סתימות חרסינה בחריטה
סתימות חרסינה בחריטה הן סתימות המיוצרות מגושי חרסינה טהורה, שעוברים תהליך חריטה ממוחשבת על מנת להתאימן בצורה מדויקת למבנה חור השן. סתימות אלה אינן מכילות רכיבים מתכתיים, ונחשבות לאסתטיות וחזקות במיוחד. את הסתימה ניתן לעצב, לבנות וליישם במהלך טיפול אחד במרפאה ללא סיוע מעבדה חיצונית, ובאמצעות מערכת הדמיה ממוחשבת ומכונת חריטה עדינה בהפעלה מלאה של רופא השיניים.
מהן סתימות חרסינה?
לאורך עשורים ארוכים, סתימת חור בשן בוצעה באמצעות חומר רפואי הנקרא אמלגם בלבד. לאחר ניקוי וחיטוי חור השן, דוחס הרופא את האמלגם פנימה, ולאחר התקשותו מבצע הרופא ליטוש של החומר על מנת להתאימו אל קווי המתאר של השיניים הסמוכות.
האמלגם הוא חומר המכיל בתוכו שיעור מזערי של כספית, ברמה שאין בה כדי ליצור סיכון עבור המטופל, גם כאשר מדובר בסתימות מרובות בפה. יחד עם זאת ועל אף שמדובר בחומר חזק ועמיד לאורך זמן, החסרון המהותי של סתימת האמלגם הרגילה הוא הפגיעה באסתטיקה של השן ושל הפה ביישום סתימה זו, ובצורה משמעותית יותר בפה מרובה סתימות.
סתימות חרסינה הן למעשה סתימות עשויות חרסינה טהורה, שאת הגוון שלה ניתן להתאים בצורה מדוייקת לגוון השן, וליצור סתימה אסתטית שכלל לא ניתן להבחין בקיומה. השימוש בסתימות חרסינה החל במהלך שנות ה-80, אך חסרונן המרכזי באותם ימים ניכר בעמידותן הנמוכה ובחוזק המבני הנמוך שלהן.
בתחילת שנות ה-2000 החל שימוש בסתימות חרסינה יצוקות על בסיס טכנולוגיית LDGC (Lithium, Desilicated, Glass, Ceramic). לפני שנים ספורות, נכנס ליישום הדור השלישי של סתימות החרסינה, סתימות יצוקות המיוצרות בחריטה מגוש חרסינה אחיד, ומתאפיינות בחוזק מבני יוצא דופן (עמידות מלאה גם לאחר 180,000 לחיצות בעוצמה 900N, שהיא עוצמה כפולה מעוצמת לעיסה חזקה).
כיצד מבוצעות סתימות חרסינה?
בשלב הראשון של הטיפול, על רופא השיניים לטפל בחור השן על מנת לנקות את כל שיירי החיידקים ולגלף את מסת השן שנפגעה מזיהום. לאחר ניקוי השן בצורה יסודית, מעצב הרופא את חור השן, על מנת ליצור מגרעת שבתוכה תמוקם סתימת החרסינה.
מאחר וסתימות חרסינה הן קשיחות מלכתחילה, ואינן ניתנות להתאמה למבנה החור כפי שניתן לעשות עם האמלגם, חייבות סתימות אלה להיות מותאמות בצורה מדויקת מאוד לחור השן.
סתימה גדולה מדי עלולה ליצור לחץ עודף על השן, וסתימה קטנה מדי תאפשר חדירת חיידקים, שחיקה מהירה ולבסוף נפילת הסתימה. את רמת הדיוק הנדרשת, משיג רופא השיניים באמצעות סקירה ממוחשבת של חור השן, סקירה המספקת נתוני מידה מדויקים בצורה מלאה.
בהתאם לכך, סתימות חרסינה חייבות להתבצע אצל רופא מקצועי, המתמחה בתחום זה ספציפית ובעל האמצעים הטכנולוגיים הנדרשים לביצוע סריקה של השן וייצור של סתימת החרסינה.
כיצד מיוצרות סתימות חרסינה?
לאחר ביצוע סריקת השן בצורה ממוחשבת, נשלחים הנתונים אל מכונת חריטה ייעודית הממוקמת אף היא במרפאת השיניים. רופא השיניים בוחר גוש חרסינה טהורה בגוון המתאים ביותר, ומרכיב אותו על גבי מכונת החריטה, בדומה לטכנולוגיית CNC מעולם העיבוד השבבי.
מכונה זו חורטת את הגוש הגולמי בצורה מדויקת על פי המידות שנשלחו על ידי רופא השיניים. תהליך החריטה מבוצע בצורה ממוחשבת לחלוטין, ולכן מתאפיין ברמת דיוק יוצאת דופן עד לרמת עשירית ואף מאית המ"מ.
לאחר מיקום הסתימה בחור השן, מבצע הרופא הדבקה של הסתימה באמצעות דבק רפואי מיוחד. על אף שכל השלבים המקדימים בתהליך בוצעו בצורה מאוד מדויקת באמצעות מחשב, גם בשלב זה ישנה חשיבות רבה לרמה המקצועית של הרופא, וליכולתו למקם את הסתימה בצורה מדוייקת בתוך חור השן. לאחר יישום הסתימה, הסתימה נראית כמו חלק אינטגרלי של השן, וכאילו לא נעשה בה טיפול בכלל.
עשוי לעניין אתכם | יישור שיניים ציפוי חרסינה >>
מתי נכון לבחור סתימת אמלגם ומתי סתימת חרסינה?
שלושת הפרמטרים המרכזיים המבדילים בין סתימות אמלגם ובין סתימות חרסינה הם מחיר, תכולת מתכת ואסתטיקה. סתימות חרסינה הן יקרות יותר מסתימות אמלגם, אינן מכילות רכיבים מתכתיים וגם אסתטיות יותר מהן.
הכלל אומר כי, בהינתן תקציב מוגבל, מומלץ להעדיף את סתימות האמלגם, וליישם סתימות חרסינה אך ורק בשיניים הקדמיות, בהן ישנה חשיבות רבה לנושא האסתטיקה, וזאת בכפוף כמובן לשיקולי התקציב.
במידה ולא קיימת מגבלה תקציבית, ואסתטיקה הוא נושא חשוב עבור המטופל, ישנה בהחלט עדיפות ברורה לבחירה בסתימות החרסינה, שמציעות חוזק מבני ועמידות דומה לסתימות האמלגם.
מעבר לכך, סתימות חרסינה גם משמשות כאמצעי לחיזוק שיניים חלשות ושבירות. סתימת החרסינה מעניקה לשן כולה חוזק מבני, ומונעת שברים וסדקים לאורך זמן, ולכן מומלץ ליישם סתימות אלה במקרים בהם מדובר בשן שברירית או שן הסובלת מפגם מבני.
הדברים נכונים גם כאשר מדובר בשיניים לאחר טיפול שורש. במקרים אלה, יכולות סתימות חרסינה להוות תחליף למבנה, ולהעניק לשן את החוזק המבני לו היא זקוקה לאחר טיפול שורש.