יישור שיניים לילדים – מתי, מדוע ואיך

_יישור שיניים לילדים – מתי, מדוע ואיך תמונה ראשית

איך לזהות ולאבחן בעיות במיקום השיניים או במבנה הלסת בילדים?

זיהוי ואבחון של בעיות בשיניים או במבנה הלסת בקרב ילדיכם, עשוי להיות בעל משמעות נרחבת. זהו צעד ראשון לפני שניתן יהיה לנקוט בטיפול מתאים כגון יישור שיניים לילדים, באופן שישפיע לטובה על הנוחות, על בריאות הפה והאסתטיקה להמשך החיים.

זיהוי מוקדם של בעיות על ידי רופא השיניים, יוכל אף להפחית את הצורך בטיפולים מורכבים בתקופות מאוחרות יותר. כדאי לדעת שאצל ילדים (בגיל המתאים), ניתן למצוא את המועד היעיל ביותר לתיקון בעיות מגוונות שעשויות להשפיע על כל מבנה הפנים והלסת.

לצורך זיהוי ואבחון, יש משמעות מיוחדת להיבטים הבאים:

  • נשירת שיניים לא תקינה או בקיעת שיניים לא טובה – שיניי החלב נועדו להתוות את מקום צמיחתן של השיניים הקבועות. בעיות בנשירת שיני החלב או בבקיעת שיניים קבועות בצורה לא תקינה, יכולים להעיד על היווצרות ליקויים במיקום השיניים כעת או בעתיד. אצל פעוטות, נשירת שיניים בגיל לא מתאים, מוקדם או מאוחר מהרצוי, עלולה להוביל לצפיפות משמעותית או לליקויים אורתודונטיים אחרים הדורשות טיפול.
  • שימת לב למנשך, שיניים ולסת – מנשך לא תקין אצל הילד הוא סימן מובהק לבעיות אורתודונטיות בהווה או בעתיד. שיניים צולבות, הטייה של הלסת לפנים או לאחור, כל אלה ותופעות נוספות עלולים להשפיע על האופן שבו הילדים לועסים, מדברים או יכולים לנקות היטב את שיניהם. בדיקה של רופא שיניים אורתודנט יכולה להועיל באבחון היקף הבעיה ומתן המלצות רפואיות מתאימות.
  • קשיי לעיסה – אם ילד חווה אי נוחות או קושי בזמן לעיסה, הדבר עשוי לרמז על בעיה אפשרית בלסת או על שיניים שאינן ישרות. בעיות כאלה בתפקודי לעיסה מצריכות טיפול מתאים ותשומת לב נאותה.
  • בעיות דיבור או השפעה על הנשימה – במקרים מסוימים, בעיות של דיבור לא ברור או נשימה לא טבעית (נשימה דרך פה ולא דרך האף) ואף נחירות בילדים עשויים להיות קשורים בין היתר למבנה לסת לא תקין, שיניים עקומות או התפתחות לא תקינה של מבנים נוספים בפנים או בחללים בפה ובסביבתו. סימנים כאלה יכולים להעיד על הצורך בבירור נוסף וטיפול לפי הצורך.

למידע נוסף אודות | תיקון שיניים עקומות >>

טעויות נפוצות בהחלטה מתי להתחיל ביישור השיניים

קביעת הזמן הנכון שבו רצוי להתחיל טיפולי יישור שיניים בקרב ילדים עשויה להיות נקודת מפתח חשובה. תזמון לא מתאים עשוי להוביל לכך שהטיפול יתמשך לאורך זמן ארוך יותר או שהתוצאות תהיינה פחות אופטימליות.

הנה כמה טעויות נפוצות שכדאי להכיר לפני שמתחילים טיפול יישור באמצעות גשר בשיניים לילדים או בשיטות אחרות.

1. התחלת טיפול בשלב מוקדם מדי

התחלת טיפולי יישור שיניים לפני שהפה והלסת של הילד התפתחו די הצורך, עלולה להוביל לטיפולים מתמשכים. התחלה מוקדמת אף עלולה לעורר צורך בתיקונים נוספים בהמשך. יש לציין כי במצבים מסוימים דווקא עשוי להידרש טיפול בשלב מוקדם, אבל טיפול בגיל מוקדם מדי ללא בירור מוקדם ומדוקדק, עשוי להביא נזק יותר מאשר תועלת.

2. התחלת טיפול מאוחר מדי

מלבד התחלת טיפול מוקדמת, חשוב להיזהר מטעות הפוכה. כלומר, המתנה ארוכה מדי לטיפול בבעיות יישור שיניים או בעיות בלסת. המתנה ממושכת מדי עלולה להפוך את תהליך הטיפול לפחות אופטימלי.

מרגע שהילד מגיע לשלב שבו עצמות הלסת מתייצבות ומתקשות בתצורה לא מושלמת או לא תקינה, במידה כזאת או אחרת, הטיפול עשוי להיות מסובך יותר. טיפול בגיל המתאים עשוי במקרים מסוימים לחסוך בעתיד פעולה כירורגית.

3. שיפוט שגוי לגבי חומרת הבעיה

טעות נפוצה נוספת קשורה עם הערכה שגויה לגבי חומרת הבעיה. בעיה במיקום השיניים, למשל, עשויה שלא לחייב פעולה טיפולית מידית. לעיתים רופא מיומן יציע להמתין עוד זמן מה כדי לראות לאן הדברים הולכים.

אם מזהים בעיה יחסית קלה כבעיה חמורה, אופי הטיפול יהיה פחות נכון. אי לכך, חשוב לא להניח הנחות ולהיעזר בחוות דעתו של אורתודנט מנוסה, בעל ניסיון רב בתיקון ליקויים ויישור שיניים בילדים.

שלבי טיפול אורתודנטי טיפוסיים ליישור שיניים בגילאי 7 עד 18

טיפול של יישור שיניים במיטבו, בילדים או בבני נוער, יתבצע בדרך כלל לאחר שלב הגדילה, צמיחת השיניים והתעצבות הלסת במידה מספקת. ככלל, פלטה לשיניים לילדים נחשבת לטיפול מתאים ומועיל לא לפני גיל 7. במקרים רבים הטיפול במיטבו יתבצע בין גיל זה לבין גיל 18. שלבי הטיפול כוללים:

  1. בדיקה יסודית, המבוססת על צילומי פה, לסת ושיניים. שלב זה מסייע באבחון בעיות קיימות, בטרם בונים תוכנית טיפול מותאמת לילד או לילדה על פי גיל ושלב התפתחותי.
  2. עבור חלק מהילדים טיפול מוקדם יחסית (סביבות גיל 7-10) מסייע להתפתחות הלסת באופן תקין או פינוי מקום לשיניים לקראת צמיחת שיניים קבועות. הטיפול עשוי לכלול אמצעים להרחבת מרווחים בשיניים או שימוש בסמכים חלקיים.
  3. כאשר הטיפול נעשה בגיל מוקדם, יתכן כי הרופא ימליץ בשלב הבא על פרק זמן מסוים שבו הטיפול נמצא בהפוגה. בתקופה זו לא נעשה שימוש בגשר או במכשיר אחר, על מנת לאפשר לשיניים הבאות לבקוע באופן טבעי. האורתודנט יעקוב אחר התפתחות השיניים והלסת של הילד בתקופה זו, לפני המשך טיפול אקטיבי.
  4. שלב נוסף עשוי לחול בין הגילאים 11-14, כלומר כאשר רוב השיניים הקבועות כבר נמצאות במקומן. בשלב זה נעשה שימוש בפתרונות כגון פלטות, קשתיות שקופות או מכשירים אורתודונטיים אחרים לפי הצורך. שלב זה מתמקד בהשגת היישור הסופי של השיניים, שילווה את הילד בהמשך חייו.
  5. שימור הוא השלב הבא וזהו השלב שלאחר הטיפול עצמו. כעת נעשה שימוש באמצעים השומרים על השיניים במקומן הרצוי. מקבעים נמצאים בשימוש ברציפות או לפרק זמן שהגדיר הרופא (למשל בלילה או מספר שעות לאורך היום). עם הזמן השימוש במקבעים עובר לשעות הלילה בלבד.

טכניקות יישור שיניים חדישות ונוחות יותר לילדים ובני נוער

בשנים האחרונות הטכניקות ליישור שיניים השתכללו והשתפרו. טכניקות מודרניות אלה מפחיתות את אי הנוחות, מפחיתות את הבולטות של מכשירי היישור ולעתים אף מקצרות באופן ניכר את זמני הטיפול.

טכניקה ראויה לציין היא השימוש בקשתיות שקופות. שלא כמו סמכים מהדור הקודם, הקשתיות שקופות וכמעט בלתי נראות. ניתן לשלוף אותן בזמן האוכל או לניקוי השיניים. נחשבות לנוחות יותר שכן מיוצרות בהתאמה אישית באמצעות טכנולוגיית מחשוב והדפסה תלת מימדית.

טכניקה מודרנית נוספת נעשית על ידי התאמת סמכים לשוניים, לינגואליים. אלה סמכים שמחברים לצד האחורי של השיניים, כלומר הם נסתרים. במקביל, החומרים המשמשים כיום לייצור סמכים מתקדמים, מאפשרים שימוש ברכיבים המדמים את צבע השיניים או שימוש בחוטים המפעילים לחץ עדין יותר ועקבי בזמן התהליך.

איך בוחרים רופא ומרפאת שיניים לביצוע יישור שיניים בילדים?

בחירת רופא אורתודנט ובחירת מרפאה לטיפול בילדים ישפיעו על הנוחות לאורך הטיפול וכן על היעילות ואף על משך הזמן עד לסיום הטיפול. צריך לזכור כי ילדים אינם זהים למבוגרים מבחינת הפה, הלסת והשיניים.

אצל ילדים הלסת גדלה, השיניים יותר ניידות. אורתודנט בעל ניסיון בטיפול בילדים מבין את האתגרים והמשמעות של הטיפול בגילאים הללו. בבחירת רופא שיניים ומרפאה מתאימים, שימו לב לדברים הללו:

  • חפשו אורתודונט מוסמך, בעל ניסיון עשיר בתחום האורתודונטיה בילדים. אורתודנט מנוסה בקיא בצרכים הדינמיים והמיוחדים הכרוכים בטיפול בגילאי ילדות ונוער.
  • היעזרו לפי הצורך בהמלצות, למשל ממטופלים קודמים, מרופא שיניים שאתם מכירים, בדקו ביקורות מפורטות אונליין. במרפאה איכותית במיוחד תוכלו למצוא באתר מידע מקיף, שיעזור לכם לקבל החלטה.
  • בחרו מרפאה שפועלת מתוך מחשבה על הילדים. הדבר בא לידי ביטוי בסביבת הטיפול, בגישה מיוחדת ומסבירת פנים וידידותית לילדים. בנוסף, העדיפו מרפאה המשקיעה בטכנולוגיה מתקדמת ומעורה בכל החידושים האחרונים ביישור שיניים בקרב ילדים.

איך בוחרים רופא ומרפאת שיניים לביצוע יישור שיניים בילדים - דר מאיר ממרייב אינפוגרפיקה

טיפים והמלצות להקלה על אי נוחות של הילדים בזמן התהליך או לאחר יישור שיניים

יישור שיניים עלול לגרום לאי נוחות, במיוחד כאשר עוברים בין שלבי הטיפול השונים. ניתן להקל על אי הנוחות ולהבטיח תהליך טיפול נוח וידידותי יותר.

  • לאורך תהליך יישור השיניים, במיוחד כאשר מבצעים התאמה של הפלטות הקיימות בהכנה ליישור נוסף, השיניים עשויות להיות רגישות יותר. צריכת מאכלים רכים יחסית בזמנים כאלה, למשל יוגורט, שייקים, פירה וכדומה, יכולה להקל לעומת אכילת מזונות קשים שצריכים ללעוס אותם לאורך זמן ועם יותר מאמץ.
  • שמירה על היגיינת הפה עוזרת למנוע גירוי וזיהומים. אפשר להקפיד על צחצוח עדין עם מברשת שיניים רכה ושטיפת מי פה, לצורך הקלה על כאב או אי נוחות.
  • שעווה אורתודונטית יכולה להקל באותם מקרים שבהם הפלטה או הסמכים גורמים או גרמו לגירוי.
  • במידת הצורך אפשר להתייעץ עם הרופא לגבי שימוש במשככי כאבים בסירופ או בגלולות. יש להקפיד להישמע בעניין זה להנחיות האורתודנט או רופא הילדים.

כיצד לטפח שיתוף פעולה מועיל עם הילד, במהלך הטיפול האורתודנטי?

הצלחת יישור שיניים בילדים תלויה במידה רבה בשיתוף הפעולה והמעורבות של הילדים. זה חשוב מאוד מפני שהשתתפות פעילה של הילד תשפיע באופן משמעותי על האפקטיביות של הטיפול ועל משך הזמן עד להשגת התוצאות הרצויות.

שיתוף הפעולה כולל את מילוי הוראות האורתודנט, הקפדה על היגיינת הפה, הגעה לפגישות ביקורת לפי הצורך ושימוש באביזרים ליישור שיניים, על פי הנחיות הרופא.

ניתן לטפח שיתוף פעולה עם הילד, על ידי מתן הסברים, עידוד, ליווי צמוד ושבחים. הסבירו לילד על חשיבות הטיפול באופן מובן ולפי גילו. טפחו בו תחושת אחריות. ניתן להיעזר בתמריצים, כגון תשלום דמי כיס מוגדלים על פי מידת ההקפדה על ההנחיות. בנוסף, תמיכה ועידוד במילים חמות ומעורבות של ההורים יכולים לעזור.

כיצד לטפח שיתוף פעולה מועיל עם הילד, במהלך הטיפול האורתודנטי

רופאי הילדים ליישור שיניים במרפאת ד״ר ממרייב

במרפאתו של ד"ר ממרייב מבינים את חשיבותו של חיוך יפה ושיניים ישרות. שיניים ישרות תורמות לביטחונו העצמי של הילד ומסייעות לצחצוח יעיל ולכן גם לשמירה על שיניים בריאות. אנו מזמינים אתכם להגיע לטיפול יישור שיניים המבוסס על איכות, מקצועיות וגישה מותאמת לילדים.

צוות רופאי הילדים מנוסה ומחויב לספק לילדכם את הטיפול הטוב, היעיל ומסביר הפנים שאתם מצפים לו. אם ילדכם זקוק לפלטה, קשתיות שקופות או טיפולים אחרים, נעניק לו ולכם את מלוא תשומת הלב, הניסיון והמיומנות שצברנו לאורך השנים. נשמח לראותכם במרפאה של ד"ר ממרייב ולעמוד לרשותכם.

ד"ר מאיר ממרייב והצוות שלו

תוכן עניינים
ד"ר מאיר ממרייב
ד"ר מאיר ממרייב

ד"ר מאיר ממרייב הינו בעל תואר דוקטור לרפואת שיניים (DMD) והינו גם המנהל הרפואי של חברת השתלים הדנטליים קורטקס Cortex.
לד"ר מאיר ממרייב יש למעלה מ-25 שנות ניסיון והוא מנהל את המרכז לרפואת שיניים אסתטית ושיקומית בקניו עזריאלי - אור יהודה.
מזה שנים, ד"ר מאיר ממרייב עוסק רבות בתחומי האסתטיקה הדנטלית, לרבות שיקום פה. יש לו ניסיון רב בביצוע של שיקומים מורכבים, והוא מוסמך לבצע טיפולי שיניים בהרדמה כללית.

מידע מקצועי נוסף

חרדה דנטלית תמונה ראשית דר מאיר ממרייב

חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית? חרדה דנטלית מתייחסת לפחד, עצבנות או תחושת מתח חזקה, שמטופלים עלולים לחוש ביחס לביקור צפוי או אפילו רק אפשרי, אצל רופא השיניים.

מידע נוסף »
השתלת שיניים אחוריות ד״ר מאיר ממרייב - תמונה ראשית

השתלת שיניים אחוריות

הסיבה המרכזית להשתלת שיניים אחוריות השתלת שיניים אחוריות נעשית נחוצה יותר, ככל שאורך החיים מתארך. ככל שאנשים מזדקנים, הם נוטים יותר לסבול מאובדן שיניים, במיוחד

מידע נוסף »

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​