השיניים שלנו מורכבות משורשים ומכותרות, השורש נמצא בעצם הלסת והכותרת בחלל הפה. כותרת השן מצופה באימייל המקנה לשן את החוזק ואת העמידות, וכאשר כותרת השן נפגעת, מסיבות שונות, הכתר לשיניים מהווה לה תחליף מלאכותי.
מהו כתר לשן?
כתר לשן הוא מעין כיסוי העוטף את השן מכל צדדיה במטרה לחזק את השן, לשמור עליה, להעניק לה את הצורה שאבדה שלה ולאפשר לה להמשיך לתפקד. כתרים לשיניים משמשים אותנו גם כחלק משחזור שיניים שאבדו או גם לשיפור ולשדרוג המראה האסתטי של השן.
יש סוגים שונים של כתרים, אך באופן כללי יש שלושה פרמטרים המשפיעים על איכות הכתר, איכות החרסינה, איכות המתכת, ואיכות הבנייה של הכתר.
מתי נידרש להרכיב כתר על השן?
- הכתרים מסייעים לשיקום הפה ומשמשים לחיזוק, לשימור של השן, להשבת התפקוד הפונקציונאלי של השן או לשיפור המראה האסתטי.
- כאשר השן נחלשה, אך עדיין אפשר לשמור עליה בפה ימליץ רופא השיניים על הרכבת כתר כדי לתמוך ולחזק את השן החלשה.
- לאחר טיפול שורש כאשר השן המטופלת נותרה עם קירות דקים ויש צורך להגן עליה מפני שבירה.
- כאשר רוצים ליצור שינוי אסתטי כמו פגמים במצבים של שיניים שבורות, שן מוכתמת שטיפולי הלבנת השיניים לא הצליחו, מנח לקוי של השיניים ועוד.
- כאשר רוצים להשלים שיניים חסרות בפה באמצעות גשר או שתלים.
סוגי כתרים לשיניים
כתרים דנטליים מגיעים בכמה סוגים, כולל:
- כתרי חרסינה: עשויים מ-100% חרסינה. כתרים אלה דומים מאוד לשיניים טבעיות, מה שהופך אותם לאופציה טובה עבור שיניים קדמיות. עם זאת, הם עשויים לדרוש הסרה של חלק מחומר השיניים, והם פחות חזקים מכתרי מתכת.
- כתרי Emax: כתרי פורצלן עם אחוז גבוה של זכוכית דחוסה. הם ידועים באסתטיקה ובעמידות המצוינים שלהם, והם משמשים לכל סוגי השיניים – קדמיות ואחוריות.
- כתרי פורצלן משולבים עם מתכת (PFM): בעלי בסיס מתכת וציפוי חרסינה, המשלבים את איכות ועמידות המתכת עם המראה האסתטי של החרסינה. הם אופציה טובה עבור שיניים קדמיות, שכן ניתן להתאים אותם לצבע, אך עשויים להראות קו שחור בחיבור.
- כתרי מתכת: עשויים מסגסוגת של מתכות, כולל מתכות אצילות כמו פלדיום, טיטניום, פלטינה או זהב. כתרים אלו חזקים ועמידים, אך פחות אסתטיים, ומשמשים לרוב לשיניים אחוריות. מאפשרים להסיר פחות ממבנה השיניים לצורך מיקום.
- כתרי זירקוניה: עשויים מזירקוניום, שהוא חומר קרמי קשיח וחזק במיוחד. כתרים אלו עמידים וחזקים, גם ללא המתכת, ומעניקים מראה טבעי ואסתטי.
סוג הכתר | חומר | חוזק ועמידות | אסתטיקה | התאמה |
---|---|---|---|---|
כתרי מתכת | סגסוגת של מתכות (זהב, פלדיום, טיטניום, פלטינה) | גבוהה | פחותה | שיניים אחוריות |
כתרי חרסינה משולבים במתכת (PFM). | בסיס מתכת מצופה חרסינה | גבוהה | בינונית | שיניים אחוריות וקדמיות |
כתרי חרסינה | חרסינה | בינונית | גבוהה | שיניים קדמיות |
כתרי זירקוניה | זירקוניום | גבוהה | גבוהה | שיניים קדמיות ואחוריות |
כתרי EMAX | חרסינה וזכוכית דחוסה | גבוהה | גבוהה | שיניים קדמיות ואחוריות |
כתרים לשיניים – מהם סוגי הכתרים הנפוצים?
כתרים העשויים מחרסינה, כתרים אלו נחשבים לכתרים יפים מאוד, אך יש להם חיסרון, הרכבת הכתרים האלו דורשת שיוף רחב מאוד של חומר השן.
רוב הכתרים עשויים מחרסינה בחלק החיצוני של הכתר וממתכת בחלק הפנימי שלו.
אולי יעניין אותך:
בסרטון ד"ר מאיר ממרייב מסביר על ציפוי חרסינה לשיניים וכתר בפגישה אחת:
חשיבות איכות הכתרים בשיניים
איכות הכתרים נמדדת בהתאם לסגסוגת שממנה עשויה המתכת. יש מתכות פשוטות הנקראות מתכות לא אצילות, מתכות אשר בתנאים של רטיבות וחמצן נוטות להחליד ויש מתכות הנקראות מתכות אציליות כמו לדוגמה, זהב, פלטינה, טיטניום או פלדיום, מתכות שלעולם לא יחלידו. ככל שאחוזי המתכת האצילה בכתר יהיו גבוהים יותר, כך הכתר ייחשב לכתר איכותי יותר, אך גם יקר יותר.
בשנים האחרונות החלו מרפאות שינים רבות להמליץ על השימוש בכתרי זירקוניה, מתכת לבנה הנפוצה מאוד בתעשיית היהלומים. כתרים אלו נחשבים לאיכותיים והם מעניקים מראה טבעי יותר של השן, יש להם מראה זוהר, שקיפות טבעית וגוון אידיאלי והם משתלבים נהדר בקשת השיניים. מבין כל סוגי הכתרים, כתרי הזירקוניה הם הכתרים היקרים ביותר.
איך מתבצע תהליך הרכבת הכתר?
- כאשר השן הטבעית עדיין קיימת בפה, יבצע הרופא השחזה קלה על השן שעליה יורכב הכתר כדי להעניק לכתר בסיס איתן ויציב.
- לאחר ההשחזה מניח הרופא על השן כתר זמני, לוקח מידות, מטבע, ומעביר למעבדת שיניים נתונים כגון: העתק של השן בפה לאחר ההשחזה, מיקום השן בלסת, גוון השיניים ועוד. תיעוד מדויק של כל הנתונים יאפשר לטכנאי השיניים לבנות בהתאמה מושלמת את הכתר הקבוע ולהעניק לשן החדשה יכולת תפקוד מיטבית ומראה אסתטי מרשים. במצבים שבהם יש צורך לשחזר שיניים חסרות, מחדיר הרופא אל עצם הלסת שתל דנטלי אשר מחליף את שורש השן, ומרכיב עליו מבנה שעליו מרכיבים את הכתר לשן.
את הכתר הזמני מדביק הרופא בעזרת דבק זמני, דבק שאינו עמיד בפני לחץ או מים, ולכן לא אחת הכתר הזמני עלול ליפול. לא מומלץ להישאר ללא כתר בפה, השיניים הסמוכות עלולות לזוז והתבנית שנלקחה לבניית השן הקבוע לא תהיה מדויקת. כאשר הכתר הזמני נפל יש לחזור אל המרפאה ולהתקין אותו מחדש. - לפני התקנת הכתר הקבוע מייבש ומנקה הרופא את האזור כדי שאף דבר לא יחצוץ בין השן או המבנה לבין הכתר.
- כעת מניח הרופא את הכתר על השן ובודק את התאמתו. הרופא בודק האם המטופל מרגיש בנוח, האם הכתר אינו לוחץ או מקשה על סגירת הפה ועוד.במקרה הצורך מעצב הרופא מעט את הכתר באמצעות מקדחת השיניים.
- בשלב האחרון מדביק הרופא את הכתר באמצעות דבק מיוחד וחזק.
עוד נושאים שעשויים לעניין אותך | טיפול יישור שיניים שקוף
כתרים לשיניים – כמה טיפים משולחנו של ד"ר מאיר ממרייב
- לא מומלץ להישאר עם הכתר הזמני בפה תקופה ארוכה, הכתר הזמני צובר חיידקים וגורם לגירוי של החניכיים, שולי הכתר אינם מותאמים בהתאמה מדויקת, ולכן יש סכנה של התפתחות עששת משנית מתחת לכתר, גורמים העלולים להביא להחמרה של הפגיעה בשן שאותה רוצים לשקם ואף לכישלון השיקום.
- כאשר רוצים להרכיב כתר על השיניים הקדמיות כדאי לשקול הרכבת כתר ללא מתכת או כתר זירקוניה גם במחיר יקר יותר מטעמי אסתטיקה, בשיניים האחוריות אפשר להשתמש בכתרי חרסינה מאוחה למתכת.
לסיכום – שוב לבחור רופא שיניים מקצועי ומיומן העובד עם מעבדת שיניים איכותית. אל תתפתו לכתרים זולים, מחיר נמוך מדי של הכתר עלול לאותת על איכות נמוכה של הכתר שיגרום לנזקים ולבעיות כעבור מספר שנים.
אילו כתרים מתאימים לשיניים קדמיות?
- כתרי חרסינה משולבים במתכת (PFM), כתרי חרסינה, כתרי זירקוניה וכתרי Emax, כולם מתאימים לשיניים הקדמיות, שכן הם יכולים לספק מראה טבעי ואסתטי:
- כתרי PFM הם בעלי בסיס מתכת אך בציפוי חרסינה, וניתן להתאימם לשאר השיניים.
- כתרי חרסינה עשויים לגמרי מחרסינה ומדמים היטב את המראה הטבעי של השיניים.
- כתרי זירקוניה הם גם מאוד אסתטיים, וגם בעלי מראה טבעי במיוחד,
- כתרי Emax ידועים באסתטיקה ובעמידות המצוינים שלהם.
חשוב לדון עם רופא השיניים המומחה איזו מהאפשרויות הללו, איזה סוג כתר הוא הטוב ביותר לצרכים האישיים.
יתרונות כתרי זירקוניה
זירקוניה הוא חומר קרמי חזק, עמיד במיוחד ושקוף, דומה ליהלום, מה שמסביר את היתרונות של כתרי זירקוניה, שהם:
- עמידות: זירקוניה הוא חומר קשה, חזק ועמיד שיכול לעמוד בכוחות הנשיכה והלעיסה. לא צריך לחשוש מסשק או שבר כאשר נוגסים בתפוח ירוק. המשמעות היא שכתרי זירקוניה עמידים יותר בהשוואה לסוגים אחרים של כתרים דנטליים.
- אסתטיקה: הם נראים ממש טבעיים, וניתן להתאים אותם לגוון הצבע הספציפי של השיניים הטבעיות של המטופל. זה הופך אותם לבחירה טובה עבור אנשים שרוצים כתר שנראה טבעי ומשתלב עם השיניים, בעיקר הקדמיות.
- תאימות ביולוגית: זירקוניה הוא חומר תואם ביולוגי, מה שאומר שלא סביר שהוא יגרום לתגובה אלרגית או לתופעות לוואי שליליות אחרות. זה הופך את כתרי הזירקוניה לאופציה טובה עבור אנשים עם שיניים או חניכיים רגישות.
- מזעור פגיעה באמייל הטבעי: כתרי זירקוניה הם חזקים אך דקים יותר מסוגים אחרים של כתרים, כלומר לא צריך לשייף יותר מדי ולהסיר אמייל מהשן הטבעית כדי להתאים את הכתר.
- עמידים לאורך זמן: חומר הזירקוניה עמיד לאורך זמן. זה מאפשר לכתרים להישאר פונקציונליים במשך שנים רבות, אם מטפלים בהם כראוי.
בסרטון: כל היתרונות של כתרי זירקוניה במרפאת השיניים של ד״ר ממרייב
בסרטון ד"ר מאיר ממרייב מסביר על כתרי זירקוניה:
ההשפעה של כתרים דנטליים על בריאות הפה
כתרים דנטליים מונחים על השן כדי להחזיר לה את צורתה, גודלה וחוזקה, ולשפר את המראה שלה. הם משמשים בדרך כלל להגנה על שיניים חלשות או פגומות, לתמיכה בסתימות גדולות, לכיסוי שיניים שעברו טיפול שורש, או לשיפור מראה שיניים דהוי או פגוע. זה מאפשר תחזוקה טובה יותר של הפה ומאפשר לאנשים ללעוס ולנשוך ביעילות רבה יותר.
פוסט משותף על ידי מרפאת שיניים ד"ר מאיר ממרייב (@dr.mamraev)
כתר זמני לעומת קבוע
ההבדלים העיקריים:
כתרים זמניים עשויים מפלסטיק מיוחד, בגלל שנועדו לזמן קצר, בעוד שכתרים קבועים עשויים מחומרים עמידים כמו מתכת, חרסינה, זירקוניה, EMAX, מאחר ונועדו לתפקוד לאורך זמן.
כתרים זמניים עשויים שלא להתאים באופן מוחלט, ומונחים בצורה פחות מאובטחת על השן.
כתרים זמניים מיועדים למספר שבועות בלבד.
כתרים קבועים מיוצרים בהתאמה אישית עבור כל שן, ומונחים בצורה מאובטחת.
כתרים קבועים מיועדים להחזיק מעמד עד 10 שנים לפחות.
האם הטיפול כואב?
טיפול להנחת כתר אינו כואב בדרך כלל, ולעיתים מספיק להשתמש בחומר מאלחש על מקום הטיפול. אם יש צורך, רופא השיניים ישתמש בזריקת הרדמה פשוטה כמו בטיפול שיניים רגיל.
איך אדע איזה כתר מתאים לי?
רופא שיניים מומחה, מקצועי ואמין הוא זה שאמור, לאחר בדיקה, אבחון והערכת הטיפול הנדרש, להציע את האפשרויות העומדות בפני המטופל: סוג הכתרים , יתרונות, חסרונות ועלויות, ויחד יחליטו מה הכתר המתאים ביותר.
כמה זמן מחזיק כתר בשן?
כתר אמור להחזיק בין 7-10 שנים, תלוי בסוג החומר ממנו הכתר עשוי, בתחזוקה שוטפת והגיינת הפה של המטופל.
האם ניתן לאכול רגיל לאחר השתלת כתר?
ביום הנחת הכתר מומלץ לאכול מזון רך יותר, כדי לאפשר ריפוי של האזור ולאחר מכן לחזור בהדרגה לאכילה רגילה, בהתאמה ספציפית לכל מטופל. בכל מקרה עדיף להימנע ממזונות דביקים כמו: מסטיק ועוד.
איך לשמור על כתרים בשיניים לאורך זמן?
- שמירה על היגיינת הפה – חשוב להקפיד תמיד על היגיינה של הפה. מומלץ להשתמש בסוף היום בחוט דנטלי או קיסמים דנטליים להוצאת פירורי מזון. יש להקפיד על צחצוח ושטיפת הפה לפחות פעמיים ביום.
- ניקוי אצל שיננית – אבנית בשיניים היא גורם מזיק בכלל ולכתרים בפרט. יש לדאוג לניקוי יסודי אצל שיננית מדי תקופה.
- בדיקה תקופתית אצל רופא שיניים – זה נכון לגבי תחזוקה טובה ויעילה של הפה בכלל, אך אחרי הנחת כתרים חשוב להקפיד על ביקורת ומעקב של רופא השיניים.
כתר נפל – מה לעשות?
אם מדובר בכתר זמני, מומלץ לגשת לרופא השיניים באופן מיידי והוא יחזק את הכתר במקומו.
אם מדובר בכתר קבוע, דבר ראשון צריך לקבוע תור אצל רופא השיניים. עד שמגיעים אליו יש שיאמרו שאפשר לנסות להחזיר אותו למקומו בעדינות או להדביק אותו עם משחת שיניים, גומי לעיסה, דבק זמני שניתן לרכוש ברשתות הפארם אך אלו כמובן פתרונות של רגע – כאשר כתר נופל צריך לגשת לרופא השיניים שיטפל בזה.