים עשויים מחומרים שונים ביחס לשן, למשל חרסינה או חומרים מרוכבים וסוגי שרף מתקדמים. חומרים כאלה אכן עמידים מאוד בפני כתמים, אך בשום פנים אינם עמידים לחלוטין.

מקורות הכתמים העיקריים דומים לאלה הפוגעים בשיניים טבעיות. כלומר הם נובעים מצריכת חומרים מכתימים כמו קפה, תה, יין אדום וכל היתר (לרבות עישון ומוצרי טבק). אך יש לדעת שבניגוד לשיניים טבעיות, לשתלים דנטליים אין יכולת התחדשות ותיקון אפילו מינימלית. חשוב גם לקחת בחשבון שחומרי ההדבקה או החומרים שבונים את הכתר עצמו יכולים לדהות עם הזמן, במיוחד אם נחשפים לכימיקלים או לשחיקה מוגזמת.

הגישה לטיפול בכתמים על שתלים דנטליים דומה במידה רבה לזו של שיניים טבעיות. ניקוי וצחצוח קבוע הם הדבר החשוב ביותר וכך גם בדיקות מפעם לפעם במרפאת השיניים. מומלץ להשתמש במשחת שיניים לא שוחקת ובמברשת שיניים בעלת סיבים רכים, שכן הם שומרים טוב יותר על משטח השיניים.

לעיתים ניתן לטפל בעזרת ניקוי מקצועי על ידי רופא שיניים או שיננית, לפי מהות הכתמים, זה יכול להשיג תוצאות טובות. במקרים בהם הכתמים עמידים וקשים או שמצביעים על פגיעה נוספת בכתרים, יתכן שהרופא ימליץ להחליף את הכתר. לסיום, נדגיש כי חשוב להימנע משימוש בחומרים שוחקים או מלבינים על כתרי השתלים. חומרים אלה דווקא עלולים לפגוע בפני השטח ולהחמיר כתמים. בדומה למומלץ בשיניים טבעיות, רצוי להפחית חשיפה לחומרים מכתימים, להמשיך לצחצח בקביעות יום יום.

בסרטון: יתרונות ובריאות הפה ע״ שיננית במרפאת ד״ר ממרייב:

ד"ר מאיר ממרייב - מרכז לרפואת שיינים

בסרטון: היתרונות של הלבנת שיניים מקצועית

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »
השתלת שיניים אחוריות ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים אחוריות

הסיבה המרכזית להשתלת שיניים אחוריות השתלת שיניים אחוריות נעשית נחוצה יותר, ככל שאורך החיים מתארך. ככל שאנשים מזדקנים, הם נוטים יותר לסבול מאובדן שיניים, במיוחד

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​