השתלת שיניים לסט תחתונה

השתלת שיניים לסט תחתונה - תמונה ראשית - ד״ר מאיר ממרייב

השתלת שיניים בלסת התחתונה נדרשת במצבים שונים של אובדן שיניים בגלל מחלת חניכיים, עקירת שיניים או כל חבלה אחרת שפגעה בשיניים התחתונות. השתלות שיניים זה לא דבר פשוט. כדי שההליך יצליח, חובה לפנות אל רופא שיניים מומחה שיש לו את הידע המקצועי ואת היכולת לבצע את הטיפול הנדרש בצורה הכי מוצלחת והכי מקצועית.

השתלת שיניים לסת תחתונה - אילוסטרציה

איך מתבצע תהליך השתלת שיניים לסת תחתונה 

תהליך ההשתלה נעשה על פי השלבים הבאים:

  1. בדיקה ואבחון – זה כולל בדיקה קלינית של הפה והפנייה לביצוע סדרת צילומי CT כדי לקבל תמונה מדויקת של מצב הפה והשיניים.
  2. הברגת השתל – אם הכול תקין ניתן להתקדם להברגת השתל לעצם הלסת כדי שהוא זה שישמש אחר כך במקום השורש לשן החסרה וכן הבסיס להרכבת הכתר.
  3. קליטת השתל – נדרשת המתנה למשך חודשיים עד שיתפתחו תאי עצם סביב השתל והוא ייקלט היטב במקום.
  4. חשיפה של השתל – חשיפה של החניכיים שיכסו את השתל. מבצעים את הדבר על ידי יצירת חתך מעל השתל. עליו מרכיבים כיפת טיטניום שמסייעת בריפוי החניכיים שסביב השתל.
  5. הרכבת הכתר – לאחר המתנה של כשבוע שבועיים, האזור יהיה מוכן להרכבת הכתר הקבוע.

בעקבות הכתבה שקראת: הלבנת שיניים | כתר דיגיטלי

תוצאות חזותיות של שיקום לסת עליונה באמצעות ציפויי אימקס והלבנת שיניים תחתונות במרפאת ממרייב

באילו מצבים מומלץ להשתיל שיניים בלסת התחתונה? 

ישנם מצבים שונים אשר בהם יידרש טיפול כזה של השתלת שיניים בלסת התחתונה. כפי שכבר ציינו לעיל, הסיבה לכך שנוצר חוסר בשיניים זה בדרך כלל בעקבות חבלה או תאונה שהובילו לעקירה של השיניים או בגלל מחלות חניכיים שפגעו בשיניים עד כדי כך שהם פשוט נשרו.

במצבים אלו אפשר לבצע השתלת שיניים שיחזירו לפה את המצב המושלם הקודם כאשר השיניים תיראינה ממש כמו שיניים טבעיות בתוך הפה.

לא תמיד אפשר יהיה להתחיל מיד בהליך של ההשתלה. במקרים אשר בהם אין מספיק עצם במקום, אם בגלל שחלף זמן מעת העקירה והעצם נספגה ואם זה בשל מבנה אנטומי של עצם בכמות קטנה. במקרים כאלה יהיה צורך בהשתלת תחליף עצם או אפילו עצם של המטופל עצמו אותו יסירו מאזור אחר במקום הטיפול. אפשר לעשות שימוש בעצם מן החי או בעצם מלאכותית. מדובר בתהליך לא ארוך הנעשה תחת הרדמה מקומית.

מהם סיכויי ההצלחה?

ברוב המקרים סיכויי ההצלחה להשתלת השיניים גבוהים למדי. עם זאת בקרב מעשנים אנחנו עדים לכך כי הסיכויים נמוכים יחסית בגלל שהעישון פוגע בחידוש העצם וביכולות הריפוי הטבעיות של הגוף. אדם מעשן שבכל זאת רוצה לבצע השתלת שיניים, צריך להיגמל מעישון למשך חודש קודם הטיפול וכמובן שתמיד כדאי להמשיך ולהתמיד בגמילה מההרגל המזיק. 

ישנם גורמים נוספים שעשויים להשפיע על הצלחת ההשתלה. זה יכול להיות היגיינת פה לקויה, מחלת חניכיים שמזניחים, צריכה מרובה של אלכוהול, מחלת אוסטאופורוזיס, סוכרת שאינה מאוזנת וכדומה.

שיטות להשתלת שיניים - תמונה להמחשה

שיטות להשתלת שיניים 

בעבר היו השתלות השיניים מתבצעות בבית חולים בשל מורכבות השיטה בה נקטו. כיום הכול נעשה פשוט יותר והשיטות אף הן יעילות, מהירות עם הרבה פחות סיכונים.

היום כבר לא חייבים להשתיל בכל הפה שתלים כדי להרכיב שיניים בכל הפה.

ישנן שיטות שונות המקצרות את ההליכים ומייעלות את התוצאות.

על פי שיטה זו משתילים רק ארבע או שש שתלים באזורים המרכזיים כאשר עליהם אפשר להשתיל את כל השיניים של כל הפה. אז אם מדובר בהשתלה שהיא רק בלסת התחתונה, ייתכן שאפשר יהיה להסתפק רק בשני שתלים או יותר על פי החלטת הרופא בהתאם למצב האנטומי של הפה.

  • השתלה בזאלית

במקרים אשר בהם חסרה מסת עצם בלסת ואי אפשר להשתיל את השיניים לא חייבים להשתיל עצם או לבצע הרמת סינוס. על פי שיטה זו פושט ממקמים את השתל בעצם הקורקיטה הבזאלית. מדובר בפתרון יעיל במיוחד.

  • מיני השתלות שיניים

אפשר להשתיל שתלים קצרים שלא חייבות לחדור עמוק מידי. שיטה זו יעילה במיוחד במקרים אשר בהם רוצים לייצב שיניים תותבות במקומן. שתלים מהסוג הזה לא מחליפות תשתלים רגילים כי הן לא מסוגלות לעמוד בלחצים של אכילה ונשיכה.

השתלת שיניים ביום אחד אחד מתבצעת בשיטה הנקראת העמסה מיידית וכאשר הטיפול מתבצע בידי רופא שיניים מיומן ובעל ניסיון, אחוזי ההצלחה של השיטה החדשה לא נופלים מאחוזי ההצלחה של השתלת שיניים בשיטה הקלאסית ועומדים על תשעים ושישה אחוזי הצלחה.

בכל מקרה, תמיד חשוב להיוועץ ברופא מומחה על מנת שהוא אכן יבטיח את הבחירה הנכונה ביותר של סוג השתל וכמובן גם בשיטה הטובה והיעילה ביותר של ביצוע ההשתלה. 

מהם היתרונות בהשתלת שיניים בלסת התחתונה

שיפור התפקוד –  כשחסרות שיניים, נפגעים תפקודי הנשיכה והלעיסה. שתלים דנטליים המעוגנים לתוך עצם הלסת מספקים תמיכה ויציבות מצוינים במהלך הלעיסה.

שימור עצם הלסת – כאשר חסרות שיניים בלסת התחתונה, מכל סיבה, עצם הלסת כבר לא מקבלת את הגירוי הדרוש משורש השן במהלך הלעיסה. כתוצאה מכך, עם הזמן העצם מתחילה להיספג, או להתכווץ, מה שמוביל לאובדן מסת עצם. יכולות להיות לכך מספר השלכות שליליות, כולל שינויים במראה הפנים, וסיכון מוגבר לאובדן שיניים נוסף. השתלת שיניים לסת תחתונה משמרת את העצם.

אסתטיקה ומראה טבעי – שתלים דנטליים דומים מאוד לשיניים המקוריות, משתלבים בצורה חלקה עם מבנה השיניים הקיים, ומשפרים את המראה הכללי והחיוך של המטופל.

השפעה פסיכולוגית חיובית – השתלת שיניים מאפשרת לחזור ולחייך. יש לכך השפעה ישירה על הדימוי העצמי והביטחון העצמי.

תחזוקה קלה והיגיינת הפה – תחזוקה של שתלים דנטליים היא פשוטה ולא מסובכת יותר מאשר גשר או תותבות. 

פתרון לטווח ארוך – שתלים דנטליים מציעים פתרון קבוע ועמיד לאובדן שיניים. שתלים יכולים להחזיק מעמד עם טיפול נאות לאורך כל החיים.

אחוזי הצלחה גבוהים – להשתלות שיניים יש אחוזי הצלחה גבוהים, במיוחד בלסת התחתונה, הודות לצפיפות עצם גדולה יותר, שמבטיחה אינטגרציה מיטבית עם עצם הלסת.

באנר אודות ד"ר מאיר ממרייב

מה צריך לבדוק לפני השתלת שיניים בלסת התחתונה?

לפני השתלת שיניים בלסת התחתונה, רופא השיניים צריך לבדוק ולהעריך מספר גורמים כדי להבטיח את הצלחת ההליך ואת בטיחות המטופל:

  • בדיקה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, כולל כל מצב רפואי קיים, תרופות, אלרגיות או ניתוחים קודמים. מצבים בריאותיים מסוימים עשויים לדרוש שיקולים מיוחדים או אמצעי זהירות.
  • בדיקת שיניים מקיפה שתעריך את בריאות הפה הכללית, את מצב השיניים הנותרות ואת התאמת עצם הלסת לשתל.
  • בדיקה של צפיפות ואיכות העצם, כי נתונים אילו חיוניים להשתלת שיניים מוצלחת. ניתן להשתמש בצילומי רנטגן או בסריקות CT כדי להעריך את מסת העצם הזמינה.
  • בדיקת בריאות החניכיים חשובה להשתלה מוצלחת. יש לטפל בכל סימן של מחלת חניכיים או דלקת לפני הליך ההשתלה.
  • בדיקה של הרגלי החיים של המטופל, כולל עישון. חשוב להבין כי עישון משפיע באופן משמעותי על ההצלחה של השתלת שיניים. הרופא ימליץ למטופלים שמעשנים להפסיק לעשן לתקופה, כדי לשפר את הסיכויים להשתלבות מוצלחת של השתלים.

תוצאות חזותיות של שיקום לסת עליונה באמצעות ציפויי אימקס והלבנת שיניים תחתונות במרפאת ממרייב

גורמים היכולים לעכב את ההצלחה של השתלת שיניים לסת תחתונה

יישנם לא מעט גורמים שעלולים לפגוע בהצלחה של השתלת שיניים, וכדאי להיות מודעים אליהם:

  • אם צפיפות העצם לא מספקת, ייתכן שלשתל אין מספיק תמיכה, מה שיוביל לאי יציבות ולכשל אפשרי.
  • אם איכות העצם ירודה, למשל מבנה עצם חלש או פגוע, הדבר עלול להפריע ליכולת של השתל להשתלב כראוי.
  • אם מחלת חניכיים (פריודונטיטיס), היא עלולה להחליש את הרקמות ואת העצמות שמסביב, מה שהופך את ההשתלבות של השתל למאתגר יותר. 
  • מי שמעשן צריך לדעת שניקוטין מגביל את זרימת הדם ומעכב את תהליך הריפוי הטבעי, דבר שעלול להגביר את הסיכון לכשל בשתל.
  • אם יש זיהומים בחלל הפה, בין אם הם קיימים מראש או מתרחשים לאחר ההשתלה, תהליך ההחלמה עלול להשתבש ולפגוע בסיכויי ההצלחה של השתלת שיניים לסת תחתונה.
  • אם השתל ממוקם בצורה לא נכונה, ייתכן שהוא לא ישתלב ביעילות עם העצם וההשתלה תיכשל.
  • חריקת שיניים (ברוקסיזם) עלולה להפעיל לחץ מוגזם על השתל הדנטלי והמבנים הסובבים אותו.
  • היגיינת פה לקויה עלולה להוביל לצמיחת חיידקים ולמחלות חניכיים, שישפיעו לרעה על הצלחת השתל.
  • תגובות אלרגיות לחומרי שתלים מסוימים עלולים להוביל לדלקת ולכישלון.

תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים בהליך השתלת שיניים בלסת התחתונה

השתלת שיניים לסת תחתונה היא הליך נפוץ ובטוח, אך במקרים נדירים עלולות להופיע תופעות לוואי וסיבוכים:

תהליך החלמה ושיקום

תהליך ההחלמה והשיקום מהשתלת שיניים לסת תחתונה יארך לפחות מספר שבועות, בהם החניכיים והרקמות הרכות סביב השתל יחלימו. ואז יתחיל תהליך של אוסיאואינטגרציה שבו השתל הדנטלי מתמזג עם עצם הלסת והופך להיות יציב. שלב זה יכול להמשך בדרך כלל מספר חודשים, ומאפשר לשתל להשתלב באופן מלא עם העצם.

לאחר השלמת האוסאואינטגרציה, יש צורך למקם את המחבר המקשר את השתל לכתר השיניים. לאחר מיקומו רופא השיניים יצור מודל ליצירת הכתר הדנטלי הסופי.

השיקום הסופי, בדרך כלל כתר דנטלי, יותאם בהתאמה אישית לשינים הטבעיות של המטופל בגודל, בצורה ובצבע.

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
בכדי להתעדכן בכל החידושים בעולם רפואת השיניים בכלל, והשתלות השיניים בפרט, ד”ר ממרייב מקפיד לעבור השתלמויות מקצועיות בחו”ל.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »
השתלת שיניים אחוריות ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים אחוריות

הסיבה המרכזית להשתלת שיניים אחוריות השתלת שיניים אחוריות נעשית נחוצה יותר, ככל שאורך החיים מתארך. ככל שאנשים מזדקנים, הם נוטים יותר לסבול מאובדן שיניים, במיוחד

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​