מתי נפיחות לאחר השתלת שיניים מעידה על בעיה חמורה?
נפיחות בפנים לאחר השתלת שיניים איננה צריכה לעורר דאגה מיוחדת, ברוב המקרים. נפיחות בפנים לאחר שתלים בקרב המטופלים נחשבת לתגובה טבעית של הגוף, מדובר בחלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה. עם זאת, חשוב לדעת שיש הבדל בין נפיחות נורמלית לבין סימנים המעידים על בעיה או תגובה חריגה, שצריכים להיות מטופלים על ידי הרופא.
למשל, במקרים בהם הנפיחות מלווה בחום גבוה אסור להתעלם מכך. אם מרגישים כאבים עזים שאינם חולפים כלל לאחר נטילת משככי כאבים, חשוב לפנות לרופא מיידית. כך גם אם מבחינים בהפרשה מוגלתית באזור שבו בוצעה ההשתלה. לדברים הללו יש להתייחס לכך כאל סימני אזהרה. תסמינים אלו עשויים להראות שישנו זיהום או דחייה של השתל ובמקרים הללו חשוב להגיע מיד לקבלת טיפול במרפאת השיניים.
כמה זמן אחרי השתלה אפשר לצפות להחלמה מלאה מהנפיחות?
תהליך ההחלמה שכולל ירידה של הנפיחות בצורה מלאה נחשב למאוד אינדיבידואלי. כל מטופל מגיב מעט אחרת אולם בדרך כלל הנפיחות יורדת באופן ניכר עם תום כיומיים שלושה שלאחר ההשתלה. לאחר מכן ממשיכה לרדת בהדרגה. בהכללה, אצל רוב המטופלים ניתן לראות ירידה משמעותית בנפיחות תוך כמה ימים ועד שבוע. יחד עם זאת זה גם לא חריג במיוחד שתישאר נפיחות קלה אפילו עד כשבועיים (בדגש על אזור החניכיים הסמוך לשתל). לאחר שחולפים כשלושה שבועות, מרבית המטופלים כבר לא יחושו בנפיחות כלשי. חשוב לציין שמטופלים שעוברים השתלות בכמה וכמה שיניים או אם ההליך מורכב מהרגיל במובן אחר, בהחלט תיתכן תקופת החלמה ארוכה יותר. בכל מקרה של ספק או שאלה, פנו לרופא.
5 טיפים להפחתת נפיחות אחרי שתלים בפה
נפיחות לאחר השתלת שיניים היא כאמור עניין צפוי, אך אין זאת אומרת שצריך להתעלם. בהחלט קיימות דרכים יעילות להפחת נפיחות ולזירוז תהליך ההחלמה. הנה חמישה טיפים בעניין:
- שימוש ברטיות קרות – מיד לאחר ההשתלה ניתן להניח רטיות (קומפרסים) קרות. מניחים את הרטיות על אזור הלחי או סמוך אזור ההשתלה למשך כרבע שעה. הקור מסייע בהפחתת הנפיחות ומקל על אי הנוחות. ניתן לחזור על הפעולה מפעם לפעם לאורך היום.
- שינה בראש מוגבה – ניתן לשכב לישון בתנוחה שבה הראש מורם על ידי כרית מוגבהת. בימים שלאחר ההשתלה תנוחת שינה כזאת מסייעת בהפחתת הצטברות נוזלים באזור ההשתלה, הדבר מקל ומזרז את תהליך ההחלמה.
- שימוש במי מלח – ניתן לגרגר או לשטוף את הפה פה במי מלח בטמפרטורת החדר. מי מלח ידועים כמסייעים לניקוי האזור. זהו טיפול טבעי שמפחית את הסיכוי לזיהומים.
- מנוחה – הקפידו לנוח היטב, ללא פעילות גופנית מאומצת בימים שלאחר ההשתלה. זיכרו כי פעילות מאומצת נוטה להגביר את זרימת הדם באופן שמחמיר את הנפיחות.
- העדיפו מאכלים קלים – אכילת מזון רך שלא צריך ללעוס היטב יכולה להקל. גם מאכלים קרירים כגון יוגורטים מסייעים ומונעים גירוי באזור.
תופעות לוואי נוספות שיכולות להופיע אחרי השתלת שיניים
מלבד נפיחות חשוב לדעת שיתכנו תופעות לוואי נוספות לאחר השתלת שיניים, למשל:
- דימום קל – דימום קל עשוי להופיע במשך יום יומיים לאחר ההשתלה. גם זו תופעה צפויה וטבעית שתחלוף בהדרגה.
- רגישות בשיניים הסמוכות לשתל – בהחלט תיתכן תחושה של רגישות זמנית בשיניים הסמוכות לאזור ההשתלה. הרגישות עשויה להופיע ביתר שאת בתגובה למגע, אוכל חם או חריף וכדומה.
- קושי בלעיסה ודיבור – בימים שלאר ההשתלה בהחלט צפוי קושי מסוים בלעיסה ולעיתים אי נוחות בדיבור. אל דאגה, הדברים חולפים ככל שיתר הסימפטומים חולפים.
מה מייחד את תהליך ההחלמה במרפאת ד"ר מאיר ממרייב?
במרפאה שבניהולו של הד"ר ממרייב תהליך ההחלמה מתנהל בפיקוח מלא. במרפאה מקפידים על נהלי טיפול וליווי בהתאמה למטופלים. לצד המקצועיות והשימוש בפתרונות מתקדמים בהשתלות, מקפידים להעניק את תחושת הביטחון והנוחות של אוזן קשבת מקצועית. הניסיון הרפואי הנרחב בהשתלות מאפשר למטופלים לקבל טיפול איכותי המבוסס על תוכנית טיפול מדויקת ומינימום של תופעות לוואי. הצוות הרפואי במרפאתו של ד"ר ממרייב זמין למתן מענה עבור המטופלים לאורך תקופת ההחלמה, כך שנוח לקבל מענה, תשובות וייעוץ לכל שאלה, לכל חשש. מעקב צמוד בשילוב עם הנחיות מפורטות שמקבלים לאחר הטיפול ובזמן תקופת ההחלמה, מאפשרים למטופלים לעבור תהליך החלמה מהיר ככל האפשר, פחות דאגות והרבה תחושת ביטחון.
שאלות ותשובות:
מה עושים אם הנפיחות לא יורדת אחרי שבוע?
במקרה שהנפיחות אינה יורדת ואין סימני הקלה לאחר שבוע, חשוב להגיע למרפאה. קובעים תור לרופא על מנת שיבדוק אתכם. ישנם מקרים בהם תהליך ההחלמה מתארך מעט מעבר לרגיל, אך נפיחות שמתמשכת עלולה להצביע על תהליך לא רצוי של דלקת או זיהום וחשוב לטפל בכך. הרופא בודק במקרה זה מה מצבו של השתל, יוודא שאין סיבוכים ובמידת הצורך ימליץ על טיפול אנטיביוטי או טיפול אחר.
איך להבדיל בין נפיחות רגילה לאחר שתלים לבין זיהום?
נפיחות רגילה לאחר השתלת שיניים מאופיינת מתגברת בהדרגה לאחר ההשתלה. שיא הנפיחות לרוב לאחר יומיים שלושה. לאחר מכן הנפיחות הטבעית מתחילה לרדת, אינה מלווה בחום גבוה או כאב ניכר. לעומת זאת כאשר מדובר בזיהום הנפיחות עשויה להחמיר יותר לאחר יומיים שלושה, ניתן לראות עליה בחום (למשל מעל 38 מעלות ויותר). עשויים להופיע כאבים עזים שאינם מגיבים למשככי כאבים ללא מרשם. לעיתים ניתן לזהות זיהום גם בסימנים של הפרשת מוגלה או אדמומיות באזור ההשתלה. במקרה של ספק, תמיד עדיף להתייעץ עם הרופא כך שתקבלו טיפול מידי לפי הצורך.
האם נפיחות אחרי שתלים יכולה לחזור גם לאחר החלמה מלאה?
נפיחות שחוזרת לאחר תקופת החלמה מלאה אינה תופעה נפוצה במיוחד אך אין היא בלתי אפשרית. נפיחות מסוג זה עלולה להופיע כתוצאה מעומס מוגזם על השתל, זיהום או בשל תגובה דלקתית. במקרה של הופעת נפיחות שחוזרת לאחר תקופת ההחלמה, אפילו עם תום תקופה של מספר חודשים (ואף מעבר לכך) הפתרון הוא כמו בנפיחות המלווה בזיהום. יש לפנות לבדיקה אצל רופא השיניים ללא דיחוי, כדי לזהות את הסיבה, לקבל טיפול וכך למנוע נזק לשתל או לרקמות סמוכות.