השלמת רווח בשיניים

השלמת רווח בשיניים - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

מה זה דיאסטמה?

הוא אינו מזיק לבריאות הפה, וישנם אלה שמתייחסים אליו כאל היבט ייחודי של החיוך שלהם; אך רובם בוחרים, מסיבות קוסמטיות ברך כלל, לעבור השלמת רווח בשיניים על ידי הדבקת שיניים, ציפויי שיניים או כתרים כדי להשיג מראה אחיד יותר של השיניים.

הבחירה לטפל בדיאסטמה היא בחירה אישית, ותלויה בהעדפות האסתטיות של כל אחד, ובשיקולי בריאות השיניים.

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

מהם הגורמים לרווח בין השיניים?

דיאסטמה יכולה להתפתח מסיבות שונות:

  • רווח טבעי – לעיתים מופיעים רווחים באופן טבעי בין השיניים, בגלל הבדלים בגודל השן, גודל הלסת או מסיבות גנטיות.
  • שיניים חסרות – רווחים יכולים גם להופיע כאשר חסרות שיניים, בין אם מלידה, או עקב אובדן שיניים.
  • מיקום רקמת חניכיים – מיקום רקמת החניכיים יכול להשפיע על הרווחים בין השיניים; רקמת החניכיים עלולה, במקרים מסוימים, להרחיק מדי בין השיניים וליצור מראה של דיאסטמה.
  • הרגלים שונים – דחיפת הלשון אל השיניים הקדמיות יוצרת לחץ מתמיד שעלול להוביל להתפתחות דיאסטמה. גם מציצת אצבע ממושכת אצל ילדים יכולה לדחוף את השיניים הקדמיות קדימה וליצור רווח. אותו דבר לגבי כסיסת ציפורניים או פתיחת בקבוקים או חפצים אחרים באמצעות השיניים.
  • אי התאמות בגודל השיניים – חריגות בגודל או בצורת השיניים, כגון שיניים קטנות או שיניים חותכות בצורת יתד, יכולות לגרום לדיאסטמה.

|
למאמר על השלמת שיניים לחץ כאן >>

אינפוגרפיקה המסבירה את הסיבות המרכזיות להיווצרות דיאסטמה, כולל רווח טבעי בשיניים, שיניים חסרות, ומיקום לא תקין של רקמת החניכיים. מידע חשוב על בריאות הפה.

רווח בשיניים עקב סדק או שבר

רווחים בשיניים הנגרמים עקב סדק או בשל שבר, מצריכים התייחסות מתאימה. סדקים ושברים בשיניים עלולים להיגרם בשל טראומה (חבלה קשה, תאונה), או בשל לעיסת דבר מה קשה בחוסר זהירות. לעיתים הסדק נוצר בשל מכות חוזרות ונשנות, ללא הגנה על השיניים בזמן פעילות ספורטיבית (אגרוף, אומנויות לחימה). חשוב לזהות ולטפל בבעיות אלו מוקדם ככל האפשר. כך ניתן להימנע או להפחית כאבים, לטפל רגישות מוגברת ואף למנוע אובדן מוחלט של השן.

הטיפול ברווח הנגרם מסדק או שבר תלוי בחומרת הבעיה. במקרים הקלים ניתן לטפל באמצעות טיפול משמר, על ידי סתימה לבנה או התקנת כתר. במקרים קשים יותר בהחלט יתכן שהטיפול הרצוי יהיה טיפול שורש. במידה ולא ניתן להציל את השן, אין מנוס מעקירה. לאחר מכן ניתן לבצע השתלת שן, למראה טבעי והחזרת יכולת התפקוד וכמובן – סגירה יעילה של הרווח.

חשיבות האבחון לפני ביצוע השלמת רווח בשיניים

אבחון כוללני ומקצועי חשוב ביותר, לפני כל פרוצדורה של השלמת רווח בשיניים. תהליך האבחון נעשה בבדיקה קלינית, צילומי רנטגן ובמידת הצורך סריקה תלת ממדיות לפני הכנת תוכנית טיפול. מטרת האבחון היא לזהות את מצבן של השיניים הסמוכות. הרופא ירצה להתרשם ממצב חניכיים ומכמות ואיכות העצם בלסת. במהלך האבחון הרופא יתייחס לסיבות להיווצרות הרווח. זיהוי הגורם חשוב ביותר לקראת בחירת הטיפול המתאים. למשל אם הרווח נוצר עקב מחלת חניכיים הרי שיש לטפל תחילה בבעיה של החניכיים, לפני הטיפול שנועד לסגור את הרווח.

ד״ר מאיר ממרייב – מומחה להשתלות שיניים

פתרונות לסגירת מרווחים בין השיניים

סגירת רווחים בין השיניים מטופלת בדרכים שונות. בחירת הטיפול תלויה בגורם הרווח, בגודל, במיקום ובהעדפות המטופל:

טיפול אורתודנטי: יישור שיניים, באמצעות פלטות או מיישרים שקופים, הוא שיטה יעילה ביותר לסגירת מרווחים בין השיניים. משתמשים בסוגרים ובחוטים כדי להזיז בהדרגה את השיניים למקומן הרצוי, ולסגור את הרווח לאורך זמן. מיישרים שקופים מאפשרים גישה יותר דיסקרטית של טיפול אורתודונטי.
הדבקת שיניים: מדובר במריחת שרף בצבע שן על פני השן כדי לסגור את הרווח. השרף מתקשה לאחר מכן תחת אור מיוחד, והתוצאה המתקבלת היא של מראה טבעי. הדבקה היא פתרון שמרני ומהיר לרווחים קטנים עד בינוניים.
ציפויי שיניים: ציפויי שיניים הם קליפות דקות עשויות מחרסינה או משרף מרוכב (קומפוזיט), שעוצבו בהתאמה אישית לכיסוי המשטח הקדמי של השן. ניתן להשתמש בהם כשרוצים לסגור פערים קטנים עד מתונים, ובכך להציע שיפור אסתטי לחיוך כולו.
כתרים דנטליים: כתרים משמשים לכיסוי שיניים בודדות. אם הרווח נובע משן חסרה או שן עם דיאסטמה רחבה, ניתן להשתמש בכתרים לסגירת החלל על ידי הנחת הכתר על השיניים הסמוכות, לשם יצירת גשר.
שתלים או גשרים: במקרים של רווח שנוצר בגלל שיניים חסרות, אפשר להשתמש בשתלים דנטליים או בגשרים דנטליים כדי להחליף את השן או השיניים החסרות, לסגור את הרווח לצמיתות, ולהחזיר את התפקוד והאסתטיקה.
עיצוב חניכיים: לפעמים רקמת חניכיים עלולה לגרום למרווחים שבין השיניים להיראות גדולים יותר. עיצוב חניכיים יוכל להתאים את מיקום קו החניכיים ולהקטין את מראה הרווח.
האם חייבים לטפל?

 

כיצד מבצעים סגירת רווחים בשיניים בעזרת ציפויים?

סגירת רווחים בשיניים ללא גשר נעשית באמצעות ציפוי שיניים. קיימים שני סוגי חומרים לציפוי שיניים:

  1. קומפוזיט – חומר מרוכב המשמש גם לסתימות לבנות. הוא ניתן לעיצוב ברווח בצורה טובה ופשוטה, ויש לו יתרונות רבים כמו: מחיר נמוך, קלות עיצוב, ואפשרות לסגור את הרווח בביקור אחד במרפאה. לצד היתרונות יש גם חסרונות: הוא פחות עמיד לאורך שנים, ועלול להתכסות בכתמים. 
  2. חרסינה – זהו ציפוי יקר יותר, ויש צורך בשתיים-שלוש פגישות אצל רופא השיניים על מנת לסגור את הרווח. את עלי החרסינה הדקיקים (ציפויי שיניים למינייט) מכינים במעבדה לאחר שנלקחה הדמייה ונמדדו מידות מדויקות של הפה, ומדביקים אותם על חזיתות השיניים. היתרון הגדול של ציפוי חרסינה הוא שהוא אינו סופח צבעים, לא מתכסה בכתמים, מעניק מראה טבעי ויפה, ומחזיק מעמד לאורך שנים רבות.

סגירת רווח בשיניים אחוריות

סגירת רווח בשיניים אחוריות יכולה להועיל מכמה בחינות. סגירת הרווח יכולה לסייע בשמירה על תפקוד תקין של הפה, כמו גם מניעת התפתחות של בעיות שנוצרות עם הזמן כגון תזוזה של שיניים סמוכות. רווחים בין שיניים אחוריות יכולים להיווצר מסיבות כגון אובדן של שן, שחיקת שיניים, תזוזת שיניים. השארה של רווחים אלו ללא טיפול עלולה להוביל לבעיות כגון תזוזה של שיניים בצורה לא תקינה, בעיות בלעיסת המזון, הופעת כאבי ראש ואי נוחות בפה ואף שינוי במבנה הלסת וצפיפותה. הטיפול בסגירה של רווחים בשיניים אחוריות יכול להתבצע בדרכים שונות, בהתאם לאופי הרווח והסיבות לכך. שיטות עיקריות נעשות באמצעות שתלים דנטליים או על ידי התקנת גשר. לפני הטיפול יש להביא בחשבון מאפיינים כגון מצב העצם, בריאות החניכיים וכן ציפיות והעדפות המטופלים.

אינפוגרפיקה המציגה את היתרונות של סגירת רווחים בשיניים אחוריות, כולל שמירה על תפקוד תקין של הפה, שיפור בלעיסה, מניעת כאבים ואי נוחות, ושיטות הטיפול המתאימות כגון שתלים דנטליים או גשרים.

האם חייבים לטפל?

אם הרווח הוא לא גדול מדי, אם הוא אינו מפריע לתפקוד הפה, ואם הוא ממוקם בחלק האחורי של הפה ואינו גורם לבעיה אסתטית – לא חייבים לטפל בו או לסגור אותו. 

מצד שני, חשוב לדעת שאם רוצים לשמור על היגיינת פה טובה, כדאי לטפל ברווח ולסגור אותו על מנת למנוע מחלקיקי מזון, מרובד ומחיידקים להצטבר במרווח בין השיניים. הצטברות כזאת מגבירה את הסיכון לעששת ולהתפתחות של מחלות חניכיים.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »
השתלת שיניים אחוריות ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים אחוריות

הסיבה המרכזית להשתלת שיניים אחוריות השתלת שיניים אחוריות נעשית נחוצה יותר, ככל שאורך החיים מתארך. ככל שאנשים מזדקנים, הם נוטים יותר לסבול מאובדן שיניים, במיוחד

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​